Σε επικαροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 04-07-2025 προχώρησε την Κυριακή η ΕΜΥ χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στη χώρα μας έως και την Τετάρτη (09-07-25). Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 40 βαθμών) θα σημειωθούν από τη Δευτέρα (07-07-25) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την Πέμπτη (10-07-25) αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Η ΕΜΥ επισημαίνει ότι:
-Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
-Η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 20% με 30% τις μεσημβρινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας).
-Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, αύριο Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
Δευτέρα
Τη Δευτέρα (07-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και στην
ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα
Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Τρίτη
Την Τρίτη (08-07-25) αναμένεται μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2
βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β) στα δυτικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ) στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38
βαθμούς Κελσίου.
Τετάρτη
Την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή πτώση των υψηλών θερμοκρασιών στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Τι αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη – Τα έξι μέτρα
Σε έκτακτη διυπουργική και συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση του παρατεταμένου καύσωνα, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 10 Ιουλίου, οπότε και προβλέπεται σημαντική αλλαγή του καιρού.
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
- Το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε κατάσταση επιφυλακής σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
- Σε αυξημένη ετοιμότητα τα Υπουργεία Υγείας, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιούν περιπολίες και θα έχουν σε ετοιμότητα τα μηχανήματα έργου, προκειμένου να επιχειρήσουν άμεσα εφόσον χρειαστεί.
- Σε αυξημένη ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ και το Λιμενικό Σώμα.
- Σε αυξημένη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων (μηχανήματα έργου, υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες), καθώς και η Δασική Υπηρεσία.
- Επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, το ΕΚΑΒ καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε προηγηθεί συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.
Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα 7 Ιουλίου
&nbΈκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής:
Α. Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα
Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι εργοδότες λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον ενδεικτικό και όχι περιοριστικό κατάλογο της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου, με τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6).
Β. Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες
Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας (WBGT) και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, τις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Σάμου, καθώς και στο ανατολικό τμήμα της Ρόδου, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών τη Δευτέρα 07.07.2025, κατά το χρονικό διάστημα 12.00΄-17.00΄, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery) κ.λπ..
Σημειώνεται ότι στις ως άνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν. 4808/2021.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, τούτο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα.
Δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway), καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.
Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6), συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.
Γ. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας
Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας Παραρτήματος 2 της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου) και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.
Δ. Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας
Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου και τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.sp;
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: «Με την ίδια πίστη» στην ίδια ρότα, καμιά κουβέντα για κυβερνητικές ευθύνες για ΟΠΕΚΕΠΕ