Καϊλή σε Corriere della Sera: Υπό απειλή επιτεύχθηκε η μεταμέλεια και η ομολογία του Παντσέρι

Καϊλή σε Corriere della Sera: Υπό απειλή επιτεύχθηκε η μεταμέλεια και η ομολογία του Παντσέρι

«Θεωρώ ότι η μεταμέλεια και η ομολογία του Παντσέρι επετεύχθησαν υπό απειλή. Το μήνυμα ήταν σαφές: αν αναφέρεις ονόματα θα σου προσφέρουμε συμφωνία και θα αφήσουμε ελεύθερες την κόρη και την σύζυγό σου», δήλωσε η Εύα Καϊλή, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «πρόκειται για μεθόδους που δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου» και υπογραμμίζει ότι η ίδια οδός «ακολουθήθηκε και με την ίδια».

«Στην πρώτη ανάκριση, ο Παντσέρι αναφέρθηκε σε δυο ονόματα ιταλόφωνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά όχι στο δικό μου. Δεν αναφέρεται σε εμένα, ούτε στις τηλεφωνικές συνομιλίες του, οι οποίες παρακολουθούνταν. Ο πρώτος συνελήφθη, η δεύτερη δεν αντιμετώπισε προβλήματα και διερωτώμαι ακόμη γιατί. Ίσως επειδή προστατεύεται από μια ιδιαίτερη ασυλία;», διερωτάται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Δεν είμαι μέλος καμίας επιτροπής που να μπορούσε να ενδιαφέρει τον Παντσέρι και τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία, Ατμούν, δεν μιλώ τις γλώσσες τους», λέει στην Corriere.

Σε σχέση, δε, με τις δυο συναντήσεις της με τον υπουργό εργασίας του Κατάρ, απαντά ότι «με τον ρόλο της αντιπροέδρου υπεύθυνης για τις σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, συνάντησα σειρά πρέσβεων και υπουργών» και ότι «στο πρόγραμμά μου υπήρχαν επίσημες επισκέψεις σε όλες τις χώρες του Κόλπου». Σύμφωνα με την Εύα Καϊλή «ήταν μια αποστολή κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για λογαριασμό της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Προσθέτει, δε, ότι «η ΕΕ θεωρεί το Κατάρ βασικό εταίρο στην περιοχή» και ότι «είναι η μόνη χώρα του Κόλπου η οποία καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η γεωπολιτική του θέση ως εναλλακτικού εξαγωγέα Gnl προς την Ρωσία καθιστούν την χώρα αυτή στρατηγικά σημαντική για τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Η κα. Καϊλή θεωρεί ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει σύστημα προστασίας που κανένα μέλος λόμπι δεν μπορεί να καταρρίψει» και υπογραμμίζει ότι «οι δημοσιογράφοι είχαν πληροφορίες για την υπόθεση πριν από τους δικηγόρους μου», κάτι που θεωρεί ότι «οδήγησε σε ακραίες σπέκουλες». Αναφέρει, δε, ότι «οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν, από τον δικαστικό φάκελο, ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έθεσαν υπό παρακολούθηση την δραστηριότητα των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus».

«Το ότι εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση της υγείας της ευρωπαϊκής δημοκρατίας μας. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο», δηλώνει η Ελληνίδα πολιτικός, στην εφημερίδα του Μιλάνου.

Σχετικά με την αναστολή από τα καθήκοντα της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρεί «λυπηρό το ότι δεν τυχαίνει σεβασμού το τεκμήριο της αθωότητας» ενώ, με αναφορά στην κόρη της, τονίζει: «Ηταν φοβερό το ότι χώρισαν, για τέσσερις μήνες, μια μητέρα από την κόρη της δυο ετών. Όχι μόνον θεωρείται μορφή βασανιστηρίων στις χώρες που βασίζονται στο κράτος δικαίου, αλλά αποτελεί κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης για τα δικαιώματα των ανηλίκων του ΟΗΕ, η οποία έχει επικυρωθεί από το Βέλγιο». «Πρόκειται για ανώφελα βασανιστήρια, διότι οι έρευνες θα μπορούσαν να προχωρήσουν με τον ίδιο τρόπο και αν βρισκόμουν σε κατ’ οίκον περιορισμό», συμπληρώνει η κα. Καϊλή.

Με αναφορά στην κόρη της, επίσης, αναφέρει: «Στις σπάνιες μας συναντήσεις κρυβόταν και έκλεγε για να μην με αφήσει. Τώρα μου κρατάει το χέρι και μου αγκαλιάζει το λαιμό για να κοιμηθεί».

Σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Εύα Καϊλή δήλωσε: «Θα ήθελα να μεταβώ στην αίθουσα της ολομέλειας ήδη την Δευτέρα, 12 του μήνα, αλλά περιμένω επιπλέον πληροφορίες, από τους δικηγόρους μου, σχετικά με το ποια στάση πρέπει να τηρήσω».

Η Corriere della Sera, τέλος, την ρώτησε «πώς πάνε τα πράγματα με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι» και εκείνη απάντησε: «Θα το ανακαλύψουμε με την πάροδο του χρόνου. Για την κόρη μου, είναι ένας τέλειος πατέρας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter