Και ένας και δύο και τρεις και τέσσερις… υποψήφιοι ηγέτες

Και ένας και δύο και τρεις  και τέσσερις… υποψήφιοι ηγέτες

Τις θέσεις του για τη νέα, ενωμένη προοδευτική παράταξη, με λίγα λόγια την… υποψηφιότητά του για την προεδρία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, αναμένεται να ανακοινώσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento ο Γιάννης Ραγκούσης. 

Ετσι ο πρώην γραμματέας και υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο τρίτος κατά σειρά, μετά τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Καμίνη, που θα θέσει επισήμως υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα, του οποίου η εκλογή από τη βάση θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ο Γιάννης Ραγκούσης μάλιστα θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου την επόμενη Τετάρτη 23 Αυγούστου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και θα ανακοινώσει τις προθέσεις του.

«Οσοι πιστοί προσέλθετε» ήταν το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την αναμενόμενη υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση. Στο ΠΑΣΟΚ άλλωστε εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει αποδεδειγμένη πλέον ανταπόκριση στην πρωτοβουλία που πήρε πρώτη η Φώφη Γεννηματά, η οποία παραμένει το «φαβορί» για την ηγεσία της νέας παράταξης της κεντροαριστεράς, καθώς «διαθέτει όλη τη δεξαμενή» του συγκεκριμένου χώρου όπως μας έλεγαν…

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφοντας από τις διακοπές της στη Σκύρο θα προετοιμαστεί για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος αναμένεται να είναι πλήρης εξελίξεων. Καταρχήν στις 3 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει στην καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: 3 του Σεπτέμβρη) και θα αναλύσει τις θέσεις της για το μέλλον του χώρου της κεντροαριστεράς, ενώ στην επικείμενη ΔΕΘ θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την οικονομία και την κοινωνία. Και μετά, όπως μας έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, «θα ξεδιπλώσει τον προεκλογικό της αγώνα» για την ηγεσία της νέας παράταξης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Documento για τους λόγους που οδήγησαν τον Γιάννη Ραγκούση σε αποχώρηση από την Ωρα Αποφάσεων των Αννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν χαρακτηριστικά: «εμάς μας βολεύει». Συμπλήρωναν ωστόσο ότι ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου είχε εξαρχής διατυπώσει την πρόθεσή του να συνταχθεί με μία προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ενωμένης παράταξης στον χώρο της κεντροαριστεράς. Θεωρούν εξάλλου ότι ο φορέας Διαμαντοπούλου «στερείται πολιτικού περιεχομένου» και ότι στην ουσία πρόκειται μόνο για έναν «προσωπικό εγωισμό»…

Τον Σεπτέμβριο όμως αναμένονται κι άλλες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο, καθώς και η ανακοίνωση επιπλέον υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της νέας παράταξης. Καταρχάς, καταλυτικό ρόλο στα πράγματα θα διαδραματίσουν οι αποφάσεις του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του και έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο. Θυμίζουμε ότι από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταβάλλονται ακόμα προσπάθειες ούτως ώστε να εξασφαλίσουν συνεργασία με το Ποτάμι. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε είχαν προχωρήσει στην απόφαση να δεχτούν υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, ακόμη και χωρίς τη δέσμευση συμμετοχής των ενδιαφερομένων και των κομμάτων τους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη – κίνηση που έγινε σε μία προφανή προσπάθεια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον κυρίως του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και της Αννας Διαμαντοπούλου.

Εξάλλου από τις αποφάσεις Θεοδωράκη -λίγο έως πολύ- θα εξαρτηθεί και ο χρόνος διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. «Περιμένουμε πρώτα να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να ανακοινώσει τις προθέσεις του και το Ποτάμι» μας έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, δίχως να αποκλείουν το ενδεχόμενο σε περίπτωση που επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας πρώτα να εκλεγεί επικεφαλής και μετά να ακολουθήσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Τον Σεπτέμβριο πάντως αναμένεται η ανακοίνωση άλλης μίας υποψηφιότητας από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλλη από αυτήν του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη. Ο πρώην γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και μάλιστα μαθαίνουμε ότι έχει ήδη ξεκαθαρίσει απολύτως ποια θα είναι η προεκλογική του πλατφόρμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η λέξη-κλειδί για τον Γιάννη Μανιάτη είναι η «αξιοπιστία». Οπως λέει σε ιδιωτικές συζητήσεις εδώ και καιρό, σε μία εποχή που έχουν απαξιωθεί πολιτικοί και πολιτική, «το μείζον είναι η αξιοπιστία των λόγων που να στηρίζεται στα έργα». Και όταν θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, θα κινηθεί ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο: να αναλύσει την προσωπική του πορεία εκτός πολιτικής και το έργο του εντός πολιτικής.

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Γιάννης Μανιάτης θεωρεί θετική την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, γεγονός το οποίο ανέφερε και στον ίδιο όταν είχε επικοινωνήσει μαζί του για να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του. Επιπλέον, συνομιλητές του σημείωναν με νόημα στο Documento ότι ο Γιάννης Μανιάτης -ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- το 2013 εκπροσωπούσε το κόμμα στο λεγόμενο «φόρουμ» στο Γκάζι για την ενότητα της κεντροαριστεράς, ενώ το καλοκαίρι του 2015 ήταν επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της σημερινής Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι έχει από καιρό αφήσει τη δική του παρακαταθήκη στο στοίχημα της ενότητας και της δημιουργίας μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης.

Προς το παρόν, πάντως, μόνο πιθανούς ηγέτες βλέπουμε…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter