Και όμως, εισιτήρια για το Μινσκ υπάρχουν!

Και όμως, εισιτήρια για το Μινσκ υπάρχουν!

H παρέμβαση της Πολιτείας, με την παραχώρηση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους για τους αθλητές στίβου που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ, χαιρετίστηκε με παβλόφεια αντανακλαστικά ως «δίκαιη ανταμοιβή για τους κόπους των παιδιών».

Ωστόσο, η υπόθεση μπάζει νερά και δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η κυβέρνηση πιάστηκε κορόιδο, για μία διοργάνωση ήσσονος σημασίας. Με λίγη σπουδή και μελέτη, η αστειότητα θα είχε αποφευχθεί.

«Δεν υπάρχουν εισιτήρια για τη μετάβαση στο Μινσκ», ισχυρίστηκε επισήμως ο ΣΕΓΑΣ. Ο ταξιδεμένος της παρέας πονηρεύτηκε. Αδύνατη, η μετακίνηση από ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εν έτει 2019, με περιθώριο μάλιστα 2 εβδομάδων; Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «διαγωνισμό που κηρύχτηκε άγονος», αλλά και για άκαρπες διαπραγματεύσεις με αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά πρακτορεία. Για κακή τύχη του ΣΕΓΑΣ, υπάρχει κάτι που ονομάζεται internet.

Με 5-10 λεπτά έρευνας σε ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν όλες τις διαθέσιμες προσφορές για αεροπορικά εισιτήρια (π.χ. Skyscanner, Τripadvisor), βρήκαμε αφθονία εναλλακτικών λύσεων, με τιμές που ξεκινούν από 317 ευρώ, κυμαίνονται συνήθως γύρω στα 450-500 και ποικίλλουν ανάλογα με την ημερομηνία του ταξιδιού. 

Τα διαθέσιμα εισιτήρια είναι πολλά και πάντως αρκετά για να καλύψουν ένα γκρουπ π.χ. 30 ταξιδιωτών, έστω με τμηματική μετακίνηση. Την ομάδα του στίβου αποτελούν 22 αθλητές και άγνωστος αριθμός προπονητών και συνοδών.

Δεν υπάρχουν βεβαίως απ’ ευθείας πτήσεις για το Μινσκ, αλλά αυτό ήταν εξαρχής γνωστό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η «καραμπόλα» απαιτεί αναμονή 1-3 ωρών στη Μόσχα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Βουδαπέστη ή στο Κίεβο. Ακόμα και αν κάποιος ξινίσει τα μούτρα μόλις ακούσει Aeroflot ή Ryanair, η εξαίρετη Turkish Airlines δεν αφήνει περιθώριο συζήτησης. Σε ορισμένα από τα δρομολόγια που εντοπίσαμε, η πρώτη πτήση γίνεται από τη δική μας Aegean.

Σε απόλυτη ανάγκη, υφίσταται και η εναλλακτική του σιδηροδρομικού ή οδικού ταξιδιού, από τη Βαρσοβία, το Κίεβο ή και το Βίλνιους που απέχει μόλις 178 χιλιόμετρα. Αλλά οι υποδομές στη Λευκορωσία είναι φτωχές και η διέλευση των συνόρων προβληματική για πολιτικούς λόγους. Οπότε αυτή την εκδοχή την αφήνουμε στην άκρη.

Ο ΣΕΓΑΣ ειδοποιήθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στις 18 Απριλίου ότι οφείλει ο ίδιος να μεριμνήσει για τη μετακίνηση των αθλητών του. Το ίδιο συνέβη με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες. 

Ο ΣΕΓΑΣ –ο οποίος υπήρξε πιστός σύμμαχος και υποστηρικτής της υποψηφιότητας Καπράλου στις τελευταίες αρχαιρεσίες της ΕΟΕ- ήταν υποχρεωμένος να κηρύξει διαγωνισμό «για δαπάνη μεγάλου ύψους», αλλά για τους αθλητές των άλλων σπορ δεν υπήρξε τέτοιο χρονοβόρο εμπόδιο.

Επικοινωνήσαμε με ορισμένους από εκείνους που θα φορέσουν τα γαλανόλευκα στο Μινσκ και πληροφορηθήκαμε ότι έχουν στα χέρια τους τα αεροπορικά εισιτήρια εδώ και αρκετές ημέρες. Η ομάδα ανακοινώθηκε επίσημα στις 23 Μαϊου, ενώ αρκετοί πρωταθλητές είχαν τη συμμετοχή εξασφαλισμένη πολύ νωρίτερα.

Σημειώνουμε ότι για τη διαμονή της αποστολής δεν υπάρχει ζήτημα κρατήσεων ή εξόδων, αφού όλοι θα στεγαστούν στο «Ολυμπιακό Χωριό» που φτιάχτηκε στους φοιτητικούς κοιτώνες του Πανεπιστημίου του Μινσκ, με παράλληλη έξωση των φοιτητών για το δεκαήμερο των Αγώνων.

Οι Λευκορώσοι έλαβαν το χρίσμα τον Οκτώβριο του 2016, όταν η ΔΟΕ αφαίρεσε τη διοργάνωση από τη Ρωσία λόγω των σκανδάλων ντόπινγκ. Τα έργα στις ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις και στην πόλη του Μινσκ συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Ο αριθμός των ντόπιων εθελοντών ξεπερνάει τους 8 χιλιάδες.

Οι 1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες έγιναν το 2015 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και χρησίμευσαν περισσότερο για τη διαφήμιση του τοπικού καθεστώτος παρά για τη «συναδέλφωση των λαών μέσω του αθλητισμού». Η Λευκορωσία του αυταρχικού Λουκασένκο, με τις κακές επιδόσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραλαμβάνει τη σκυτάλη. Πρόκειται για τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί ακόμη τη θανατική ποινή.

Στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ (21-30 Ιουνίου 2019) θα διαγωνιστούν περισσότεροι από 4000 αθλητές, από 50 χώρες. Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει στίβο, μπάσκετ 3×3, γυμναστική, τζούντο, καράτε, σκοποβολή, ποδηλασία πίστας και δρόμου, κανόε σπριντ, πάλη, πυγμαχία, τοξοβολία, μπάντμιντον, επιτραπέζια αντισφαίριση, ποδόσφαιρο άμμου και σάμπο. Αφαιρέθηκαν μεταξύ άλλων από το πρόγραμμα ο υγρός στίβος, το βόλεϊ, το τάεκβοντο και η ξιφασκία.

Την ελληνική αποστολή αποτελούν 64 αθλητές, με επικεφαλής κάποια ηχηρά ονόματα, με παγκόσμιες διακρίσεις: Άννα Κορακάκη (σκοποβολή), Έλενα Χατζηλιάδου (καράτε), Κώστας Δουβαλίδης, Σοφία Υφαντίδου (στίβος), Χρήστος Βολικάκης (ποδηλασία), Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη), Ευαγγελία Ψάρρα (τοξοβολία), Παναγιώτης Γκιώνης (πινγκ-πονγκ). Σε 10 από τα 15 αθλήματα, τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Οι αγώνες του στίβου θα διεξαχθούν μεταξύ 23-28 Ιουνίου στο ανακαινισμένο, χωρητικότητας 22.000 θεατών στάδιο της Ντιναμό, όπου θα γίνουν επίσης οι τελετές έναρξης και λήξης με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε στις 3 Μαϊου στη Ρώμη, αλλά δεν προβλέπεται να περάσει από τα μέρη μας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter