Και η Μαρέβα στα Paradise Papers – Το Documento είχε αποκαλύψει την offshore από τον Φεβρουάριο

Και η Μαρέβα στα Paradise Papers – Το Documento είχε αποκαλύψει την offshore από τον Φεβρουάριο

Η δημοσιοποίηση των Paradise Papers σε παγκόσμιο επίπεδο από το διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), στοιχεία των οποίων παρουσιάζει το Έθνος, επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις του Documento για την offshore εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη.

Το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο επιβεβαιώνει ακριβώς το δημοσίευμα του Documento, με τίτλο «Mareva_gate: Τίνος είναι βρε γυναίκα η offshore;» και ημερομηνία έκδοσης 12 Φεβρουαρίου 2017, οκτώ μήνες δηλαδή πριν έρθουν στο φως τα Paradise Papers.

Το ιστορικό των αποκαλύψεων του Documento

Μετά τις αποκαλύψεις για το περίφημο σπίτι του Βολταίρου που είχε αγοράσει η Μαρέβα Μητσοτάκη στο Παρίσι, ήρθε στο φως ότι η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ ήταν κάτοχος εταιρειών σε Γαλλία και Ελβετία, οι οποίες δεν είχαν ελεγχθεί μέσω πόθεν έσχες, καθώς, με πρόσχημα ότι βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγό της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τα είχε συμπεριλάβει στη δήλωσή του.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη είχε ιδρύσει το 2010 την Eternia Capital Advisors, στη Γενεύη, με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund, όπως η ίδια αναφέρει παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό προφίλ της.

Ωστόσο από την έρευνα του Documento προέκυψε ότι εκτός από την Eternia Capital Advisors, στη Γενεύη υπάρχει και η offshore εταιρεία Eternia Capital Management, η οποία δεν εμφανίζεται σε μητρώα των Ελβετικών εταιρειών, έχει όμως γραφεία στη Γενεύη και μάλιστα στην Rue du Parc 3 bis, ακριβώς στο ίδιο κτήριο με την Eternia Capital Advisors . Από την έρευνα προέκυψε ακόμη ότι η Eternia Capital Management , υπάρχει στα μητρώα των offshore εταιρειών των νησιών Κέιμαν.

Παράλληλα, μέτοχος της Eternia Capital Advisors, δηλαδή της εταιρείας που είχε ιδρύσει η Μαρέβα, εμφανίζεται να είναι ο Κωνσταντίνος Πέτρος Κυρκίνης, κάτοικος Αθηνών.

Όταν το Documento είχε επικοινωνήσει μαζί του, είχε ισχυριστεί ότι:

«H Eternia Capital Advisors είναι μια συμβουλευτική εταιρεία στην Ελβετία που ήταν δική μου. Η Εternia Capital Advisors ήταν η εταιρεία που είχα αλλά όχι τώρα, έχω σταματήσει να δουλεύω σε αυτήν από το 2012. H Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία λειτουργούσε από το τέλος του ‘10 μέχρι το 2013, αλλά δεν έχω κάποια άλλη εταιρεία εγώ. Είχαμε κάποια συνεργασία για κάποιο χρονικό διάστημα με διάφορους πελάτες από το εξωτερικό, αλλά δεν ήταν αρκετά προσοδοφόρο και ασχολήθηκα με κάτι άλλο, τώρα ασχολούμαι με τελείως διαφορετικά πράγματα».

Ενώ λοιπόν η Eternia Capital Advisors, εμφανίζεται στις συνεντεύξεις της κυρίας Μητσοτάκη ως μια δική της δραστηριότητα, ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης δηλώνει πως είναι δική του.

Τα παράδοξα συνεχίζονται, με τον κ. Κυρκίνη να υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με την offshore Eternia Capital Management, πάλι της Μαρέβας, η οποία, όπως αναφέραμε, υπάρχει στα μητρώα των νησιών Κέιμαν. Ο ίδιος διέψευδε οποιαδήποτε σχέση, ωστόσο οι πληροφορίες του Documento επέμεναν ότι και οι δύο δραστηριοποιούνταν στην offshore και, όπως αποκαλύπτεται από την Appleby, ο φάκελος για το θέμα βρισκόταν σε συγκεκριμένο χώρο φύλαξης με άλλους φακέλους υψηλών προσώπων.

Από τα έγγραφα των Paradise Papers αποδεικνύεται ότι ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης ψευδώς αρνιόταν τη σχέση του με την εταιρεία, αλλά και με τη Μαρέβα Μητσοτάκη, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ήταν διαχειριστής.

Ο ρόλος του Σταύρου Παπασταύρου

Με τη διαχείριση των κεφαλαίων της offshore φέρεται να σχετίζεται και ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου υπάρχει επίσης στα Panama Papers και στη λίστα Λαγκάρντ. Ο Σταύρος Παπασταύρου είχε διατελέσει, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, μέλος του ΔΣ άλλης εταιρείας της Μαρέβας Μητσοτάκη, της MG Capital Advisor.

Φαίνεται τώρα ότι εμπλέκεται όχι ως μέτοχος, αλλά ως δικηγόρος στη διαχείριση και τοποθέτηση κεφαλαίων στην Eternia Capital Management, της Μαρέβας Μητσοτάκη, μέσω fund.

O Kυριάκος και η ΝΔ γνώριζαν

Η οικογένεια Μητσοτάκη φαίνεται να γνώριζε εδώ και έναν μήνα ότι επίκεινται οι αποκαλύψεις του διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων για την offshore της συζύγου του. Δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι μία μέρα πριν από την παρουσίαση των στοιχείων, έσπευσε η ΝΔ , με ανακοίνωσή της, να μιλήσει προκαταβολικά για διαχωρισμό μεταξύ «καλών» και «κακών» offshore που μπορεί να υπάρχουν στα Paradise Papers.

Εντύπωση προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι μία μέρα πριν τις αποκαλύψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε εσπευσμένα στο Παρίσι, με το πρόσχημα ότι θα συναντούσε τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να έχει έρθει , για πρώτη φορά, σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία και χωρίς να έχει ζητήσει τη συμβολή της για τις επαφές του, ως είθισται σε τέτοιου είδους επισκέψεις.

Οι αποκαλύψεις του Documento για την offshore και την αγορά του σπιτιού στο Παρίσι ήταν η αιτία που η ΝΔ , με ευθύνη προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε επίθεση λασπολογίας στην εφημερίδα μας, με αποκορύφωμα των εμφάνισή του στη Βουλή, όπου με αφορμή το σκάνδαλο Αυγενάκη, εξαπέλυσε χυδαίους χαρακτηρισμούς στο Documento.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter