Και νέο εδώλιο για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα

Και νέο εδώλιο για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα

Στο παζλ των προσώπων που συμπληρώνουν τον κύκλο του «μαύρου χρήματος» φιγουράρουν για άλλη μια φορά ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος, ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος, αλλά και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Σύμφωνα με εισήγηση του αντεισαγγελέα Εφετών, Χρίστου Μπαρδάκη, θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 17 άτομα, προκειμένου να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Τα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, αφορούν τις καταγγελόμενες μίζες εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ» της εταιρείας Έρικσον.

Ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία ζητείται η παραπομπή σε δίκη είναι ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ , Αντώνης Κάντας, ο Γιαννης Σμπώκος, οι τραπεζίτες Όσβαλντ και Λυγινός, στελέχη της εταιρίας Ερικσον. Ακόμη, ο εισαγγελέας εισηγείται να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για μερικότερες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η διαδρομή του χρήματος

Σύμφωνα με τη δικογραφία, από την Σουηδική εταιρεία διακινήθηκαν, μέσω της εταιρίας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου, τεράστια χρηματικά ποσά που είχαν ως τελικούς αποδέκτες επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Γιάννη Σμπώκο και τον ίδιο τον τότε υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο.

Στην μακροσκελέστατη εισήγηση του ο εισαγγελέας κάνει εκτενή αναφορά στη διαδρομή του χρήματος για να καταδείξει το πως, κατά την εκτίμηση του, ο Θωμάς Λιακουνάκος, μοίρασε «μίζες» ύψους 1.6 εκ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24.9 εκ. Κορώνων Σουηδίας, με τελικούς αποδέκτες τους Γιάννη Σμπώκο, Άκη Τσοχατζόπουλο και άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ. Ο εισαγγελέας αναδεικνύει και το ρόλο του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Τούμπα, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία EBRAER και φέρεται να έστειλε σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρονται επίσης οι ισχυρισμοί του Γιώργου Καμάρη, εμφανιζόμενου ως δικαιούχου της εταιρίας Highwood, μέσα από την οποία φέρονται να πέρασαν οι μίζες. Στα απολογητικά του υπομνήματα ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, υπερήλικας, Γιώργος Καμάρης, υποστήριξε ότι ναι μεν σύστησε την εταιρεία, αλλά το έκανε για να εξυπηρετήσει τον πεθερό του Γιάννη Σμπώκο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι εξουσιοδότησε τον δικηγόρο Πίτερ Κόλεριτζ να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της εταιρείας και να επενδύει σε ακίνητα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου που ήταν ο Γιάννης Σμπώκος.

Ο εισαγγελέας αναφέρεται σε ενισχυμένες ενδείξεις ότι ο Καμάρης λέει την αλήθεια, πως ουδέποτε ζήτησε και έλαβε χρήματα από τις επενδύσεις. Μάλιστα, η εταιρεία είχε επενδύσει σε δυο ακίνητα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας: Ένα κέντρο ιατρικής αποκατάστασης και ένα επιχειρηματικό κέντρο, η εμπορική αξία των οποίων ανέρχεται σε 32 εκ. ευρώ.

Τον τελικό λόγο για την παραπομπή των εμπλεκομένων στο εδώλιο θα έχει πλέον το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα περιήλθαν οριστικά στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιστράφηκαν από τον επιχειρηματία Γ.Καμάρη , που εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, προκειμένου να έχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter