Και με τη «βούλα» του ΣτΕ, συνταγματική η καπνοαπαγόρευση στην εστίαση

Και με τη «βούλα» του ΣτΕ, συνταγματική η καπνοαπαγόρευση στην εστίαση

Έχασαν την δικαστική μάχη οι καταστηματάρχες εστίασης αλλά και οι ίδιοι οι καπνιστές.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας είχε προσφύγει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης ζητώντας την ακύρωση ως αντισυνταγματικής της από 15.11.2019 κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (όπως ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, μπαρ) και προβλέφθηκαν τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Όπως υποστήριζε το Σωματείο αλλά δεν δέχτηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των καπνιστών.

Σύμφωνα όμως με το Δ Τμήμα του ΣτΕ το επίμαχο μέτρο δεν είναι αντίθετο στα άρθρο του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την προσωπική ελευθερία αλλά ούτε και στο άρθρο 21 και δη στην παράγραφο 3 που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα, ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

Σύμφωνα μάλιστα με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς και στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το Δ Τμήμα του ΣτΕ επικαλείται επίσης και παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του για το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter