Και η Δημοκρατία σε καραντίνα: Σέρνεται στην κάλπη η ΝΔ για να ικανοποιήσει… Κουρτάκηδες και να εκφοβίσει βουλευτές

Και η Δημοκρατία σε καραντίνα: Σέρνεται στην κάλπη η ΝΔ για να ικανοποιήσει… Κουρτάκηδες και να εκφοβίσει βουλευτές

Σε μέσο εκφοβισμού βουλευτών και βραχίονα αποπληρωμής πολιτικών γραμματίων μετατρέπει η συμπολίτευση το Κοινοβούλιο, εργαλειοποιώντας τη διαδικασία άρσης ασυλίας.

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της Αριστεράς για τη «βιομηχανία διώξεων» που στήνεται στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 άσκησαν δριμεία κριτική για την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αρθεί η ασυλία βουλευτών της αντιπολίτευσης είτε καθ΄υπόδειξη εκδοτών είτε για λόγους φίμωσης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η νέα προσπάθεια άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά την τελευταία έγκληση του εκδότη των «Παραπολιτικών» εξαιτίας του φιάσκου που είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο. Στο μεσοδιάστημα, ο πρωθυπουργός, υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές ζήτησαν δημόσια συγγνώμη από τον Γιάννη Κουρτάκη επειδή απέτυχαν να φέρουν εις πέρας την… αποστολή. Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, εξαιρέθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, καθώς είναι νομικός εκπρόσωπος του εκδότη.

Παράλληλα, σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση της ΝΔ να αρθεί η ασυλία της βουλευτή του ΜΕΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, η οποία κατά τη διάρκεια τοποθέτησής της από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για αστυνομικούς «μπαχαλάκηδες». Η άρση της ασυλίας της βουλευτή του ΜΕΡΑ25 ζητείται μετά από έγκληση που κατέθεσε εναντίον της η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, με την κυβερνητική πλειοψηφία να κλείνει το μάτι στην εκλογική της πελατεία και τα κόμματα της Αριστεράς να καταγγέλλουν κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή.

Ομοβροντία από τα κόμματα της Αριστεράς

«Είστε αυτουργοί της κοινοβουλευτικής εκτροπής» είπε στην Ολομέλεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας έκανε λόγο για κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης με απώτερο σκοπό να μετριαστεί η κριτική των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Συνέδεσε τις άρσεις ασυλίας που συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής με την προκαταρκτική εξέταση εναντίον των Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή τα γεγονότα κατά την επέτειο μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κρίνοντας πως «στήνεται βιομηχανία διώξεων που χτυπά την ¨καρδιά¨ του κοινοβουλευτισμού».

Για τη νέα έγκληση του Γ. Κουρτάκη εναντίον του Π. Πολάκη, σχολίασε πως «το Σώμα θα ψηφίζει μέχρι να ικανοποιηθεί η γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη», θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας των βουλευτών. «Να μην επιτρέψουμε την κατρακύλα του κοινοβουλευτισμού μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε μέσο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και συμφερόντων» κατέληξε.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας προειδοποίησε τη ΝΔ πως με αυτές τις πρακτικές ανοίγει έναν «λάκκο» στον οποίο θα πέσει μέσα. «Θέλετε να βάλετε τους βουλευτές σε γυάλα» συμπέρανε. Παράλληλα, η βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, τόνισε πως η συμπολίτευση βαδίζει στα όρια της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής εκτροπής.

«Υπάρχουν παρακρατικοί στην ΕΛ.ΑΣ»

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Κυριάκος Βελόπουλος, παίρνοντας το μέρος της Αγγελικής Αδαμοπούλου. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως δεν γίνεται να φοβούνται οι βουλευτές να μιλήσουν και έφερε ως παράδειγμα ότι και ο ίδιος έχει επισημάνει πως στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχουν παρακρατικοί.

Σε όλα τα παραπάνω, ο προεδρεύων της Ολομέλειας και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, από κοινού με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, απάντησαν πως πρόκειται για πρακτικές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με το Σύνταγμα και πως κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.

«Να αποσυρθούν από την ψηφοφορία οι επίμαχες άρσεις ασυλίας»

Να αποσυρθούν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια οι επίμαχες άρσεις ασυλίας ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΙΝΑΛ, θέτοντας ζήτημα παράβασης του Κανονισμού της Βουλής. «Δεν νομιμοποιούμε αυτή τη διαδικασία» είπαν μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης για τις άρσεις ασυλίας των Π. Πολάκη και Α. Αδαμοπούλου, με το αίτημά τους να απορρίπτεται.

Να σημειωθεί ότι προς ψήφιση στην Ολομέλεια τίθενται οι άρσεις ασυλίας των Γεωργίου Καμίνη, Διονυσίου Ακτύπη, Γιάνη Βαρουφάκη για υπόθεση που αφορά και πάλι τη μετακίνησή του στην Αίγινα, Ανδρέα Κουτσούμπα και Γιώτας Πούλου για την παρουσία τους σε πανηγύρι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, Αγγελικής Αδαμοπούλου, Χάρη Μαμουλάκη, Αντώνη Μυλωνάκη, Κωνσταντίνου Μάρκου και Παύλου Πολάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter