Και ξαφνικά εμφανίστηκε κι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να «εξηγήσει» το πρώτο μνημόνιο…

Και ξαφνικά εμφανίστηκε κι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να «εξηγήσει» το πρώτο μνημόνιο…

Να εξηγήσει το πρώτο μνημόνιο, χωρίς το οποίο η τότε κυβέρνηση θα γινόταν «βομβιστές αυτοκτονίας» -όπως είπε- επιχείρησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε μια… γκεστ σταρ εμφάνιση, μετά από πολύ πολύ καιρό, ο πρώην τσάρος της οικονομίας είπε, μεταξύ άλλων, στον realfm 97,8 ότι «θα γινόμασταν… βομβιστές αυτοκτονίας αν λέγαμε «όχι» στο πρώτο μνημόνιο.»

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν λέγαμε, πριν μπούμε στο πρώτο μνημόνιο, ότι δεν το υπογράφουμε αν δεν «κουρευτεί» το χρέος ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Η γνωστή λογική του “βομβιστή αυτοκτονίας”. Είδαμε τι καλά που δούλεψε αυτή η λογική το 2015, πάρα πολύ ωραία. Που το 2015 είχαμε και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2010 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. Αυτοί οι “βομβιστές αυτοκτονίας” εκ του ασφαλούς να’ ρθουν να μου πούνε ποιος θα πλήρωνε μισθούς και συντάξεις το 2010».

Στο ερώτημα αν με όσα λέει εννοεί ότι θα ήταν “βομβιστές αυτοκτονίας” αν ζητούσαν κούρεμα του χρέους πριν από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου ο κ. Παπακωνστανίνου απάντησε: «Ναι, διότι όλοι θα έλεγαν τότε: “αφού η Ελλάδα απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει, ότι θα κρατήσει την αναπνοή της μέχρι να σκάσει, τότε να της χαρίσουμε όλο το χρέος και να της δώσουμε και λεφτά από πάνω”».

Και σημείωσε: «Τους μύθους αυτούς καλό είναι να τους εξηγούμε γιατί παραμένουν και ο κόσμος τους πιστεύει. Πιστεύει ότι υπήρχε τρόπος το 2010 να μας χαρίσουν όλα μας τα χρέη. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην περάσει η Ελλάδα από τη λιτότητα που πέρασε».

Για το ποιος ήθελε το ΔΝΤ, ρωτήστε τη Μέρκελ

Ο πρώην υπουργός μίλησε και για την συνάντηση του Ιανουαρίου του 2010 στην οποία έδωσε το παρών μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν ο ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός από τον Στρος Καν ξανά τη βοήθεια του ΔΝΤ απάντησε:

«Αυτό είναι κομμάτι της ιστορικής κατάθεσης και μη ρωτάτε εμένα. Μην ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τη Γερμανία. Φέρτε εδώ πέρα κάποιον Γερμανό να τον ρωτήσετε: Γιατί μπήκε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Και θα σας απαντήσει: Οχι επειδή το ήθελε η Γερμανία, επειδή το ήθελε η Άνγκελα Μέρκελ. Διότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε, μαζί με σύσσωμο το Eurogroup, μαζί με τον κ. Τρισέ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλοι μαζί, λέγαμε δεν θέλουμε το ΔΝΤ, θέλουμε αμιγώς ευρωπαϊκή λύση».

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει φως»

«Φως υπήρχε στο τέλος του 2014, τον διακόπτη τον έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξαναβρισκόμαστε εκεί που ήμασταν 2 χρόνια πριν και προσπαθούμε να ξαναβρούμε το φως. Το 2014 κουτσά-στραβά, με μεγάλες απώλειες, με πολλά λάθη από όλους βγαίναμε από την κρίση, τώρα ξαναμπήκαμε στην κρίση. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει φως», επισήμανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα με το μνημόνιο που είναι μπροστά μας και τα μέτρα που έρχονται για το 2019 και το 2020 ο πρώην υπουργός απάντησε: «Θέλει να μας προτείνει κάποιος μία εναλλακτική λύση; Αλλά μία εναλλακτική λύση που να είναι σοβαρή, όχι το παράλληλο νόμισμα και τα διάφορα τέτοια πράγματα, αστεία, που ακούγονται. Αυτά είδαμε που παραλίγο να μας πάνε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter