Και νέο “χτύπημα” κατά της Κυβέρνησης από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Και νέο “χτύπημα” κατά της Κυβέρνησης από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Αποφάσισε -σε ένδειξη διαμαρτυρίας- τη διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση.. Αποφάσισε -σε ένδειξη διαμαρτυρίας- τη διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση.

Με ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εκφράζει τις σφοδρές αντιρρήσεις της στο σχέδιο νόμου για την διαμεσολάβηση το οποίο – όπως υποστηρίζει – πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη πρόσβαση του πολίτη στη

Δικαιοσύνη (άρθρα 4, 5, 8 και 20 του Συντάγματος).

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕ :

“Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο δικαστικό σύστημα συντελείται με την δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που έχει υψηλό κόστος και καθιστά απαγορευτική την μετέπειτα προσφυγή στα Δικαστήρια ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Η Ένωσή μας έχει επεξεργαστεί και καταθέσει στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο τουΑρείου Πάγου, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στα πολιτικά κόμματα της Χώρας μία ολοκληρωμένη πρόταση δικαστικής μεσολάβησης, η οποία μπορεί να διεξάγεται από αμερόληπτο και ανεξάρτητο Δικαστή και δεν έχει κανένα κόστος για τον πολίτη. Η σιωπηρή απόρριψη της πρότασής μας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η προτίμηση της υποχρεωτικής πολύ δαπανηρής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που αποκλείει εξ αντικειμένου την αντίστοιχη δικαστική μεσολάβηση, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επιλογής.

Σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ιταλίας, δεν υφίσταται σύστημα διαμεσολάβησης με την υποχρεωτικότητα που του δίνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά τα υφιστάμενα συστήματα λειτουργούν αποκλειστικά στη βάση της προαιρετικότητας, στη δε Δανία προβλέπεται μόνο η Δικαστική Μεσολάβηση. Αναδεικνύεται ο σοβαρός νομικός προβληματισμός που απασχόλησε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις προβλέψεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ (Joined Cases C-317/08 to C-320/08 Rosalba Alassini and Others v Telecom Italia SpA and Others, Απόφαση της 14ης Ιουνίου 2017). Κατ’ ακολουθία των παραπάνω θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προς έκδοση σχετικής γνωμοδοτικής απόφασης. Άλλωστε από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εισαγωγή του συστήματος της υποχρεωτικής ιδιωτικής μεσολάβησης ήταν προαπαιτούμενο των δανειστών αλλά αντίθετα φαίνεται πως αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει :

“Αποφασίζουμε τη διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου ως διαμαρτυρία για το περιεχόμενο και τη διαδικασία νομοθέτησης. Εξουσιοδοτείται το Προεδρείο για την υλοποίηση της απόφασης”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο “Εμβληματικό νομοθέτημα» .

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο Υπουργός έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. είχε αναφέρει ότι “ο στόχος του σχεδίου νόμου είναι διττός: αφενός η αποφόρτιση των δικαστηρίων και αφετέρου η εμπέδωση της δυνατότητας συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά”..

Ως προς το κόστος της διαδικασίας, ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι «θα είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος που έχουν οι διάδικοι, το κράτος και η ίδια η δικαιοσύνη», υποστηρίζοντας ότι μέσω του νέου πλαισίου ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναβαθμίζεται ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων.

Υπερασπιζόμενος των νέων υπό ψήφιση ρυθμίσεων, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σχεδίασε και προωθεί ένα μέτρο, το οποίο υφίσταται ως πρακτική σε όλη την Ευρώπη, και αποτελεί «ένα άλμα προς τα εμπρός βελτιώνοντας θεαματικά αστοχίες και δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική λειτουργία παρότι εφαρμόζεται από το 2010».

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από μερίδα του νομικού κόσμου αναφορικά με ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι κανένας πολίτης δεν στερείται την προσφυγή στη δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για «δομικά λανθασμένες αντιλήψεις», καθώς δεν θα πρέπει όλες οι διαφορές να οδηγούνται στα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου έχει ζητήσει και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter