Καιρός: Κρύο και καταιγίδες – Ο «Ραφαήλ» υποχωρεί – Έρχεται με άγριες διαθέσεις η «Σοφία» (Χάρτες + Video)

Καιρός: Κρύο και καταιγίδες – Ο «Ραφαήλ» υποχωρεί – Έρχεται με άγριες διαθέσεις η «Σοφία» (Χάρτες + Video)

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και καταιγίδες θα έχουμε σήμερα, σταδιακά σε όλη τη χώρα, με τον καιρό να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από αύριο, με την έλευση της «Σοφίας». Κλειστός ο δρόμος προς την Πάρνηθα.

Το πρωί θα έχουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη νότια νησιωτική χωρά. Από το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια, βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 7 που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης όμως, από τα βορειοδυτικά, η «Σοφία» θα αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας, αρχικά το Ιόνιο και τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και, σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύκτας, σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν την Ελλάδα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική και Κεντρική Στερεά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στη δυτική- κεντρική Μακεδονία 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά των βορινότερων περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μετρά). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια ηπειρωτικά από -04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες νωρίς το πρωί στα ανατολικά με ασθενείς βροχές η χιονόνερο στην Εύβοια οποί θα σημειωθούν και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Νέα αύξηση των νεφώσεων από το βράδυ.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα νοτιά τοπικά 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία από το απόγευμα θα σταματήσουν. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα νότια.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νοτιά νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο, Πέμπτη 3 Ιανουαρίου

Επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά ηπειρωτικά, και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνές.

Άνεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ, που γρήγορα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Μικρή εξασθένηση τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός τη νύχτα στα βόρεια.

Διαβάστε ακόμα: Τραγωδία στην Ευρυτανία: Θάνατος στα χιόνια μετά το ρεβεγιόν

Διαβάστε ακόμα: Φθιώτιδα: Απεγκλωβίστηκαν οι 50 εκδρομείς!

Η εξέλιξη του φαινομένου: Ο Ραφαήλ φεύγει – Έρχεται η Σοφία

Μετά τα μεγάλα ύψη βροχής τα οποία σημειώθηκαν την Παραμονή, σημαντικές βροχοπτώσεις καταγράφονται στα ανατολικά μέχρι τις 10 το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Ταυτόχρονα πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο. 

Η Έντονη κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας έως τις απογευματινές ώρες της Πρωτοχρονιάς, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ΡΑΦΑΗΛ, το οποίο νωρίς το πρωί της Δευτέρας 31/12 βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου αναμένεται να κινηθεί προς τα ανατολικά. 

Από την Πέμπτη 03/01/2019 θα μας επηρεάσει νέο κύμα κακοκαιρίας, η ΣΟΦΙΑ, με κύρια χαρακτηριστικά το ΔΡΙΜΥ ΨΥΧΟΣ και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Στα βίντεο που ακολουθούν παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχής και χιονιού μέχρι την Παρασκευή 04/01/2019 καθώς και η πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη μέχρι το Σάββατο 05/01/2019. Με αποχρώσεις του μπλε βλέπετε τις ψυχρές αέριες μάζες που θα κατακλύσουν μεγάλο μέρος της ηπείρου και θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας.

Την Τρίτη 01/01/2019, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορη βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής-Βόρειας Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ταξιδιώτες στις χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, την Τετάρτη 02/01/2019 ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Πηγή: meteo.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter