«Που λέτε, τις λίγες ώρες που βρέθηκα στη Μονεμβασιά για τα εγκαίνια του Μουσείου Ρίτσου, έμαθα και τον πραγματικό λόγο, -τον οποίο υποπτευόμασταν βέβαια-, για τον οποίο σκίζονται για την κατασκευή τελεφερίκ κόστους 8 εκατομμυρίων ευρώ (καθώς μαθαίνω)», γράφει σε ανάρτησή της στο Facebook η συγγραφέας Έρη Ρίτσου, σχετικά με τα όσα συνέβησαν στα εγκαίνια του Μουσείου Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά.
Η ανάρτηση
«Που λέτε, τις λίγες ώρες που βρέθηκα στη Μονεμβασιά για τα εγκαίνια του Μουσείου Ρίτσου, έμαθα και τον πραγματικό λόγο, -τον οποίο υποπτευόμασταν βέβαια-, για τον οποίο σκίζονται για την κατασκευή τελεφερίκ κόστους 8 εκατομμυρίων ευρώ (καθώς μαθαίνω).
Εξ αρχής είχαμε πει πως τα περί αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων είναι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για να κάμψουν τις αντιρρήσεις των ευαίσθητων συνανθρώπων μας, μια που έτσι κι αλλιώς στην Πάνω Πόλη, στον Γουλά, αυτοί δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν. (Αφήνω κατά μέρος τί πρόβλεψη υπάρχει και στη Γέφυρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα για την πρόσβαση των ανάπηρων οπουδήποτε).
Τελικά το ζουμί της υπόθεσης είναι η αύξηση του τουρισμού, νέτα σκέτα.
Η διαπίστωση είναι πως ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που επισκέπτονται το Κάστρο, ανεβαίνουν στον Γουλά. Και λογικό. Άλλοι βαριούνται το περπάτημα κι άλλοι ξέρουν πως εκτός απ’ τη θέα, τα τείχη και την Αγιά Σοφιά δεν έχει κάτι άλλο να δουν, οπότε πίνουν τα καφεδάκια τους με θέα τη θάλασσα στην Κάτω Πόλη.
Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;
Πώς θα διπλασιάσουμε τον τουρισμό;
Απλό.
Θα φτιάξουμε κτίσματα στο Γουλά. Θα “αναστηλώσουμε”. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται οικοδομικά υλικά. Πώς θα ανέβουν τα οικοδομικά υλικά; Με μουλάρια; Ανέφικτο. Άρα χρειαζόμαστε τελεφερίκ για να τα κουβαλήσουμε, το οποίο στη συνέχεια και όταν χτιστούν τα ανάλογα αναψυκτήρια, τουαλέτες, και το “Παλάτι των Παλαιολόγων”, θα ανεβάζει και τους τουρίστες που βαριούνται να περπατήσουν.
Κι έτσι μου λύθηκε η απορία γιατί τόση επιμονή να καταστρέψει κανείς ένα μοναδικό ζωντανό βυζαντινό μνημείο, με την τοποθέτηση του τερατουργήματος με δυο καμπίνες των 15 ατόμων η κάθε μια στα 150 μέτρα απ’ την Πύλη του Κάστρου, με εκβραχισμούς που πρέπει να γίνουν για να στηριχτούν οι πυλώνες του τελεφερίκ (το οποίο αποκαλούν και “αναβατόριο” για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια).
Κοντά στα παραπάνω έμαθα από τον Σύλλογο Φίλων Μονεμβασιάς, πως κάτι μέρες πριν το ΚΑΣ εγκρίνει ομόφωνα (!) την κατασκευή του τελεφερίκ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 186, 10 Απριλίου 2025) δήλωνε ότι “προωθείται η ένταξη της Μονεμβασιάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (σελ. 1.762, 1.768);”
Εννοείται ότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, η κατασκευή τελεφερίκ αποκλείει αμέσως τη Μονεμβασιά απ’ το να ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Να υποθέσω πως τα υπουργεία μας είναι απολύτως χριστιανικά και δεν γνωρίζει η δεξιά τους τί ποιεί η καραδεξιά τους; Μάλλον. Αλλιώς πώς δικαιολογείται στις 10 Απρίλη να παίρνει αυτή την πρωτοβουλία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις 15 Απρίλη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως όργανο του υπουργείου Πολιτισμού να εγκρίνει μια κατασκευή που αυτομάτως αποκλείει το να τελεσφορήσει η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
Νυν υπέρ τουρισμού ο αγών, κι όπως το έχω ξαναπεί, ας πάει και το παλιάμπελο».
Διαβάστε επίσης
Ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Αυτή την Κυριακή στο Documento
Υπόνοια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη (Video)
Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων – Τουλάχιστον 600 νεκροί από την Κυριακή