Και τυπικά «κρατική» η Πειραιώς – Τι σχεδιάζει

Και τυπικά «κρατική» η Πειραιώς – Τι σχεδιάζει

Τη μετατροπή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) της Τράπεζας Πειραιώς σε μετοχές, με την έκδοση 394,4 εκατ. νέων μετοχών υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή του Δημοσίου, ανακοίνωσε την Τρίτη η Τράπεζα Πειραιώς. 

Αυτό σημαίνει πως από σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς είναι και επίσημα κρατική, καθώς το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην τράπεζα ανήλθε από το 26,4% που ήταν ως την περασμένη εβδομάδα, στο 61.3%.

Η μετατροπή έγινε στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή ενώ την παραμονή της ανακοίνωσης η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της Πειραιώς ήταν στο 1.24 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο που είχε δώσει στην τράπεζα 2.04 δισ. ευρώ έναντι ομολογιών Cocos και που μαζί με τους μη καταβληθέντες τόκους έφτασαν σε αξία τα 2.4 δις ευρώ, λαμβάνει μετοχές τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας 490 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας ζημιά 1.9 δις ευρώ.

Με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς προφανώς δεν συνεπάγεται καμιά αλλαγή στη διοίκηση και στο σχεδιασμό της τράπεζας ενώ δεδηλωμένος στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη και του οικονομικού επιτελείου είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς.

Πάντως, ενώ αρχικός κυβερνητικός στόχος ήταν η επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς να ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, στα τέλη Νοεμβρίου ο διοικητής της Πειραιώς Χρ. Μεγάλου διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι δεν θα γίνει αύξηση κεφαλαίου μέσα στο 2021, αντίθετα η Πειραιώς θα επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της, μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια κατά 12 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.

Θολή η εικόνα των κυβερνητικών σχεδιασμών για το μέλλον της τράπεζας

Επί του παρόντος υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες που δεν επιτρέπουν την συναγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τους πραγματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Χρ. Μεγάλου ότι δεν θα γίνει αύξηση κεφαλαίου το 2021 π.χ. έδειχναν ότι στόχος είναι η ενίσχυση της τιμής της μετοχής, ώστε το 2022 να μπορέσει το Δημόσιο να πουλήσει μέρος ή και το σύνολο των μετοχών του με μειωμένη οικονομική ζημιά, για να μη δοθεί βάση για τη διατύπωση κατηγοριών απιστίας σε βάρος των μελών του ΤΧΣ και άλλων κυβερνητικών στελεχών από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, πρόσφατο δημοσίευμα του sofokleousin.gr, επικαλούμενο έγκυρες τραπεζικές πηγές, ανέφερε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις Μεγάλου, η Πειραιώς σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δις ευρώ στα τέλη του πρώτου εξάμηνου 2021, στην οποία καθώς θα έχει προληπτικό χαρακτήρα (θα γίνει δηλαδή ενώ η τράπεζα καλύπτει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας) θα συμμετάσχει με 600 εκατ. ευρώ και το ΤΧΣ. Αυτό θα γίνει προκειμένου να μην αφεθεί το πεδίο ελεύθερο στους ιδιώτες βασικούς μετόχους Τζον Πόλσον και Τέλη Μυστακίδη, που λόγω της μετατροπής των Cocos σε μετοχές είδαν τα δικά τους μερίδια να συρρικνώνονται δραστικά, να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Πειραιώς μπιρ παρά και με περαιτέρω αύξηση της ζημιάς για το Δημόσιο.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter