Johnson & Johnson: Καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

Johnson & Johnson: Καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

Την «προληπτική καθυστέρηση» της διάθεσης του εμβολίου της στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία Johnson & Johnson μετά την απόφαση που έλαβαν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας, να «παγώσουν» τη χορήγησης του εμβολίου στις ΗΠΑ, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων,  που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Η εταιρεία αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της:

«Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Είμαστε ενήμεροι για την σπάνια διαταραχή εμφάνισης θρόμβων στο αίμα σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο Covid-19. Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επανεξετάζουν τα δεδομένα που αφορούσαν έξι αναφερόμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ από περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν. Λόγω της μεγάλης προσοχής, το CDC και το FDA συνέστησαν μια παύση στη χρήση του εμβολίου μας.

Επιπλέον, εξετάσαμε αυτές τις περιπτώσεις με ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Λάβαμε την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη.

Συνεργαζόμασταν στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και τις υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στο κοινό.

Το CDC και το FDA έχουν διαθέσει πληροφορίες σχετικά με τη σωστή αναγνώριση και διαχείριση λόγω της μοναδικής θεραπείας που απαιτείται με αυτόν τον τύπο θρόμβου αίματος. Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο Covid-19 και εμφανίζουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.»

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson  έχουν αρχίσει να φτάνουν ήδη από χθες Δευτέρα στην Ευρώπη. Το Βέλγιο παρέλαβε 36.000 δόσεις και η Ολλανδία 79.200 δόσεις, ενώ η Γερμανία σήμερα Τρίτη θα παραλάβει 232.800 δόσεις.  Το αργότερο την Τετάρτη αν όχι σήμερα θα παραδοθούν 184.000 δόσεις στην Ιταλία και 300.000 στην Ισπανία. Αύριο η Πολωνία θα παραλάβει 120.000 δόσεις, η Δανία 38.400 και η Εσθονία 2.400 – την ίδια μέρα που θα καταφθάσουν και οι πρώτες 33.600 ελληνικές δόσεις. Την Τετάρτη αναμένεται να φτάσουν οι πρώτες δόσεις και στην Ελλάδα.

Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την αμερικανική απόφαση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χάνο Κάουτς  απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα.

Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Κάουτς διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.

H Ε.Ε. αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου και 200 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος της χρονιάς. Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατ. από τις δόσεις του β΄ τριμήνου – 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter