Και την τηρούν και την τιμούν: Στη Βουλή τα μνημόνια κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία

Και την τηρούν και την τιμούν: Στη Βουλή τα μνημόνια κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία

Πράξη κάνει η κυβέρνηση τα λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταθέτοντας στη Βουλή δύο μνημόνια κατανόησης με την Βόρεια Μακεδονία. Ο άλλοτε αρνητής της νέας ονομασίας των γειτόνων, Άδωνης Γεωργιάδης, συνυπογράφει το ένα εξ αυτών, ενώ «νερό κι αλάτι» έγιναν οι κουτσαβακισμοί Μητσοτάκη περί βέτο, αφού το έτερο μνημόνιο προβλέπει «επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ».

Δύο μνημόνια συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών με τη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας κατατέθηκαν στη Βουλή, αποσκοπώντας αφενός στην «ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία» και αφετέρου «στην επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρά την πατριδοκάπηλη στάση του παρελθόντος, η κυβέρνηση δρομολογεί την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία. Θυμηδία προκαλεί το γεγονός ότι το σχετικό μνημόνιο υπογράφει και ο πρωτοστάτης της ρητορικής της περικεφαλαίας, Άδωνης Γεωργιάδης, ασχέτως κι αν πριν λίγους μήνες διαβεβαίωνε πως προτιμούσε να πάει φυλακή παρά να αποκαλέσει τους Βόρειους γείτονες με τη νέα τους ονομασία.

Παράλληλα, ο κύκλος της πολιτικής λογοκοπίας της ΝΔ με φόντο το Μακεδονικό κλείνει με το έτερο μνημόνιο του ΥΠΕΞ. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε πως δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο ως προς την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού πλέον, θα υπερψηφίσει την «επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε.».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter