Ιωάννινα: Ηχηρό χαστούκι των πρυτανικών αρχών σε Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη

Ιωάννινα: Ηχηρό χαστούκι των πρυτανικών αρχών σε Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη

Με ένα ηχηρό «όχι» απάντησε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις παρεμβάσεις και τα τηλεφωνήματα της υπουργού Παιδείας αλλά και της Αστυνομίας που ζητούσαν την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο που τελεί υπό κατάληψη.

Στην απόφασή της η Σύγκλητος όχι μόνον δεν δίνει αυτή τη συγκατάθεση αλλά σημειώνει πως συμφωνεί με μεγάλο μέρος των αιτημάτων των φοιτητών, μεταξύ των οποίων είναι και να παραμείνουν οι Σχολές ανοικτές.

Η Σύγκλητος συγκεκριμένα δηλώνει τη διαφωνία της σε «κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της Αστυνομίας»

Αναφέρει επί λέξει:

«α) Αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.

γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα.»

Η απόφαση ελήφθη κατά την πρωινή (Τρίτη 2 Μαρτίου) συνεδρίαση της Συγκλήτου που έγινε εκτάκτως μετά από σειρά τηλεφωνημάτων που δέχτηκε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Δευτέρας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τηλεφώνησε στον Πρύτανη ζητώντας του να επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Αλμπάνης θεώρησε μη συνηθισμένη μια τέτοια προτροπή και κατόπιν μιας άτυπης συνεννόησης με τους αντιπρυτάνεις, αποφάσισαν να μην επικοινωνήσουν με τον υπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την άκαρπη αυτή επικοινωνία της υπουργού με τον πρύτανη, ο τελευταίος δέχθηκε νέα τηλεφωνήματα από αξιωματούχους της Αστυνομίας αλλά και τον υποδιευθυντή της Ασφάλειας των Ιωαννίνων, ο οποίος και του ζήτησε να μεταβεί στην Εισαγγελία για κατάθεση.

Έτσι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο Πρύτανης μετέβη στην Εισαγγελία για κατάθεση.

Όπως αναφέρθηκε ήδη, η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου παίρνει σαφή θέση κατά μιας ενδεχόμενης επέμβασης της Αστυνομίας προκειμένου να σπάσει η κατάληψη των φοιτητών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Συγκλήτου:

«Απόφαση Συγκλήτου

Συνεδρία Αρ. 1102/2-3-2021

1. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1102/2-3-2021 Συνεδρία της, επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε αναγκαία την έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να διεξαχθούν με την παρουσία των φοιτητών.

Προς τούτο, προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid test) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.

Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνδράμει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αυτή την κατεύθυνση.

2. Σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι:

α) Αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.

γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα.

Ιωάννινα, 2 Μαρτίου 2021

Από την Πρυτανεία»

ΣΥΡΙΖΑ – Μερόπη Τζούφη: Στέκονται στο ύψος των περιστάσεων 

Η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη σε δήλωσή της αναφέρει:

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές του, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αρνούνται την επέμβαση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των φοιτητών που διαμαρτύρονται ειρηνικά ενάντια στο νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και ζητούν την άμεση επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης».

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -παρά τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας και τις παραινέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- διαφωνεί «απόλυτα και προκαταβολικά», στέλνοντας μήνυμα πως η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να διαχειριστεί και να επιλύσει τα όποια προβλήματα με τους δικούς της τρόπους με υπευθυνότητα, ακαδημαϊκό ήθος και σεβασμό στη δημοκρατία», καταλήγει μεταξύ άλλων.

Πληροφορίες: epirusonline.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter