Ιταλία: Υπό επιτροπεία η Alitalia

Υπό επιτροπεία αποφάσισε να θέσει την Alitalia το διοικητικό συμβούλιο της αεροπορικής εταιρείας, μετά την απόρριψη από τους εργαζόμενους του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε τεθεί σε «εσωτερικό δημοψήφισμα».

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης, αναφέρεται ότι οι μέτοχοι της εταιρίας είχαν θέσει ως όρο για την ανακεφαλαιοποίησή της την αποδοχή, από μέρους των εργαζομένων, του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο και απορρίφθηκε σε «εσωτερικό δημοψήφισμα», πριν από μια εβδομάδα.

Παράλληλα, η Alitalia έκανε γνωστό ότι οι πτήσεις της δεν πρόκειται να διακοπούν, ενώ ο έκτακτος διαχειριστής είναι πιθανό να οριστεί από την ιταλική κυβέρνηση, εντός της ημέρας.

Όπως έχει δηλώσει ο Ιταλός υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Kαλέντα, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι στηρίζει την εταιρεία με ένα προσωρινό δάνειο, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, ωσότου (μέσα σε περίπου έξι μήνες) διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές ή αν πρέπει να πουληθούν χωριστά διάφοροι τομείς της. Θα πρέπει, βέβαια, να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει και η σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδίως σε ότι αφορά την διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ο Tζέιμς Χόγκαν, εκπρόσωπος του αερομεταφορέα Etihad των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (της αεροπορικής εταιρίας που ήταν μειοψηφικός μέτοχος της Alitalia), υπογράμμισε ότι ο ιταλικός αερομεταφορέας «χρειάζεται σε βάθος αναδιάρθρωση, σε ευρεία κλίμακα, για να επιβιώσει και να μπορέσει, στο μέλλον, να αναπτυχθεί». Επιβεβαιώνει, δε, ότι η Etihad δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει μέτοχος της Alitalia.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.