Ιταλία: Συμφωνία με Ανγκόλα και Κονγκό για φυσικό αέριο

Ιταλία: Συμφωνία με Ανγκόλα και Κονγκό για φυσικό αέριο
Πηγή: Twitter

Η Ιταλία συνεχίζει την αναζήτησή της για εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο ρωσικό φυσικό αέριο, συνάπτοντας συμφωνία την Τετάρτη με την Ανγκόλα ενώ την Πέμπτη αναμένεται να κάνει το ίδιο και με την Δημοκρατία του Κονγκό. Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο (Εξωτερικών) και Ρομπέρτο Τσινγκολάνι (Οικολογικής Μετάβασης), συνοδευμένοι από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, έκαναν μια δεύτερη εξόρμηση στην Αφρική, μετά τις συμφωνίες με Αλγερία και Μοζαμβίκη, για να εξασφαλίσουν επιπλέον προμήθειες αερίου με απώτερο σκοπό την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συμφωνία με την Ανγκόλα

Συνεννόηση για νέες δραστηριότητες στον τομέα του φυσικού αερίου, αύξηση των εξαγωγών προς Ιταλία, κοινά έργα υπέρ της απανθρακοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης της Ανγκόλα: αυτή είναι η δήλωση προθέσεων που υπογράφηκε το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Ανγκόλα, Λουάντα.

«Έχουμε καταλήξει σε άλλη μια σημαντική συμφωνία με την Αγκόλα για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου. Η δέσμευση της Ιταλίας για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού επιβεβαιώνεται: συνεχής δράση για την υπεράσπιση των ιταλικών οικογενειών και επιχειρήσεων», σχολίασε ο Ντι Μάιο.

Ικανοποίηση Τσινγκολάνι

«Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία που δίνει ώθηση στη συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ανγκόλας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των βιοκαυσίμων, του LNG και της εκπαίδευσης στον τεχνολογικό και περιβαλλοντικό τομέα», δήλωσε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. «Αποτελεί όχι μόνο ένα βήμα προς τα εμπρός στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, αλλά και μια σημαντική συμβολή στη στήριξη της παγκόσμιας οικολογικής μετάβασης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στόχος: 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερα

Συνδυάζοντας τις πρόσφατες συμφωνίες, που έκλεισαν με την Αλγερία και τη Μοζαμβίκη, η Ιταλία στοχεύει να αντικαταστήσει το 50% της ενέργειας που παρέχει η Μόσχα έως το 2023, ειδικά στο μέτωπο του φυσικού αερίου, όπου η χώρα εξαρτάται κατά 40% από τις ροές που φθάνουν από τη Ρωσία. Στην ημερήσια διάταξη υπάρχει μια άλλη δήλωση προθέσεων, και πάλι για ενισχυμένη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Ως εκ τούτου, η Ιταλία αγωνίζεται να διαφοροποιήσει τις πηγές της.

Στόχος είναι να γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι της με 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (συν 4 για την έκτακτη ανάγκη) μέχρι τον χειμώνα για να αντεπεξέλθει η Ιταλία στους κρύους μήνες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter