Και πάλι στους δρόμους οι αγρότες: Έκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης (Video)

Και πάλι στους δρόμους οι αγρότες: Έκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης (Video)

Δυναμικά ξεκινούν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι, που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα, ζητούν την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Το σήμα έναρξης των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, έδωσαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Ημαθίας, οι οποίοι από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας. “Ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας οχήματα στο σημείο” επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, προσθέτοντας: “δεν επαναπαυόμαστε και σήμερα όλη την ημέρα θα κάνουμε εξορμήσεις στα χωριά γύρω από τη Βέροια, προκειμένου να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο”. Για σήμερα, όπως διαβεβαίωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου, “δεν προβλέπεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του οδοστρώματος”.

Στο μεταξύ, στις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα και επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Σερρών αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. “Αφού πραγματοποιήσουμε γενική συνέλευση θα δοθεί το σήμα έναρξης των κινητοποιήσεών μας, με προορισμό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας.

Κινητοποιήσεις για τις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή Μπλόκων του Νομού Καστοριάς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Άργους Ορεστικού, με τη συμμετοχή και αγροτών από την περιοχή του Βοΐου. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας και επίσκεψη αντιπροσωπείας στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με την οποία θα επιδιώξουν να συναντηθούν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη των αγροτών, όπου θα κληθούν να παρευρεθούν και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων του νομού, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο αγροτικό μπλόκο στα Μάλγαρα. Σε σημερινή τους συνάντηση, στις 7 το απόγευμα, θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι οι συμμετέχοντες στη Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, είναι -όπως επισημαίνεται στις ανακοινώσεις τους- τα εξής:

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει “το αίσχος των ανοιχτών τιμών”. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

-Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, που -όπως επισημαίνουν- “αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ”.

Κινητοποιήσεις και στα Χανιά

Στους δρόμους βγήκαν τη Δευτέρα οι αγρότες, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων ζητώντας την λήψη μέτρων για στήριξη του εισοδήματος τους. Οι αγρότες των Χανίων συγκεντρώθηκαν με τα οχήματα τους στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανούσος Σταυριανουδάκης το μεσημέρι θα κατευθυνθούν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της Εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αγρότες θα διανέμουν φυλλάδια και θα ενημερώνουν τους πολίτες, ενώ πρόθεση τους είναι να προχωρούν και σε δεκάλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού.

«Ζητάμε την στήριξη του εισοδήματος μας. Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και αν δεν ληφθούν μέτρα η επιβίωση μας στα χωριά μας θα είναι πολύ δύσκολη», υποστήριξε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η μείωση του κόστους παραγωγής, να μην μειωθεί το αφορολόγητο, να μην περικοπούν συντάξεις και επιδοτήσεις, να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καιρικές συνθήκες αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Συγκέντρωση και στον κόμβο της Νίκαιας

Όπως έγινε γνωστό, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, έφτασαν στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα φτάνουν σε λίγη ώρα με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στην Ιτέα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Συγκεκριμένα, μπλόκο στο ρεύμα προς Αθήνα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, έστησαν οι αγρότες με τα πρώτα 200 τρακτέρ να καταφθάνουν στον κόμβο της Νίκαιας.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr η κίνηση στο σημείο έχει διακοπεί, ενώ αναμένονται περί τα 500 τρακτέρ για να στηρίξουν την κινητοποίηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Onlarissa.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter