Jazz στο Πάρκο για έβδομη χρονιά

Jazz στο Πάρκο για έβδομη χρονιά

«Το κοινό του φεστιβάλ έρχεται για να ακούσει» μας λέει ο Γιώργος Τρανταλίδης που εκτός από σημαντικός τζαζίστας διατελεί και καλλιτεχνικός διευθυντής του πετυχημένου_x000D_
φεστιβάλ Jazz στο Πάρκο. 

Για έβδομη χρονιά φέτος μερικά από τα καλύτερα ελληνικά σχήματα μας περιμένουν για μια βραδιά γεμάτη τζαζ ήχους. Και η τοποθεσία δεν θα μπορούσε να είναι πιο ειδυλλιακή: το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον πανέμορφο προαύλιο χώρο του Πύργου Βασιλίσσης Αμαλίας που στεγάζεται στο κτήμα Σερπιέρη, μέσα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον. «Είναι ιδανικός χώρος για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ και με καλή ακουστική» αναφέρει ο κ. Τρανταλίδης.

Το φεστιβάλ έχει ακολουθήσει πολύ πετυχημένη πορεία, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται με αγάπη γι’ αυτό το ιδιαίτερο είδος μουσικής. «Από την πρώτη κιόλας φορά που πραγματοποιήθηκε, το 2011, η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη. Ανθρωποι κάθε ηλικίας και από κάθε περιοχή της Αθήνας γέμιζαν το θέατρο του πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” και με μεγάλη προσοχή και σεβασμό άκουγαν τους αυτοσχεδιασμούς των μουσικών. Το κοινό του φεστιβάλ έρχεται για να ακούσει. Αυτό κάνει τον μουσικό να συγκεντρώνεται και να δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Μεγάλη έκπληξη και χαρά για εμένα ήταν όταν τα επόμενα χρόνια γινόταν το αδιαχώρητο. Κάθε φορά πάνω από τρεις χιλιάδες κόσμος ‒οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι‒ έρχονται για να ακούσουν τζαζ κυρίως από Ελληνες μουσικούς. Αλλωστε αυτό είναι το σκεπτικό του Jazz στο Πάρκο» εξηγεί ο Γιώργος Τρανταλίδης.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της ελληνικής τζαζ σκηνής θα μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές αυτοσχεδιασμών. Φέτος στο 7ο Jazz στο Πάρκο θα συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης που μαζί με τον Χρυσόστομο Μπουκάλη και τον Κώστα Γιαξόγλου αποτελούν το Haden Trio· το ιστορικό γκρουπ Mode Plagal· το Blue Note Organ Trio, που αποτελείται από τον εξαιρετικό κιθαρίστα Μιχάλη Παπαδόπουλο, ο οποίος ζει εδώ και τριάντα χρόνια στην Ελβετία, τον Ιταλό Λεονάρντο Κοράντι, οργανίστα του Φρεντ Ουέσλι που θεωρείται ένας από τους καλύτερους δεξιοτέχνες στο όργανο, και τον ντράμερ της νέας γενιάς Σεραφείμ Τουρίκα. Εκτάκτως μαζί τους στη σκηνή θα εμφανιστεί ο Ντάνιελ Ραϊμόντι, τρομπετίστας από την Ιταλία, και αυτός μουσικός της νέας γενιάς με πολύ μεγάλες συνεργασίες, όπως με τον Λούτσιο Ντάλα κ.ά. Το πρόγραμμα θα κλείσουν οι Interchange Jazz Trio, με τον Κώστα Μητρόπουλο στην κιθάρα, τον Λάμπρο Παπανικολάου στο ακουστικό μπάσο και τον κιθαρίστα Τάκη Αναγνωστόπουλο.

Σήμερα η τζαζ μουσική στη χώρα μας όχι μόνο έχει αποκτήσει φανατικό κοινό αλλά, όπως περιγράφει αισιόδοξα ο κ. Τρανταλίδης, «υπάρχει πληθώρα νέων και ταλαντούχων μουσικών που ασχολούνται σοβαρά με την τζαζ και έχουν υψηλό επίπεδο. Σε αυτό έχει συμβάλει κατά πολύ η τεχνολογία. Για κάποιον που ενδιαφέρεται, η πρόσβαση στην πληροφορία είναι άμεση. Επίσης έχουν βοηθήσει πολύ τα ωδεία όπου διδάσκεται σοβαρά η τζαζ μουσική από καταξιωμένους καθηγητές (Μπενετάτος, Κωνσταντίνου, Σαμαράς, Πατερέλης, Σιδηροκαστρίτης, Αναγνωστόπουλος κ.ά.). Μεγάλο άλμα εάν αναλογιστούμε τι γινόταν στο παρελθόν. Φανταστείτε ότι τη δεκαετία του ’70 στην Ελλάδα η τζαζ μουσική ήταν σχεδόν απαγορευμένο μουσικό είδος! Οι παλιοί μουσικοί θα θυμούνται ότι στο τέλος του προγράμματος ενός κέντρου ο επιχειρηματίας-μαγαζάτορας έλεγε στους μουσικούς: “Παίξτε τζαζ για να φύγει ο κόσμος”. Ενώ, από την άλλη, πολλοί ήταν εκείνοι που τη θεωρούσαν αμερικανική υποκουλτούρα. Ευτυχώς όλα αυτά δεν ισχύουν σήμερα, μιας και η τζαζ διδάσκεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Οι συμμετοχές στο 7ο Jazz στο Πάρκο

Mode Plagal

Θοδωρής Ρέλλος

Κλέων Αντωνίου

Φλοριάν Μικούτα

Αντώνης Μαράτος

Τάκης Κανέλλος

Blue Note Organ Trio

Μάικλ Παπαδόπουλος

Λεονάρντο Κοράντι

Σεραφείμ Tουρίκας

Haden Trio

Κώστας Γιαξόγλου

Χρυσόστομος Μπουκάλης

Νίκος Σιδηροκαστρίτης

Τhe Interchange Jazz Trio

Τάκης Αναγνωστόπουλος

Κώστας Μητρόπουλος

Λάμπρος Παπανικολάου

Κτήμα Σερπιέρη, Πύργος Βασιλίσσης Αμαλίας (είσοδος από Λ. Δημοκρατίας), στο Ιλιον, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 21.00, είσοδος ελεύθερη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter