Και λιμός μετά τον λοιμό

Και λιμός μετά τον λοιμό

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πείνας «βιβλικών διαστάσεων»

Η πείνα απειλεί τον πλανήτη λόγω πανδημίας. Οχι πως δεν τον απειλούσε προ του SARS-CoV-2, αλλά είναι σαν ο ιός να έβγαλε στην επιφάνεια όλα όσα έκρυβε ο παγκόσμιος καπιταλισμός κάτω από το σεντόνι μιας επίπλαστης ανάπτυξης.

Στην Ινδία πεινασμένες μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά τους ξεσπούν σε κλάματα περιμένοντας τη σειρά τους για ένα πιάτο φαΐ.

Στις φαβέλες της Μπογκοτά στην Κολομβία σηκώνουν κόκκινα πανιά πείνας πάνω από τις λαμαρίνες.

Στη Νότια Αφρική οι πολίτες σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για να πάρουν τρόφιμα από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στον πάτο της μοιραίας αυτής αλυσίδας βρίσκονται οι πρόσφυγες. Στις ΗΠΑ πεθαίνουν μικρά παιδιά στα κρατητήρια από αφυδάτωση και λάθος διαγνώσεις.

Την ίδια ώρα στην αναπτυγμένη Δύση ο ιός αναδεικνύει το απάνθρωπο πρόσωπο προηγμένων συστημάτων, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία όπου ηλικιωμένοι αφέθηκαν μαζικά να πεθάνουν αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας. Ανάλογα φαινόμενα είχαμε και σε Γαλλία και Ισπανία στην έξαρση της πανδημίας.

Παράλληλα, πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εκλαμβάνουν την κρίση ως ευκαιρία για να διευρύνουν εκτός συνταγματικών ορίων την εξουσία τους, ενώ ο κόσμος της μισθωτής εργασίας είναι εκείνος που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Αυτήν τη στιγμή σε πολλά μέρη του πλανήτη εθελοντές και τοπικές οργανώσεις δίνουν μάχη για να ταΐσουν υποσιτισμένα παιδάκια και να περιορίσουν τον ιό.

Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πείνας «βιβλικών διαστάσεων», αφού περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμοκτονία!

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς προειδοποιεί ότι η κρίση που προκάλεσε η πανδημία θα διαγράψει τις προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών να εξαλειφθεί η ανέχεια στις πλέον φτωχές χώρες του πλανήτη. Η τράπεζα προβλέπει ότι τη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5% το 2020.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την Αφρική προειδοποιώντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι «ενδέχεται να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια» (κάτι που σημαίνει ότι ζουν με λιγότερο από 1,9 δολάριο ΗΠΑ την ημέρα) στην Αφρική εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό με έκθεσή της ότι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια ακόμη μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Για τους επιτελείς της οργάνωσης η κρίση «μπορεί να γυρίσει δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμη και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η βόρεια Αφρική».

Είναι σαν να άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Στη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα, η πανδημία ανέδειξε το μεγάλο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Σε κατάσταση «επισιτιστικής ανασφάλειας»

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Περού, όπου η υπουργός Οικονομίας Μαρία Αλβα έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» οικονομικό αντίκτυπο. Ειδικά οι κοινότητες των ιθαγενών στο Περού δοκιμάζονται από την πείνα. Στην έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνεται ότι στη Λατινική Αμερική ο αντίκτυπος από την πανδημία του νέου κορονοϊού καταστρέφει τις οικονομίες της περιοχής και διακόπτει τις αλυσίδες εφοδιασμού τη στιγμή που το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει ήδη σε μια αβέβαιη κατάσταση «επισιτιστικής ανασφάλειας».

Δυστυχώς, την ίδια ώρα στις ΗΠΑ η έρευνα κοινής γνώμης που διεξάχθηκε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγου και το Κέντρο Ερευνών Δημόσιων Υποθέσεων του Associated Press κατέληξε ότι το 63% των πιστών εκτιμά πως ο Θεός στέλνει μήνυμα στην ανθρωπότητα πως πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter