Και το Συμβούλιο της Ευρώπης υπέρ της πρότασης Τσίπρα για αγορά της πατέντας των εμβολίων

Και το Συμβούλιο της Ευρώπης υπέρ της πρότασης Τσίπρα για αγορά της πατέντας των εμβολίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, πέρασε σήμερα από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να αγοράσει η Ε.Ε. την πατέντα των εμβολίων προκειμένου η ίδια σε ευρωπαϊκό έδαφος να προχωρήσει στην παραγωγή τους.

Στην επίμαχη τροπολογία (3) σημειώνεται επί λέξει «In the draft resolution, after paragraph 7.1.6, insert the following paragraph: “overcome the barriers and restrictions arising from patents and intellectual property rights, in order to ensure the widespread production and distribution of vaccines in all countries and to all citizens.”».

Με απλά Ελληνικά καλούνται οι Βρυξέλλες να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να διασφαλίσουν την ευρεία παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες.

Η τροπολογία πέρασε με 72 υπέρ, 16 κατά και 27 αποχές μεταξύ των οποίων και των δύο μόνιμων μελών στο Συμβούλιο της ΝΔ της κ. Μπακογιάννη και του Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Το τελευταίο έχει τη σημασία του διότι τα περισσότερα μέλη του ΕΛΚ (στο οποίο μετέχει η ΝΔ) ψήφισαν υπέρ της πρότασης Τσίπρα και προκαλεί απορίες γιατί η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Στυλιανίδιδης επέλεξαν την αποχή. Άλλωστε παρά τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο αν. υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για την πρόταση Τσίπρα, τον Απρίλιο του 2020 ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung- είχε υποστηρίξει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορoνoϊού.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε κάνει γνωστή την πρότασή του αυτή στις 8 Ιανουαρίου εξερχόμενος από το Προεδρικό μέγαρο ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα κορυφώνεται η κόντρα Βρυξελλών με την Βρετανοσουηδική φαρμακευτική AstraZeneca.   

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να λάβει τα αναγκαία μηνύματα από τις σημαντικές αυτές αποφάσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter