Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες φέρνει το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Κρήτης και κινείται προς τα ανατολικά, την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Από σήμερα το απόγευμα της τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από τα δυτικά και το βράδυ θα παρουσιάσουν ύφεση καθώς θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αν και τα ύψη βροχής δεν είναι μεγάλα δεν αποκλείεται να έχουν μεγάλη ραγδαιότητα. Ο δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) δείχνει υψηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες των προηγούμενων δεδομένων. Οι τιμές τώρα φτάνουν και το 0.8.

Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ.

Παράλληλα, η γγ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

01/10/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter