Παρά την πρωτοφανή και με συνοπτικές διαδικασίες απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, η οποία είχε προκαλέσει μεγάλα ερωτήματα στον δικαστικό χώρο και τις έντονες αντιδράσεις των μεριδιούχων, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους επτά μέλη της διοίκησης, δώδεκα διευθυντές και υπαλλήλους και οκτώ επιχειρηματίες-δανειολήπτες για το οικονομικό σκάνδαλο που οδήγησε στη χρεοκοπία την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.
Δεν τον έσωσε o… Αδωνης
Μεταξύ των καταδικασθέντων σε πρώτο βαθμό βρίσκεται και ο «αγαπημένος» επιχειρηματίας, τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) Πλάτων Μαρλαφέκας, που καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση ως πρώην μέλος της διοίκησης στην «αμαρτωλή» τράπεζα. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Αδωνης Γεωργιάδης είχε καταθέσει στις 21.03.2022 φωτογραφική (ν)τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να παραμείνει στη θέση του ο Πλ. Μαρλαφέκας. Αλλάζοντας φωτογραφικά –όπως είχε καταγγελθεί– τον νόμο, ο οποίος προέβλεπε πλέον ότι για να τεθεί σε αργία ο πρόεδρος του επιμελητηρίου δεν αρκούσε το αμετάκλητο βούλευμα αλλά να του έχει επιβληθεί και προσωρινή κράτηση! Περιορισμός που δεν είχε επιβληθεί στον Πλ. Μαρλαφέκα…
Μεταξύ των «επωνύμων» της Πάτρας που καταδικάστηκαν είναι ο πρώην δήμαρχος και τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Ευάγγελος Φλωράτος σε έξι χρόνια κάθειρξη, ο Ανδρέας Μανωλόπουλος, μέλος του ΔΣ της τράπεζας και νυν πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Πάτρας, σε πέντε χρόνια, και ο πρώην αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας Κωνσταντίνος Αντζουλάτος σε έξι χρόνια κάθειρξη.
Δικαίωση έστω και αργά
Οπως λέει στο Documento ο Βασίλειος Μάρκου, ένας εκ των δικηγόρων των μεριδιούχων, η δικαστική απόφαση αποτελεί τομή για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας αλλά και της Ελλάδας την περίοδο λίγο πριν από τη δημοσιονομική κατάρρευσή της και εντεύθεν: «Είναι μια πρωτοφανής αφήγηση που περιέχει το λουκέτο ενός ολόκληρου πιστωτικού φορέα και την καταδίκη, σε πρώτο βαθμό, σχεδόν 30 κατηγορουμένων. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις για περιπτώσεις απιστίας σε τραπεζικά ιδρύματα, με δύο εν προκειμένω σωρευτικά συντρέχουσες διαφορές: Αφενός εδώ έχουμε τη θέση του πιστωτικού ιδρύματος σε εκκαθάριση, αφετέρου την καταδίκη τόσων πολλών συμμετεχόντων σε κατηγορίες για δόλια κακοδιαχείριση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, οικονομολόγος Αθανάσιος Μπέλλας αναφέρει στο Documento: «Σε αυτή την πολύκροτη δίκη, που συντάραξε την Πάτρα και τη δυτική Ελλάδα για σειρά ετών, δεν δικάζονταν άσημοι και άγνωστοι εγκληματίες, αλλά μερικά από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της κοινωνίας της πόλης, μερικοί από τους οποίους κατείχαν υψηλά αξιώματα σε θεσμικά όργανα της πολιτείας. Πέρα όμως από το ηθικό μέρος, υπάρχει και το σκέλος των τεράστιων οικονομικών ζημιών που δημιούργησε η κακοδιαχείριση των υπαιτίων, οι οποίες εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι 15.000 μεριδιούχοι, που είδαν να μηδενίζεται το κεφάλαιό τους με το κλείσιμο της τράπεζας το 2012 έπειτα από απόφαση της ΤτΕ , υπέστησαν συνολική ζημιά 43 περίπου εκατ. ευρώ, ενώ η πόλη στερήθηκε οριστικά τις υπηρεσίες του χρήσιμου αυτού χρηματοπιστωτικού οργανισμού που αποτελούσε το όραμα των πολιτών για μια ανετότερη πρόσβαση της τοπικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό».
Οπως σημειώνει ο Αθ. Μπέλλας: «Ισως αυτή να είναι η μεγαλύτερη απώλεια για ένα τοπικό όνειρο που έσβησε στα χέρια κακοδιαχειριστών που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Σημαντική θα είναι και η ζημιά από το κλείσιμο της Αχαϊκής για το ελληνικό δημόσιο, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που αποζημίωσε τους καταθέτες της τράπεζας, εκτιμάται ότι θα χάσει τελικά, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ».
Και καταλήγει: «Οι μεριδιούχοι αξιοποιώντας το θετικό αποτέλεσμα αυτής της πρώτης φάσης της υπόθεσης θα προχωρήσουν αποφασιστικά και στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν».
Προληπτική λογοκρισία!
Λίγες ώρες προτού δημοσιευτεί στο Documento η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών για την πολύκροτη υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας, με την καταδίκη και δημόσιων προσώπων, λάβαμε ένα πρωτοφανές στα δημοσιογραφικά χρονικά εξώδικο από τον δικηγόρο των καταδικασθέντων σε πρώτο βαθμό, με την εντολή να μη δημοσιοποιήσουμε στοιχεία τους. Φαίνεται ότι στη χώρα όπου η ελευθερία του Τύπου κατέχει ευρωπαϊκά την τελευταία θέση μπορεί να ασκείται προληπτική λογοκρισία. Ομως, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το υπ’ αριθμ. 64/2010 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας που εκδόθηκε στον Πύργο στις 7.10.2010: «Η δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν σε δημόσια πρόσωπα και ανάγονται στην άσκηση των δημοσίων καθηκόντων τους είναι νόμιμη και υφίσταται σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα πληροφόρησης του κοινού επί τυχόν σκανδάλου που τους αφορά».
Διαβάστε επίσης
Η υποτακτική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ – Διγλωσσία καταλογίζουν οι επικριτές στον Ανδρουλάκη
Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Ένοχος για σεξουαλική επίθεση
Άστατος και την Τρίτη ο καιρός – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές και καταιγίδες (LIVE)
Μάικλ Τζόρνταν: Επιστροφή στο NBA με νέο ρόλο έκπληξη – Αναλαμβάνει αναλυτής του NBC