Jacobin: 100 χρόνια από τη ρωσική επανάσταση

Jacobin: 100 χρόνια από τη ρωσική επανάσταση

Οι Εκδόσεις Redmarks εκδίδουν στην Ελλάδα το επετειακό τεύχος του «Jacobin», περιοδικού της αμερικανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Εκατό χρόνια μετά την πρώτη έφοδο στον ουρανό, η συντακτική ομάδα του περιοδικού συγκέντρωσε κείμενα μαρξιστών – ακτιβιστών οι οποίοι εστίασαν σε πτυχές της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η διάρθρωση του τεύχους ακολουθεί τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σφιχτοδεμένη αφήγηση από την εποχή που η εργατική τάξη αγωνίστηκε για τη χειραφέτησή της και βγήκε νικήτρια από αυτό τον αγώνα.

Την αρχή κάνει ο πολιτικός ακτιβιστής Τοντ Κρετιέν, ο οποίος παραθέτει τις προϋποθέσεις που επέτρεψαν την επανάσταση του Φλεβάρη· τη σκυτάλη παίρνουν ο Κέβιν Μέρφι («Η ιστορία της Φεβρουαριανής Επανάστασης»), ο Κρις Ριντ που εξιστορεί όσα ακολούθησαν τον Φλεβάρη, ο Λαρς Τ. Λιχ –η πρωτοτυπία της άποψής του έγκειται στο γεγονός ότι υποστηρίζει πως από τον Φλεβάρη εδραιώνεται η εξουσία του σοβιέτ και ότι το κεντρικό πολιτικό γεγονός του Οκτώβρη ήταν το Δεύτερο Συνέδριο των Σοβιέτ και όχι η εργατική εξέγερση.

Η σημαντικότητα του Οκτώβρη αφορά το ότι το σοβιέτ αποδέχτηκε την ηγεσία των μπολσεβίκων–, ενώ ο Μάικ Χέινς αποδομεί τη φιλελεύθερη «παραμυθία» για την έξαρση της μπολσεβίκικης βίας τον καιρό της επανάστασης. Ο Ρόναλντ Σάνι («Η κομμούνα του Μπακού») και ο Νταβίντ Μαντέλ («Πώς οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία») καταγράφουν τη λαϊκή επανάσταση από την οπτική των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών. Τέλος, ο Νιλ Ντέιβιντσον επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της μαρξιστικής επικαιρότητας το εμβληματικό σύγγραμμα «Ιστορία της ρώσικης επανάστασης» του Λέοντα Τρότσκι.

Συλλογικό

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Redmarks

ISBN: 9786188307384

ΣΕΛ.: 208

ΤΙΜΗ: €6,00

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter