Κάιρο: Προκαλεί έκπληξη η απάντηση της Τουρκίας στη συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας

Κάιρο: Προκαλεί έκπληξη η απάντηση της Τουρκίας στη συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας

Την πρώτη αντίδραση της Αιγύπτου στις τουρκικές δηλώσεις μετά τη χθεσινή συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, εξέφρασε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Χάφεζ, σημειώνοντας ότι προκαλεί έκπληξη η απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών  στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου-Ελλάδας που καθορίζει μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χάφεζ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε πως «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σσ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου»

Νωρίτερα, με μια οργισμένη ανακοίνωση αντέδρασε η Άγκυρα στην είδηση της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για μια «ανύπαρκτη συμφωνία».

«Για εμάς η συμφωνία είναι ανύπαρκτη» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού συνόρων που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα».

Μάλιστα, η εν λόγω ανακοίνωση υποστηρίζει πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

«Με την εν λόγω συμφωνία επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης» επισημαίνει. 

Μάλιστα, ως αντίποινα η υδατογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu και τόνισε ότι το κείμενο και ο χάρτης της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, προσθέτοντας: «Ωστόσο, είναι προφανές από τις συντεταγμένες ότι η συμφωνία όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά επίσης της Λιβύης».

«Ως εκ τούτου, μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας, την οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ, είναι άκυρη» σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως επιχειρούν να υπογράψουν συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε σε αυτούς και στον κόσμο ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη» συμπλήρωσε.

Μάλιστα λίγο αργότερα ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η συμφωνία αυτή προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην ΕΕ, ύστερα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τη Λιβύη.

Ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και υποστήριξε ότι με βάση τις συντεταγμένες που είδαν η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα ΗΕ και επομένως δεν έχει ισχύ.

Διαβάστε επίσης: «Παρέμβαση» Κοτζιά στο θέμα της ΑΟΖ: Η λύση ήταν επέκταση Αιγιαλίτιδας Κρήτης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter