Κ. Μητσοτάκη, αν σας ενοχλούν τα σκατά, βρείτε ποιος σκότωσε τον Καραϊβάζ

Κ. Μητσοτάκη, αν σας ενοχλούν τα σκατά, βρείτε ποιος σκότωσε τον Καραϊβάζ

Έξι απαντήσεις στον πρωθυπουργό που κοιμήθηκε φιλελεύθερος και ξύπνησε αυταρχικός για το πώς θα ξεπεράσουμε το Τσαντ στην επόμενη κατάταξη ελευθερίας του Τύπου.

Ο ψύχραιμος, δυτικός, μετριοπαθής και φιλελεύθερος Μητσοτάκης, τελικά έβγαλε το προσωπείο του. Εδώ και μέρες, αποκαλύπτεται λίγο-λίγο αυτό που αρκετοί είχαμε βιώσει εδώ και πολύ καιρό. Ούτε ψύχραιμος, ούτε δυτικός, ούτε φιλελεύθερος. Ένας αυταρχικός ηγέτης που πιστεύει ότι το σύμπαν του χρωστάει αξιώματα κληρονομικώ δικαίω, έτοιμος να ισοπεδώσει όποιον τολμήσει να τον αμφισβητήσει δημόσια.

Πλέον, με τα ΜΜΕ όλου του κόσμου να ανακαλύπτουν με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων την παθολογική σχέση του πρωθυπουργού με τον απόλυτο έλεγχο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει, νιώθει τις συνέπειες του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει λόγω των δικών του επιλογών.

Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός πλέον φλερτάρει ανά πάσα στιγμή με την πλήρη απώλεια ελέγχου, όπως χθες, όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης στο LSE βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ευγενική αλλά κρίσιμη ερώτηση από έναν φοιτητή για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Η κατάταξη των RSF για την Ελλάδα «ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΤΑ!», λοιπόν, είπε ο πρωθυπουργός σε μια ακόμη προσπάθεια να υποβαθμίσει τη διεθνή δημοσιογραφική οργάνωση της οποίας το όνομα ούτε καν μπορεί να προφέρει.

«Υπήρξε μια αναφορά μιας ΜΚΟ που κατέτασσε την Ελλάδα στην 108η θέση της ελευθεροτυπίας, πίσω από τουλάχιστον 30 δικτατορίες. Το Τσαντ ήταν στη θέση 105», σχολίασε, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά το αγαπημένο του επιχείρημα και προσθέτοντας ότι υπάρχουν εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.. «Θα αντέκρουα μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει αδύναμους νόμους κατά της συκοφαντίας», προσέθεσε σχεδόν απειλητικά.

Ας δώσουμε λοιπόν κάποιες απαντήσεις:

1. Η λέξη crap δε μεταφραζεται σε “μπούρδες” όπως είδαμε σε μια προσπάθεια εξευγενισμού της πρωθυπουργικής αλητείας, αλλά σε “σκατά“.

2. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αυλικοί του οφείλουν να ξεπεράσουν το στερεότυπο ότι αφρικανικές χώρες αποκλείεται να είναι καλύτερες από ευρωπαϊκές σε δείκτες δημοκρατίας. Άλλωστε η σχεδόν ύποπτη εμμονή του πρωθυπουργού με το Τσαντ, ενώ μας ξεπερνούν άλλες 106 χώρες, έχει απαντηθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια την οργάνωση. Υπενθυμίζω την απάντηση του Pavol Szalai, υπεύθυνου της RSF για τα Βαλκάνια και την ΕΕ, σε ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα:

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την ιδέα ότι αφρικανικές χώρες δεν μπορούν να τα πηγαίνουν καλύτερα από ευρωπαϊκές στην ελευθερία του Τύπου. Σε σχέση με το Τσαντ, κανένας δημοσιογράφος δε δολοφονήθηκε στο Τσαντ το 2021. Υπάρχουν άλλα θέματα που φέρνουν το Τσαντ κοντά στη θέση της Ελλάδας. Στην Ουγγαρία, κανένας δημοσιογράφος δε σκοτώθηκε το 2021. Μάλιστα στην Ουγγαρία οι δημοσιογράφοι σπανίως δέχονται βία ή παράνομες συλλήψεις, πράγμα που είναι συχνό πρόβλημα στην Ελλάδα». 

3. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από το Τσαντ και την Ουγγαρία και το σύνολο της ΕΕ, όχι γιατί δεν υπάρχουν προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά γιατί η Ελλάδα το 2021 κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες ως μεμονομένα ζητήματα. Ξανά από δήλωση του Σζλάι: «Σήμερα η Ελλάδα συγκεντρώνει όλα τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου που υπάρχουν στην Ευρώπη με διαφορετικούς συνδυασμούς. Υπάρχει μόνο μια χώρα όπου πρόσφατα έγινε δολοφονία δημοσιογράφου, δημοσιογράφοι είναι υπό παρακολούθηση, υπάρχουν πολλές υποθέσεις SLAPPs, αστυνομική βία, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν το προσφυγικό, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημόσιων ΜΜΕ, και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτή τη μακριά λίστα. Υπάρχει μόνο μία χώρα στην κατάταξη του 2022 που συγκεντρώνει όλα αυτά τα προβλήματα»

4. Η μεθοδολογία των RSF είναι έγκυρη και ισχύει για όλες τις χώρες και τις περιοχές που καταγράφονται. Δεν αμφισβητείται από κανέναν άλλο εκτός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η οργάνωση έχει λάβει καθεστώς Συμβούλου σε θέματα ελευθεροτυπίας για τον ΟΗΕ, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όλα αυτά, η κατά Μητσοτάκη, «γαλλική ΜΚΟ».

5. Το επιχείρημα ότι αφού υπάρχει για παράδειγμα το Documento, τότε έχουμε ελευθεροτυπία στη χώρα, είναι τόσο κοντά στην πραγματικότητα όσο το να λέγαμε ότι αφού υπάρχει αντιπολίτευση στη Ρωσία, τότε η χώρα έχει δημοκρατία.

Η ελευθεροτυπία δεν κρίνεται από το αν υπάρχουν επικριτικά έντυπα, αλλά από το πόσο λυσσαλέα επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να κλείσουν. Και ναι, στην Ελλάδα επιχειρήθηκε λυσσαλέα το λουκέτο.

6. Κύριε Μητσοτακη, αν δε σας αρέσουν τα «σκατά» της θέσης 108, βρείτε ποιος σκότωσε τον Καραϊβάζ, πείτε ποιος και γιατί παρακολουθούσε δημοσιογράφους με Predator και ΕΥΠ, απαντήστε γιατί η λίστα Πέτσα ξεδιάλεγε ΜΜΕ, απολογηθείτε για την απόδοση κατηγοριών «εγκληματικής οργάνωσης» σε δημοσιογράφους που αποκάλυψαν σκάνδαλα, ζητήστε συγγνώμη που αποκαλέσατε «υπόκοσμο» και «συμμορία» δημοσιογράφους στη Βουλή, παραδεχτείτε την προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού του Documento, σταματήστε τον τραμπουκισμό δημοσιογράφων στον δρόμο μέσω της αστυνομίας, σταματήστε να διαδίδετε χυδαία ψέμματα για όποιον κάνει ρεπορτάζ, πάψτε να χρησιμοποιείτε το επιχείρημα του «τούρκου πράκτορα» απέναντι σε όποιον τολμά να επερωτά τις επιλογές σας, σταματήστε να διαψεύδετε ρεπορτάζ που ξέρετε ότι θα επιβεβαιωθούν.

Αν τα κάνετε όλα αυτά, τότε ναι, ίσως και να το περάσουμε το Τσαντ.

Πηγή: koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter