Jackie O: Η γυναίκα που η Αμερική αγαπούσε να μισεί

Jackie O: Η γυναίκα που η Αμερική αγαπούσε να μισεί

Με αφορμή την ταινία «Jackie» που βγαίνει αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες, ακολουθούμε τα βήματα ζωής της θρυλικής Τζάκι.

Αλλη Τζάκι γνώρισε η Αμερική και άλλη η Ελλάδα. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι ήταν η αρχετυπική Πρώτη Κυρία με το μοναδικό στιλ, μια γυναίκα με θάρρος και προσωπικότητα στην οποία συγχωρούσαν τα πάντα, από τη στιγμή που την είδαν με το ροζ ταγέρ της βαμμένο κόκκινο από το αίμα του Προέδρου Κένεντι.

Οταν η Λέιντι Μπερντ Τζόνσον, σύζυγος του αντιπροέδρου, της είπε να αλλάξει τα ματωμένα ρούχα, η Τζάκι της είχε απαντήσει: «Οχι, θέλω να δουν τι έκαναν στον Τζον». Στην κηδεία του, πίσω από το μαύρο πέπλο, με τον μικρό γιο της να χαιρετά στρατιωτικά το φέρετρο του πατέρα του, έκανε τις καρδιές της Αμερικής να ραγίσουν. Η Ελλάδα, ειδικά την εποχή του ’70, μετά τον γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, διατηρούσε πολύ διαφορετική άποψη γι’ αυτή. Οι γυναίκες που παλιότερα είχαν συμπονέσει την Πρώτη Κυρία της Αμερικής, όταν έχασε μια κόρη στη γέννα και κατόπιν τον άντρα της, και την είχαν θαυμάσει όταν κατέφτασε στη Μύκονο κάνοντας το νησί διάσημο, θεωρούσαν πλέον την Τζάκι γρουσούζα: «φαρμακομούνα» την έλεγαν, γιατί όπου πήγαινε την ακολουθούσε ο θάνατος.

Δύο γάμοι και ακόμη περισσότερες κηδείες

Μετά τον γάμο της με τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι άρχισαν να χτυπούν οι συμφορές η μία μετά την άλλη τη μεγάλη πολιτική δυναστεία της Αμερικής. Το πρώτο μεγάλο κακό ήταν βέβαια η δολοφονία του Προέδρου το 1963. Το 1968 ο αδελφός του Ρόμπερτ Κένεντι, έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία της Αμερικής, έπεσε επίσης θύμα δολοφονίας. Αλλά η γρουσουζιά της Τζάκι δεν τέλειωνε εκεί σύμφωνα με το αφήγημα.

Μετά τον γάμο της με τον Ωνάση η κακοτυχία μεταφέρθηκε και στην οικογένεια του Ελληνα κροίσου. Ο γιος του Αλέξανδρος, η πρώην σύζυγός του Τίνα, αλλά και ο ίδιος έσβησαν άδοξα και τραγικά μέσα σε περίπου έξι χρόνια από εκείνη τη μοιραία μέρα στον Σκορπιό το 1968, όταν ο Ωνάσης παντρεύτηκε την πιο διάσημη και φωτογραφημένη γυναίκα-τρόπαιο στον κόσμο. «Γιατί το έκανες αυτό, Τζάκι;» αναρωτιόντουσαν τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού Τύπου. Η αντικατάσταση του χαρισματικού Προέδρου από τον κοντό, σκουρόχρωμο, τραχύ και άξεστο Ελληνα, όπως έβλεπαν στην Αμερική τον Ωνάση, είχε ενοχλήσει. Η Τζάκι όμως ήταν πάνω από όλα έξυπνη γυναίκα: «Εδώ σκοτώνουν τους Κένεντι» είπε στον κουνιάδο της Εντουαρντ Κένεντι, δικαιολογώντας την απόφασή της να δεχτεί την πρόταση γάμου του Ωνάση, στον οποίο δεν αρκούσε πια ο έρωτας με την πιο διάσημη Ελληνίδα στον κόσμο, τη Μαρία Κάλλας, αλλά είχε βάλει στόχο την πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο. Ο Ωνάσης μπορούσε να της εξασφαλίσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική άνεση και να την απαλλάξει από τη στενή κηδεμονία των Κένεντι.

Η αντικατάσταση του χαρισματικού προέδρου από τον κοντό, σκουρόχρωμο, τραχύ και άξεστο Ελληνα, όπως έβλεπαν στην Αμερική τον Ωνάση, είχε ενοχλήσει

Πάντοτε τα αδέρφια του συζύγου της θα έπαιζαν ρόλο στη ζωή της μετά τον θάνατό του∙ η οικονομική ανεξαρτησία που της παρείχε ο Ωνάσης όμως της επέτρεπε να έχει εκείνη τη θέση ισχύος. Προκειμένου να παντρευτεί τη χήρα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπέγραψε προγαμιαίο συμβόλαιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από την ψιθυριστή φωνή, τα ταφταδένια φορέματα και τα μεγάλα μαύρα γυαλιά κρυβόταν ατσάλι…

Η Πρώτη Κυρία που ο κόσμος βλέπει γυμνή

Σύμφωνα με τη βιογραφία της που συνέγραψαν οι Ντάργουιν Πόρτερ & Ντάνφορντ Πιρς, η Τζάκι είχε μια εξίσου περιπετειώδη ερωτική ζωή με τον Τζον Κένεντι. Το 1962 οι διακοπές της με τον Τζάνι Ανιέλι στη Μεσόγειο δημιούργησαν αρκετούς ψιθύρους, ώστε ο Πρόεδρος να της τηλεφωνήσει και να της ζητήσει να περνά περισσότερο χρόνο με την κόρη τους. Η αντίδραση της Τζάκι ήταν να πάει την επόμενη μέρα για scuba diving με τον βασιλιά της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι συγγραφείς τη θέλουν να έχει φλερτ με διάσημους άντρες, από τον Μάρλον Μπράντο και τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Ρούντολφ Νουρέγεφ. Κανείς δεν φανταζόταν ωστόσο ότι θα παντρευόταν τελικά τον Ελληνα κροίσο, ο οποίος άλλωστε την είχε φιλοξενήσει στη θαλαμηγό «Χριστίνα» όταν εκείνη ήταν ακόμη Πρώτη Κυρία και εκείνος φλέρταρε με τη μικρότερη αδελφή της, Λι, κατοπινή πριγκίπισσα Ράτζιβιλ. Οταν ρώτησαν τη Λι αν θα ήθελε να παντρευτεί τον Ωνάση, απάντησε: «Ποια δεν θα ήθελε;». Οι δυο τους πάντα ανταγωνίζονταν η μία την άλλη. Η Τζάκι κράτησε κρυφό τον αρραβώνα της με τον Ωνάση από την αδερφή της. Ηταν ο Ωνάσης εκείνος που της το είπε και την παρακάλεσε να παρευρεθεί στον γάμο. Η Λι παραπονέθηκε στον Τρούμαν Καπότε: «Μα πώς μπόρεσε να μου το κάνει αυτό η Τζάκι;». Αν και δημοσίως ευχήθηκε κάθε ευτυχία στην αδερφή της, το πλήγμα στη σχέση τους ήταν βαρύ.

Το 1972 έγινε η πρώτη σύζυγος Προέδρου της Αμερικής που φωτογραφήθηκε γυμνή. Οι παπαράτσι τη «συνέλαβαν» ενώ έκανε μπάνιο στον Σκορπιό και η φωτογραφία της βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Hustler» που έσπασε ρεκόρ κυκλοφορίας, με έκδοση ενός εκατομμυρίου αντιτύπων που ξεπουλήθηκαν σε λίγες ώρες. Λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο Ωνάσης που είχε δώσει την πληροφορία πως η σπάταλη σύζυγός του θα κολυμπούσε χωρίς μαγιό για να την τιμωρήσει. Οι φήμες ήθελαν το διαζύγιο να έρχεται, ο θάνατος του Αλέξανδρου όμως άλλαξε τις προτεραιότητες και σήμανε για τον Ωνάση την αρχή της αντίστροφης μέτρησης προς το τέλος του.

Πιο εύθυμη από την «Εύθυμη χήρα»

Κανείς δεν ξεχνά την εικόνα της Τζάκι στην κηδεία του Ωνάση. Σε αντίθεση με τη συντριβή της στην κηδεία του Τζον Κένεντι, στην πένθιμη περίπτωση του δεύτερου συζύγου της ο φακός την έχει απαθανατίσει μόνο χαμογελαστή. Στη λιμουζίνα που τους μετέφερε στο Νυδρί έβαλε τον Εντουαρντ Κένεντι να παζαρέψει με τη Χριστίνα Ωνάση τα χρήματα που θα έπρεπε να κληρονομήσει. Η Χριστίνα άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και έφυγε. Στο τέλος, έδωσε στην Τζάκι 26.000.000 δολάρια, γνωρίζοντας πως, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, θα μπορούσε να διεκδικήσει πολύ περισσότερα. Η Χριστίνα πάντα πίστευε πως η Τζάκι, την οποία αποκαλούσε υποτιμητικά «η κυρία» είχε παντρευτεί τον πατέρα της για τα χρήματά του ‒ είχε πει πως «δεν έχω γνωρίσει πιο παραδόπιστο άνθρωπο στη ζωή μου. Αν μπορούσα, θα της έδινα πενήντα φορές πιο πολλά από όσα της έδωσα, αρκεί να μην την ξαναέβλεπα ποτέ στη ζωή μου».

Η Τζάκι Κένεντι κάπνιζε τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα, μέχρι και λίγους μήνες πριν από τον θάνατο της από καρκίνο το 1994. Σταμάτησε μόνο μετά τη διάγνωση και αφού την παρακάλεσε η κόρη της. Λίγο προτού πεθάνει μετέφερε στα παιδιά της, Τζον και Κάρολαϊν, την τελευταία της επιθυμία σχετικά με τα προσωπικά της αντικείμενα: το περιεχόμενο του πολυτελούς διαμερίσματός της στην 5η Λεωφόρο ακόμη και την BMW 325i sedan που είχε αγοράσει το 1992. «Πουλήστε τα όλα» τους είπε. «Θα βγάλετε πολλά χρήματα…». Πράγματι, η δημοπρασία στο Sotheby’s απέφερε στους Κένεντι 34 εκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια αργότερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter