Κ. Αρβανιτόπουλος και Ν. Κοτζιάς στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Σωτήρη Ρούσσου «Εξέγερση και Επανάσταση στη Μέση Ανατολή»

Κ. Αρβανιτόπουλος και Ν. Κοτζιάς στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Σωτήρη Ρούσσου «Εξέγερση και Επανάσταση στη Μέση Ανατολή»

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σωτήρη Ρούσσου, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τίτλο «Εξέγερση και Επανάσταση στη Μέση Ανατολή».

Η παρουσίαση θα γίνει στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ στις 19.00, ενώ θα μιλήσουν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει επίσης ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Λίβας, ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλλος.

Στο νέο βιβλίο του ο Σωτήρης Ρούσσος, που είναι και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ), προτείνει μια νέα περιοδολόγηση της Ιστορίας του κόσμου της Μέσης Ανατολής στον 20ό αιώνα, μακριά από ανάδυση προσωπικοτήτων και καθεστώτων ή διεθνών γεγονότων. Προτείνει συγκεκριμένα κομβικά ιστορικά σημεία που καθόρισαν το μέλλον της περιοχής και είναι οι ρίζες για επηρεάζουν τις εξελίξεις μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρεται και στον τίτλο του βιβλίου του, τις εξελίξεις καθόρισαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις.

Δύο μεγάλα επαναστατικά γεγονότα άλλαξαν τη μορφή της Μέσης Ανατολής: η Μεγάλη Αραβική Εξέγερση στην Παλαιστίνη (1936-1939) και η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν (1979). Άλλο ένα που επισημαίνει ο καθηγητής Σωτήρης Ρούσσος είναι η Αραβική Άνοιξη, ωστόσο, όπως αναφέρει πρόκειται για μια ουσιαστικά εν εξελίξει διαδικασία και δεν μπορεί να αποτιμηθεί.

Κανένα γεγονός δεν επηρέασε τόσο τον αραβικό κόσμο στον Μεσοπόλεμο και στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο όσο η Μεγάλη Αραβική Εξέγερση στην Παλαιστίνη. Διαμόρφωσε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υπερεθνικού πολιτικού Ισλάμ, αποτέλεσε το κέντρο ενός μεγάλου παναραβικού ρεύματος που εισχώρησε στα νεότευκτα αραβικά κράτη και εγκλώβισε τα κράτη αυτά στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση.

Η Ισλαμική Επανάσταση αποτέλεσε παράδειγμα –το μοναδικό στην περιοχή– επιτυχημένης λαϊκής εξέγερσης (μεταπολεμικά και σε αστικό κέντρο μάλιστα) που συγκρότησε μια εναλλακτική μορφή κρατικής οργάνωσης. Η Επανάσταση συνδέθηκε με διεθνή κινήματα και ιδεολογικά ρεύματα που αμφισβητούσαν το διεθνές status quo και τις ανισότητες που αυτό παρήγε και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή πολιτική όπου συμμαχίες κρατών και μη κρατικών δρώντων θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Συνδέοντας τις Διεθνείς Σχέσεις και τη θεωρία των επαναστάσεων, το βιβλίο αναλύει τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτά τα επαναστατικά γεγονότα και τις συνθήκες που τα διαμόρφωσαν, έτσι ώστε να ερμηνευτεί η αποφασιστική επίδρασή τους στους περιφερειακούς συσχετισμούς.

Διαβάστε επίσης 

Σωτήρης Ρούσσος: Ο Ερντογάν θα κερδίσει κυρίως μέσω των απειλών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter