Και επισήμως στα 6 μίλια η «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Και επισήμως στα 6 μίλια η «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10» είπε επί λέξει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αποδεικνύοντας ότι η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν ήταν λεκτικό ατόπημα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της «σαμαρικής» πτέρυγας.

Διορθώνοντας μόνο σε επίπεδο διατύπωσης τόσο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον «εθνικισμό των 12 μιλίων» όσο και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο που χαρακτήρισε δυνητικό το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο πρωθυπουργός κάλυψε πολιτικά τους υπουργούς και παράλληλα έθεσε την «κόκκινη» γραμμή στα 6 μίλια.

«Είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση από το 1995 και μετά -που υπάρχει το casus belli- τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 μίλια. Νομίζω το γνωρίζετε καλά, έτσι δεν είναι; Χωρίς να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει ανά πάσα στιγμή αυτό το δικαίωμα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου, αναχαιτίζεται».

Εν συνεχεία, υπενθύμισε ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν τουρκικές NAVTEX με πραγματικά πυρά που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, όπως επίσης ότι υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές NAVTEX στην ίδια περιοχή. «Να είστε, λοιπόν, λίγο πιο προσεκτικός…» συνέστησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι παραδοχές Μητσοτάκη που θα γραφτούν στην ιστορία

Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρωθυπουργός ορίζει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας την «κόκκινη» γραμμή της χώρας στα 6 ναυτικά μίλια και μάλιστα την ώρα που τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί και τα πρωτεία για το γεγονός ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που παραδέχεται πως η χώρα μας δεν προχώρησε σε επέκταση χωρικών υδάτων στα νησιά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου λόγω του τουρκικού casus belli. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξομοίωσε τις τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά με τις έρευνες από το Ορούτς Ρέις. Ωστόσο, οι έρευνες εντός υφαλοκρηπίδας δημιουργούν τετελεσμένα, κάτι που δεν ισχύει για τις στρατιωτικές ασκήσεις.

«Άγεται και φέρεται από την πορεία του Ορούτς Ρέις ο πρωθυπουργός»

Δεν προκάλεσε έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η παραδοχή της «κόκκινης» γραμμής των 6 μιλίων από τον πρωθυπουργό, με αρμόδιες πηγές να παραπέμπουν στην πολυσυζητημένη δήλωση του υπουργού Επικρατείας στον Alpha. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης «άγεται και φέρεται» από την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων που πραγματοποιεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο. «Αν δεν όριζε την ¨κόκκινη¨ γραμμή στα 6 μίλια, τότε θα έπρεπε να δώσει εντολή αποτροπής του Ορούτς Ρέις» σχολιάζουν με νόημα.

Θα σηκώσει το γάντι η «σαμαρική» πτέρυγα;

Παρά τις προειδοποιητικές βολές της «σαμαρικής» πτέρυγας, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να καλύψει τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Παναγιωτόπουλο. Ειδικά για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ηχηρά ήταν τα αδειάσματα των Δημήτρη Μαρκόπουλου και Θάνου Πλεύρη εντός και εκτός Ολομέλειας αντίστοιχα.

«Εθνικισμός δεν είναι το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της Ελλάδας στα 12 μίλια» είπε ο πρώην δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος, βάζοντας διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους «νεοδημοκράτες» και στα μέλη της κυβέρνησης που έχουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες. Παράλληλα, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, συνιστώντας στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς να τοποθετούνται μόνο για ζητήματα που αφορούν την ατζέντα τους.

Μέχρι στιγμής, η «σαμαρική» πτέρυγα της ΝΔ μοιάζει μουδιασμένη μετά τις παραδοχές του Κυρ. Μητσοτάκη. Κατά τις πληροφορίες, στελέχη της αναμένουν να δουν τι μέλει γενέσθαι και στο επιχειρησιακό επίπεδο με φόντο την πορεία του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να αποδειχθεί αν οι «σαμαρικοί» θα σηκώσουν το γάντι. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter