Ο θεμελιωτής της διαπλοκής

Ιωάννης Βουλπιώτης:Tο μακρύ χέρι του Ράιχ, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό αφιέρωμα στο αέναο «βαλς» της ολιγαρχίας με το μαύρο χρήμα και το δωσιλογισμό μέσα από την παρουσίαση της δράσης του ναζιστή, γκεσταπίτη και θεμελιωτή της διαπλοκής στην Ελλάδα, Ιωάννη Βουλπιώτη, που έμεινε ατιμώρητος.

Ο θιασώτης του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού που ανέλαβε την προπαγανδιστική εκπροσώπηση του ναζισμού μέσω της κατοχικής Ραδιοφωνίας. Και παράλληλα ο βασικός εκπρόσωπος της θηριώδους διαπλοκής που ακούει στο όνομα Siemens, Telefunken, AEG. Πώς καθιερώθηκε ο χρηματισμός των πολιτικών με τις «συνήθεις προμήθειες» σε αντάλλαγμα προνομιακή ανάληψη κρατικών παραγγελιών από τη Siemens.

Το τεύχος αυτό δεν αναρωτιέται αν ο Βουλπιώτης ήταν άγγελος ή δαίμονας. Με ατμοσφαιρικά άρθρα που αναβιώνουν το κλίμα της προπολεμικής και κατοχικής Αθήνας αλλά και τεκμηριωμένη προσέγγιση της γερμανικής οικονομικής διείσδυσης και κατ’ ουσία απομύζησης του εθνικού πλούτου, το τεύχος δεν συμψηφίζει, τάχαμου «αντικειμενικά», ευθύνες. Αναζητεί το νήμα και εξηγεί πρακτικές και συμπεριφορές αφήνοντας τον αναγνώστη να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.