Και οι ειδικοί δείχνουν παράταση του lockdown – Διαφωνίες για το 3ωρο SMS

Και οι ειδικοί δείχνουν παράταση του lockdown – Διαφωνίες για το 3ωρο SMS

Παράταση του lockdown «δείχνουν» και οι ειδικοί. Νίκος Θωμαΐδης, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασαν επιφυλάξεις και έκαναν λόγο για πιθανή παράταση του lockdown. Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος διαφώνησε πλήρως και με το 3ωρο SMS…

«Παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1, δείχνοντας ως καλύτερη ημερομηνία την 15η Μαρτίου.

Στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο: «Για άμεση συνάρτηση των κρουσμάτων με τον αριθμό των τεστ» σημειώνοντας πως αυτήν την εβδομάδα έγιναν περισσότερα τεστ από την προηγούμενη.

Δείτε επίσης: Lockdown: Από το κακό στο χειρότερο – Μονόδρομος η παράταση μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων

Επίσης, υποστήριξε πως: «Το υψηλό φορτίο στα λύματα, δεν αποτυπωνόταν στα κρούσματα, αλλά στην κινητικότητα στις ΜΕΘ»,και συνέχισε λέγοντας πως: «αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με τα κρούσματα».

Για την «έκρηξη» των κρουσμάτων σχολίασε ότι: «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».

Εν συνεχεία παρατήρησε: «Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα» και υπογράμμισε: «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα».

Ανέφερε δε πως η καλύτερη ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου και εξήγησε, το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτό σημαίνει ότι «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται».

Τέλος, όσον αφορά την κόπωση και την ψυχολογική πίεση κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.

Βασιλακόπουλος: Όχι στο 3ωρο μήνυμα

Τις ενστάσεις του για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική η παράταση του lockdown, αν εφαρμοστεί όπως τώρα, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των περιορισμών δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες ανά εβδομάδα και ο ιός με κάποιο τρόπο συνεχίζει να μεταδίδεται. 

Ακόμα, απέδωσε την αισθητή αυτή πτώση του ποσοστού θνητότητας στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του για το 3ωρο μήνυμα για το λιανεμπόριο σημειώνοντας ότι τίποτα δεν διασφαλίζει πως οι πολίτες δεν θα στείλουν την ίδια ώρα μήνυμα και να μαζευτούν για παράδειγμα όλοι στις 11 το πρωί στην Ερμού.

Τέλος, προέκρινε τη λύση το λιανεμπόριο να ανοίξει με ραντεβού, με click in shop, δηλαδή, με αυστηρά μέτρα σχετικά με τον αριθμό ατόμων ανά κατάστημα.

Δερμιτζάκης: Παράταση δύο βδομάδων

Από την πλευρά του ο Μανώλης Δερμιτζάκης, σε εμφάνισή του επίσης στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες ώστε να φανούν τα αποτελέσμά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως.

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, είπε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν ενώ πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες.

«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε το άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Πηγές: ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter