Καιρός: Ολικός παγετός και τις επόμενες ώρες- Δύο νεκροί από τον χιονιά – Σοβαρά προβλήματα στη χώρα

Καιρός: Ολικός παγετός και τις επόμενες ώρες- Δύο νεκροί από τον χιονιά – Σοβαρά προβλήματα στη χώρα

Δύο νεκροί και τεράστια προβλήματα ήταν ο απολογισμός της σφοδρότατης κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα της τελευταίες ώρες, με την ΕΜΥ να προβλέπει παγωνιά, χιόνια και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και για τη Δευτέρα.

Εξαιτίας του καιρού έχασε τη ζωή τους ένας 77χρονος που είχε χαθεί στα Πιτσιναίικα της ορεινής Ναυπακτίας. Αν και βρέθηκε ζωντανός, εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα, πιθανότατα λόγω υποθερμίας. Τραγικό τέλος είχε και μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Κομοτηνή, η οποία πέθανε από τις αναθυμιάσεις από το μαγκάλι που είχε ανάψει.

Η πρόβλεψη της Δευτέρας

Τοπικές Χιονοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά,, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν αναμένονται για τη Δευτέρα. Αναμένονται σποραδικές καταιγίδες, τη νύχτα, στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός, στα Ηπειρωτικά. Προσοχή στα βόρεια αναμένεται να είναι ολικός.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες κυρίως από το βραδύ, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) ώς 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά του νομού από τη νύχτα και στην πόλη.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -07 (μείον 7) ώς -02 (μείον 2) βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη Δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και από το βράδυ 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -12 (μείον 12) ώς -01 (μείον 1) βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Kαιρός: Λίγες νερώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο, κυρίως από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) ώς 05 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, οι οποίες από το απόγευμα στα ανατολικά και νότια θα ενταθούν. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τη νύχτα στη νότια Πελοπόννησο.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά ώς 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) ώς 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και άβροχες ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) ως 06 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικοί Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκανησα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιονιά στα ορεινά – ημιορεινά και τη νύχτα πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία εως 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ιδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 02 ώς 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις σε Φλώρινα, Κατερίνη, Χαλκιδική, Κοζάνη, Έβρο, Λέσβο, Λήμνο, Άγις Ευστράτιο, Καλαμπάκα, Βέλο Βόχας Κορινθίας και στην Νεμέα, τα σχολεία Φενεού και Στυμφαλίας.

Στην Κρήτη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Ηράκλειο.

Τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία

 Αναλυτικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και οι συμβουλές που δίνουν στους κατοίκους οι κατά τόπους Περιφέρειες:

Βόλος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκόπελος, τα 2 μέτρα έφθασε το χιόνι στην Αλόννησο, έντονα τα προβλήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σκόπελος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά των Σποράδων, όπου το χιόνι στην μεν Σκόπελο έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στην δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.

Η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο είναι απελπιστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν ηλεκροδοτείται η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια του νησιού, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και πολικών θερμοκρασιών.

Οι δρόμοι στην Αλόννησο είναι αδιάβατοι, στο Πατητήρι που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, το χιόνι έχει φθάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στην Παλιά Αλόννησο ξεπερνά και τα 2 μέτρα. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στους οικισμούς Βότση,Ρουσούμ Γυαλός και Στενή Βάλλα ,όπου είναι αδύνατη η οδική προσέγγιση.

Στην γειτονική Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο στην Χώρα και όλοι οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Κλειστός παραμένει και ο βασικός δρόμος του νησιού από την Χώρα Σκοπέλου προς το Ελιος, το Λουτράκι και τη Γλώσσα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά ,σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βασιλούδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού των δρόμων, αλλα οι χαμηλές θερμοκρασίες-πρωτόγνωρες για το νησί-έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητείται να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, για την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών ζωής.

Στην χερσαία Μαγνησία τα προβλήματα παραμένουν από τον χιονιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες ,παρά τον ήλιο που έκανε την εμφάνισή του στον Βόλο.

Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι χιονισμένη και προβλήματα υπάρχουν εξαιτίας του πάγου σε πολλές συνοικίες κυρίως στα προάστια προς το Πήλιο.

Στο Πήλιο το χιόνι είναι άφθονο, αλλά ο πάγος δυσκολεύει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο Πήλιο χρειάζονται αλυσίδες αφού η θερμοκρασία στα Χάνια είναι στους -13 βαθμούς, ενώ στον Βόλο μόλις και άγγιξε το 0.

Ανοιχτό είναι σήμερα και το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες του Πηλίου, αλλά παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, χρειάζονται τα αυτοκίνητα αλυσίδες ,λόγω του πάγου στο οδόστρωμα.

Έβρος

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών (κακοκαιρία, παγετός και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες) που επικρατούν από το απόγευμα της Πέμπτης σε όλο το Νομό, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα μαθήματα.

Στη σχετική απόφαση αναφέρεται πως από την Τρίτη, τη μέριμνα επί του θέματος, έχει ο κατά περίπτωση αρμόδιος Δήμος, σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010.

Σημειώνεται πως παρά την έντονη χιονόπτωση και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας εξακολουθούν να διατηρούν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, επαρχιακό και εθνικό, σε όλο το μήκος του Νομού στον οποίο ωστόσο οι μετακινήσεις συνίσταται να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και με τους οδηγούς να φέρουν στα οχήματά τους τον απαραίτητο για την ασφάλειά τους εξοπλισμό.

Ιωάννινα: Πολικές θερμοκρασίες γιά 3η ήμερα στη Ήπειρο, πάγωσαν μεγάλα τμήματα της λίμνης

Πεντακόσιους τόνους αλάτι, έχει ρίξει το τελευταίο τριήμερο η Πολιτική Προστασία Ηπείρου, σε όλο το οδικό δίκτυο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί, καθώς στην περιοχή επικρατεί παγετός και πολικές θερμοκρασίας.

Στην λίμνη των Ιωαννίνων, έχουν παγώσει τμήματα κοντά στις όχθες, ενώ χείμαρροι και μικρά ποτάμια στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου μετατράπηκαν σε «γλυπτά της φύσης».

Στο Μέτσοβο το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -15, στην Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων-12 βαθμούς. Υπό του μηδενός είναι και οι θερμοκρασίες στις παραθαλάσσιες περιοχές, στην Πάργα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα. Ωστόσο τα χιονισμένα χωριά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές προσφέρουν ένα όμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό στους επισκέπτες της Ηπείρου.

Από τη Τροχαία Ηπείρου απαγορεύτηκε εξαιτίας του παγετού, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό Αρχάγγελου-Νεράιδας, από το 19ο έως 24ο χλμ., και η κίνηση γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Λάρισα: Παγωμένοι οι δρόμοι με διακοπή κυκλοφορίας και αλυσίδες στο νομό

Μέσα στον πάγο βρίσκεται η Λάρισα, καθώς η θερμοκρασία στην πόλη έφτασε τους -7 βαθμούς Κελσίου.

Το υπερβολικό κρύο αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Οι δρόμοι παραμένουν παγωμένοι και η θερμοκρασία είναι «κολλημένη» κάτω από το μηδέν.

Στην πόλη της Λάρισας ρίχτηκαν χθες περίπου 100 τόνοι αλάτι, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας συνεχίζουν και σήμερα να προχωρούν σε ανοίγματα δρόμων στα ορεινά όπου υπάρχει και χιονόπτωση.

Την ίδια στιγμή, τις πρωινές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στην επαρχιακή οδό Ελάφου – Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται σχεδόν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού, όπως είναι της Αγιάς, της Ελασσόνας, των Φαρσάλων, της Ραψάνης, κτλ.

Ακινητοποιημένη παρέμεινε τα ξημερώματα της Κυριακής μια αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στη Λάρισα, η οποία και εκτελούσε δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Η αμαξοστοιχία επρόκειτο να αποχωρήσει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας στις 4 τα ξημερώματα, όμως λόγω του παγετού παρέμεινε ακινητοποιημένη για τουλάχιστον έξι ώρες.

Χανιά : Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις συνιστά στους πολίτες η Αντιπεριφέρεια

Τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς η χιονόπτωση έχει δημιουργήσει προβλήματα για την ασφάλεια οδηγών και οχημάτων, καλεί με ανακοίνωση της η Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η χιονόπτωση, εκτός από την πόλη των Χανίων, συνεχίζεται σε όλο το νομό σε έντονο βαθμό. Από το πρωί το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα των Δήμων του Νομού επιχειρούν, με τα συνεργεία τους, να κρατήσουν το επαρχιακό δίκτυο ανοιχτό. Ωστόσο, η ένταση της χιονόπτωσης παραμένει ισχυρή σχεδόν σε όλο το Νομό, και οι πολίτες που μετακινούνται με οχήματα παρακαλούνται να σταματήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση μέχρι να περάσει το φαινόμενο, ακόμα και εντός πόλεως, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες και σχεδόν απαγορευτικές».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην περιοχή από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Με την απόφασή του αυτήν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενεργοποιεί τη συνεργασία με τον στρατό που διαθέτει μηχανήματα έτσι ώστε να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις, κυρίως στη διάνοιξη των δρόμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αλωνάρη- Οκτανιά.

Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, στη Βοιωτία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, και τη Φωκίδα δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα και όλοι οδικοί άξονες της Περιφέρειας παραμένουν ανοιχτοί με εξαίρεση μικρούς επαρχιακούς δρόμους.

Ωστόσο, σε ολόκληρη την Περιφέρεια οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι εφοδιασμένοι πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα αν πρόκειται να κινηθούν σε περιοχές όπου είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Ο αντιδήμαρχος Κύμης, Αλέξανδρος θεοδώρου, έγραψε στο facebook:

“Και επίσημα ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!!! Σας ενημερώνω και επίσημα πως μηχανήματα του στρατού είναι ήδη στο δρόμο προς Κύμη και η Περιφέρεια στέλνει μηχανήματα! Ζητάμε την υπομονή σας και την κατανόηση σας. Για οποιαδήποτε πληροφορία-ενημέρωση μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο μου 6970000088.”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter