Καιρός: «Μάρτης γδάρτης» με τσουχτερό κρύο και χιόνια – Πρόβλεψη έως την Τετάρτη

Καιρός: «Μάρτης γδάρτης» με τσουχτερό κρύο και χιόνια – Πρόβλεψη έως την Τετάρτη

Απότομη μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός επιβεβαιώνοντας την λαϊκή ρήση «Μάρτης γδάρτης…». Το σκηνικό του καιρού συνθέτουν οι ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά της κεντρικής Μακεδονίας στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες χωρίς ωστόσο προβλήματα.

Από το πρωί της Παρασκευής χιονίζει σε Ασβεστοχώρι, Φίλυρο, Χορτιάτη, κατά διαστήματα σε περιοχές του Λαγκαδά, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν αποκλείεται, πρόσκαιρα, νιφάδες χιονιού να πέσουν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

«Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε ασθενή φαινόμενα και αυτά στα ορεινά κυρίως. Στη Χαλκιδική έχουμε χιόνι, ελαφρές χιονοπτώσεις σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία. Δουλεύουν στην κεντρική Μακεδονία σαράντα μηχανήματα και έχουμε επάρκεια σε αλάτι. Όπου κι αν χρειαστεί, είμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης. Στα Δίκαια του Έβρου και το Σέλι το θερμόμετρο έδειξε -4,4 βαθμούς Κελσίου, -3 στον Άγιο Παύλο Ημαθίας και το Διδυμότειχο.

Η κυκλοφορία στην κεντρική Μακεδονία, μέχρι αυτή την ώρα διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλυσίδες χρειάζονται μόνο τα οχήματα που κινούνται από το 14,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας -Σελίου.

Τσουχτερό κρύο, χιόνια και παγετός – Η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη

 

 

Εξασθένηση θα παρουσιάσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι βροχές και οι κατά τόπους χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και ημιορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας θα περιοριστούν από το μεσημέρι στα ορεινά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία, που θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα, δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 14 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη και τους 9-10 βαθμούς στην υπόλοιπή χώρα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας θα είναι το κρύο (η θερμοκρασία έχει ήδη πέσει) ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο από Δευτέρα να χιονίσει και στην Αθήνα.

Παράλληλα, ενισχυμένοι άνεμοι αναμένονται στα πελάγη. Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι έως ανατολικοί άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ με μικρή ενίσχυση από το απόγευμα οπότε στα κεντρικά και νότια τμήματά του θα φτάνουν τοπικά και τα 7 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο αναμένονται ανατολικοί άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ και από το απόγευμα 5 έως 7 μποφόρ. Στον Πατραϊκό Κόλπο οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7 έως 8 μποφόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των ενισχυμένων ανέμων στις νησιωτικές περιοχές αλλά κατά τόπους και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά το αίσθημα κρύου θα είναι ισχυρό. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 μποφόρ καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή του.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην ανατολική χώρα και κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Πρόσκαιρες και μικρής έντασης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί με ένταση, στο Ιόνιο έως 7, στο Αιγαίο μέχρι 8 και τοπικά και στην περιοχή των Κυθήρων έως και 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 6 με 8 βαθμούς περίπου. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπερνά στις περισσότερες περιοχές τους 6 με 8 βαθμούς και μόνον στα δυτικά και τα νότια θα φτάσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Σημειώνεται ότι αυτά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και την Κυριακή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες και θα σημειωθούν χιονόνερο ή χιόνι. Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο και κατά τόπους μικρής έντασης χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Θρακικό 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στα ορεινά – ημιορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ασθενούς και τοπικά έως μέτριας έντασης, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς και στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις και από το απόγευμα τοπικές βροχές. Στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και στη δυτική Κρήτη μέχρι νωρίς το πρωί τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και τοπικά, το πρωί στα νότια και από το απόγευμα στα βόρεια 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Από το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών, ενώ το βράδυ θα χιονίσει στην Πάρνηθα.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά,ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και απο το απόγευμα 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 20/3

Στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 8 με 10 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Δευτέρα 21/3

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες αρχικά στα ανατολικά και νότια και από το μεσημέρι και στην υπόλοιπη χώρα. Στα ανατολικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα ανατολικά με χαμηλότερο υψόμετρο, από το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Τρίτη 22/3

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες σε όλη τη χώρα, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Είναι πιθανόν οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια, την Μαγνησία, την ανατολική Στερεά, την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο να είναι πρόσκαιρα πυκνές, με ύφεση από τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αν και θα ανέβει λίγο ως προς τις μέγιστες τιμές στα δυτικά, θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Τετάρτη 23/3
Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα έχουν ασθενή έως μέτρια ένταση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter