Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ψυχρό μέτωπο φέρνει καταιγίδες χιόνια και «βουτιά» της θερμοκρασίας (LIVE)

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ψυχρό μέτωπο φέρνει καταιγίδες χιόνια και «βουτιά» της θερμοκρασίας (LIVE)

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα, οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.

Παρακολουθήστε LIVE την εξέλιξη των φαινομένων


Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26-11-23). Συγκεκριμένα:

  •  στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  •  στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

  • από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (25-11-23) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
  • από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.
  • Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.

Μαζική προειδοποίηση των μετεωρολόγων

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο κρούουν τις τελευταίες ώρες οι μετεωρολόγοι.

Έρχεται ο… «Oliver»

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρει πως η κακοκαιρία «Alexis» από την Ιταλία… έφυγε και πως «το νέο βαρομετρικό που θα δημιουργηθεί στη Νότια Αδριατική και στα ΒΔ τμήματα της χώρας μας έχει την ονομασία “Oliver”». Όπως σημειώνει ο ίδιος, η ομάδα της Κεντρικής Μεσογείου το ονόμασε Betina !

Ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνων φαινομένων.

«Με το φθινόπωρο αργά αλλά σταθερά να κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος μετά και τον λήθαργο στον οποίο είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό, κυλούν οι τελευταίες ημέρες καιρικά στη χώρα μας, με τα βροχόμετρα επιτέλους να “ξεσκουριάζουν” ειδικά για περιοχές προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα και που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τις βροχές μετά από μια μεγάλη περίοδο έντονης ξηρασίας. Τα ποτάμια αέρα (πολικός και υποτροπικός) πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα και που πηδαλιουχούν τα καιρικά συστήματα κάτω χαμηλά, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατεβάζοντας τον βόρειο πόλο νοτιότερα στη γηραιά ήπειρο και κλείνοντας πονηρά το μάτι και στη χώρα μας, θυμίζοντάς μας ότι ο χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρ’ όλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικούς χάρτες.

Γιαννόπουλος: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, και θυελλώδεις άνεμοι

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναφέρει πως αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, ενώ το βράδυ του Σαββάτου (25/11) θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά, ενώ χιόνια αναμένονται και σε άλλες περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, αλλά και η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Τα φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, θα ξεκινήσουν από σήμερα, αλλά το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα και θα είναι σαφώς πιο έντονα.

Το βράδυ του Σαββάτου θα βρέξει και στην Αθήνα, ενώ σε όλη τη χώρα θα πνέουν νοτιοδυτικοί και βορειοδυτικοί θυελλώδεις άνεμοι. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, ενώ στην πρωτεύουσα δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Τσατραφύλλιας: Έρχεται σκανδιναβικό κρύο

Ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2Go.gr Γιώργος Τσατραφύλλιας εξήγησε σε ανάρτησή του στο Facebook πως έρχεται σκανδιναβικό κρύο, άνεμοι στα επίπεδα της θύελλας, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας. «Συναγερμός στη χώρα μας το ερχόμενο Σ/Κ. Η κακοκαιρία “Alexis” φέρνει σκανδιναβικό κρύο, ανέμους στα επίπεδα της θύελλας, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια και σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας».

Αναλυτικότερα αναφέρει:

Σάββατο:

-Ισχυρές καταιγίδες σε δυτικά, Θράκη, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα.
-νοτιοδυτικοί και βαθμιαία βορειοδυτικοί άνεμοι μέχρι 10 μποφόρ. Θα πνέουν και στη στεριά ,της νότιας Εύβοιας, των νησιών ,της Αττικής (νότια) , της θεσσαλονίκης (βαρδάρης), στον ΠατραΪκό ,στον Κορινθιακό και στην Πελοπόννησο.
-Χιόνια από το βράδυ στη βόρεια ορεινή Ελλάδα και μέσα στη νύχτα πιθανότητα και σε πόλεις (Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα).

Κυριακή:

-Ισχυρές καταιγίδες το πρωί σε ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα
-Βορειοδυτικοί άνεμοι μέχρι 10 μποφόρ. Θα πνέουν και στη στεριά των παραπάνω περιοχών. Εξασθένηση από το απόγευμα.
-Χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά ορεινά, στα περισσότερα χιονοδρομικά και σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας.
-Εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας 12-14 βαθμούς. Χαρακτηριστικά: Αθήνα 7 ,Θεσσαλονίκη 3, Κοζάνη -3 (Κυριακή ξημερώματα) .
-Ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα το πρωί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter