Και επίσημα η 31η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ η Φινλανδία

Και επίσημα η 31η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ η Φινλανδία

Και επίσημα έγινε την Τρίτη το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ η Φινλανδία με τη σημαία της να έχει πλέον υψωθεί στα κεντρικά γραφεία της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε το έγγραφο προσχώρησης και το παρέδωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μοιράζεται ανατολικά σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και υπέβαλε επίσημη αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ με τη Σουηδία τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που μετέστρεψε τη φινλανδική κοινή γνώμη υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Αυτό θα κάνει τη Φινλανδία πιο ασφαλή και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει δει ακόμη καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας που θα απαιτούσε οποιαδήποτε αλλαγή από τη συμμαχία. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρχουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης στο Ελσίνκι.

Μπλίνκεν: «Ιστορική ημέρα για το ΝΑΤΟ»

«Ιστορική ημέρα για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας έκανε πολλές χώρες να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: BBC, AFP

Διαβάστε επίσης:

«Ναι» της Ουγγαρίας στο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο NATO

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter