Και η Βουλή στ’ αμπάρια του «Noor 1»

Και η Βουλή στ’ αμπάρια του «Noor 1»

Η διαστρέβλωση της υπόθεσης Novartis σε σκευωρία επεκτείνεται τώρα και στο σκοτεινό σίριαλ του ναρκόπλοιου για να επιβάλουν τη ζοφερή εξουσία τους

Παράνομες πρακτικές, που συνάδουν με προσχεδιασμένη μεθόδευση, επιστράτευσαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να δρομολογήσουν τη μιντιακή κάθαρση και του πολύνεκρου σκανδάλου μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Εκείνοι που κόπτονταν προεκλογικά για την ανεξάρτητη λειτουργία της τρίτης εξουσίας αλλά και για το γράμμα του νόμου ως προς την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, τώρα μετατρέπουν σε λάστιχο έτοιμο να σπάσει το σύνταγμα και

τον κανονισμό της Βουλής, υποκαθιστώντας τη Δικαιοσύνη όταν δεν φέρνει τα επιθυμητά γι’ αυτούς αποτελέσματα. Τον ρόλο του λαγού που βγαίνει από το καπέλο διαδραμάτισε για άλλη μια φορά το ΚΙΝΑΛ, με την εν πλήρη συνειδήσει συγκατάθεση του προέδρου της επιτροπής Γιάννη Μπούγα να επισφραγίζει τη συσχέτιση της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis με τη δυσώδη υπόθεση του ναρκόπλοιου στην προανακριτική. Ανενδοίαστα λοιπόν η Βουλή αποκτά ιδιότητες απορρυπαντικού που συνιστούν «αφεντικά», «χορηγοί» και πάσης φύσεως πρωταγωνιστές σκανδάλων.

Η εισήγηση του ΚΙΝΑΛ

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής που υπό κανονικές συνθήκες θα επικεντρωνόταν αποκλειστικά σε διαδικαστικά ζητήματα όπως η κλήση των επόμενων μαρτύρων (Εμμανουήλ Βουλκίδης και Ελένη Ράικου), ο συνήθης ύποπτος Βασίλης Κεγκέρογλου κίνησε τη διαδικασία που θα ρίξει το κοινοβούλιο στα αμπάρια του «Νοοr 1». Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε εγγράφως αίτημα που ανέγραφε τα εξής: «Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση που είναι γνωστή ως Noor 1. Κατά την έρευνα αυτή πληροφορούμαστε πως κατατίθενται στοιχεία που αφορούν και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα οποία, αν πράγματι υπάρχουν, πρέπει να συσχετιστούν με την έρευνα που διεξάγει η παρούσα επιτροπή της Βουλής. Ζητούμε, συνεπώς, να κατατεθούν στην Επιτροπή όσα έγγραφα εμπεριέχουν καταθέσεις που αφορούν στον ανωτέρω υπουργό».

Παρενθετικά να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έχαιρε της πολιτικής στήριξης του ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κωφεύει στο ηχητικό ντοκουμέντο που αποκάλυψε το documentonews.gr το οποίο καταδείκνυε το μοίρασμα ψηφοδελτίων σταυρωμένων στο όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη σε μεγάλη εκδήλωση των ΚΑΠΗ Πειραιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, η κατάθεση στην οποία αναφέρεται ο Β. Κεγκέρογλου ανήκει στον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη και φέρεται να δόθηκε τους τελευταίους μήνες στον εισαγγελέα του ναυτοδικείου. Δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για πρόθεση επανεκκίνησης της υπόθεσης για την οποία έχει προηγηθεί σειρά απαλλαγών στις επανειλημμένες πειθαρχικές ή ποινικές καταγγελίες σε βάρος τόσο της εισαγγελέα Ειρήνης Τζίβα όσο και του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, ο οποίος είχε διατελέσει προανακριτικός υπάλληλος. Με δεδομένο πως ο καταδικασμένος σε ισόβια για την υπόθεση του «Noor 1» Γιαννουσάκης για πρώτη φορά φέρεται να κατονομάζει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο σκοπός είναι διττός. Από τη μία να πλασαριστεί εκ νέου στην κοινή γνώμη το αφήγημα της «σκευωρίας» (για άλλη μία υπόθεση) και από την άλλη να δοθεί το ανάλογο έναυσμα προκειμένου να φτάσει η υπόθεση του «Noor 1» στη Βουλή για να τύχει της ανάλογης επικοινωνιακής διαχείρισης.

ΕΥΠ, κοριός και Μπούγας

Το εύλογο ερώτημα που εγέρθηκε και δεν απαντήθηκε είναι από πού και πώς οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έχουν λάβει γνώση όχι γενικά και αόριστα περί ύπαρξης στοιχείων αλλά περί καταθέσεων που αφορούν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το «Νοοr 1». «Πώς έφτασαν στα χέρια σας αυτές οι πληροφορίες; Από την ΕΥΠ; Από δημοσιεύματα; Με κοριό; Θα ήθελα να μας εξηγήσετε» ήταν τα επίμονα ερωτήματα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη, τα οποία δεν έλαβαν απάντηση.

Το αίτημα του ΚΙΝΑΛ υιοθετήθηκε απνευστί από τη ΝΔ παρά το γεγονός ότι καμία σχετική δικογραφία –όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών– δεν έχει διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου. Το γεγονός παρατήρησε ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Μπούγας, ζητώντας διευκρινίσεις από τον Β. Κεγκέρογλου. «Για να μην παρανοείται και το αίτημά σας, δεν αναφέρεται σε έρευνα που γίνεται από τη Δικαιοσύνη. Αναφέρεται σε έρευνα που γίνεται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κατά συνέπεια, η αιτιολογία ότι γίνεται έρευνα στη Δικαιοσύνη, η οποία αυτεπάγγελτα έχει υποχρέωση διαβίβασης στη Βουλή, είναι χωρίς έρεισμα. Διότι δεν αναφέρεται καν το έγγραφο σε έρευνα της Δικαιοσύνης. Είναι ορθό, κ. Κεγκέρογλου, αυτό που λέω;» ρώτησε ο Γ. Μπούγας, με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ να τον επιβεβαιώνει πλήρως. Εντύπωση προκαλεί και η παραδοχή του Γ. Μπούγα λίγο προτού δώσει τον λόγο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι το αίτημα δεν αφορά υπόθεση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη για να ενεργοποιείται έστω και σε προκαταρκτικό στάδιο η διάταξη του άρθρου 86 του συντάγματος» είπε, ομολογώντας την παράτυπη διαδικασία που ενέκρινε ο ίδιος μετά τη σχετική ψηφοφορία που ακολούθησε.

Μάλιστα, μετά την αρνητική στάση του ΚΚΕ και τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επισήμαναν και το γεγονός ότι η ολομέλεια έχει δώσει συγκεκριμένη εντολή διερεύνησης στην προανακριτική, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης παραδέχτηκε μεν ότι το αντικείμενο ελέγχου της επιτροπής αφορά τυχόν αδικήματα του Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, χωρίς όμως αυτό το δεδομένο να αφαιρεί τη δυνατότητα έρευνας λοιπών «ενδυναμωτικών στοιχείων άλλων υποθέσεων». Σε εκείνο το σημείο επιστρατεύτηκε από τους εκπροσώπους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο η αμφίσημη διατύπωση των φερόμενων αδικημάτων του Δ. Παπαγγελόπουλου. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον έτερο βουλευτή της ΝΔ Στάθη Κωνσταντινίδη ο Γ. Μπούγας παρέθεσε την πρόταση των 30 βουλευτών της συμπολίτευσης για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής και συμπέρανε πως από τη διατύπωσή της δεν περιορίζεται το αντικείμενο της έρευνας σε μία και μόνο υπόθεση.

Ομηρος η δημοκρατία

Ουσιαστικά η επιχειρηματολογία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιβεβαίωσε τις υποψίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η προανακριτική επιτροπή θα πάρει τη μορφή «μπλέντερ», κονιορτοποιώντας δύσοσμες υποθέσεις προκειμένου να καθαριστούν οι λεκέδες εμπλεκομένων σε πολύκροτα ή πολύνεκρα σκάνδαλα. Οσοι διαρρήγνυαν προεκλογικά τα ιμάτιά τους για την ανάγκη θωράκισης της Δικαιοσύνης έναντι του κινδύνου πολιτικής χειραγώγησης εργαλειοποιούν τώρα μια κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία με σκοπό την υποκατάσταση της τρίτης εξουσίας, αφού αυτή βάζει φρένο στις επιδιώξεις τους. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα των πρόσφατων αποφάσεων του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών και της Ολομέλειας του Εφετείου που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελένη Τουλουπάκη, όπως επίσης στο παρελθόν η απόφανση ότι η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ειρ. Τζίβα ορθά ερεύνησε την εμπλοκή του Βαγγ. Μαρινάκη στην υπόθεση του ναρκόπλοιου. Εν προκειμένω, ο κίνδυνος που αναδύεται δεν περιορίζεται μόνο στα της τρίτης εξουσίας, αφού οι πρακτικές των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων ΝΔ, ΚΙΝΑΛ θέτουν εν κινδύνω την ίδια τη δημοκρατία.

Ο μόνος τρόπος αντίδρασης και πολιτικής διαχείρισης αυτών των εξελίξεων, απ’ όσους δεν εμπλέκονται σε αυτούς τους σκοτεινούς σχεδιασμούς, είναι η συστηματική ανάδειξη κάθε σκέλους της υπόθεσης του ναρκόπλοιου που κόστισε –με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο– τη ζωή εννέα ανθρώπων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter