Κακοδιαχείριση στο ΙΤΥΕ Διόφαντος καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κακοδιαχείριση στο ΙΤΥΕ Διόφαντος καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα περιστατικά κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος στο ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ καταγγέλλουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι  τα τελευταία 3,5 χρόνια, αντίστοιχα σκάνδαλα έχουν συγκλονίσει τόσο το  Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) όσο και άλλους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας φορείς αλλά η κ. Κεραμέως απαξιοί να απαντήσει στις εκκλήσεις εργαζομένων, αλλά και μελών του ΔΣ, τα οποία εξωθήθηκαν στην έσχατη λύση της παραίτησηςτο2021.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές μετά από καταγγελίες των εργαζομένων το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ προμηθεύτηκε για τις ανάγκες εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων με συνολικό κόστος σχεδόν 2,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να κάνει «καμία προσπάθεια για μείωση του κόστους ή διενέργεια περαιτέρω ελέγχου για την καταλληλότητα του χαρτιού που στον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα του χαρτιού και σε δεύτερο έλεγχο διαπιστώθηκε με fast track διαδικασία η καταλληλότητα».

Επίσης όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ προέβη σε σύναψη σύμβασης συνολικού ύψους 1.092.519,63 ευρώ με ανάδοχο εταιρεία, η οποία σε άλλη σύμβαση αθέτησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της, καθώς είχε αναλάβει την εκτύπωση και παράδοση 20 βιβλίων Γυμνασίου εκ των οποίων παρέδωσε μόλις 7 τίτλους» και προσθέτουν ότι το ΙΤΥΕ «προμηθεύτηκε έναν μεγάλο όγκο παλετών για τη μεταφορά βιβλίων συνολικού κόστους 198.400 ευρώ, και όχι όσες παλέτες απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της συσκευασίας των εναπομεινάντων βιβλίων – τα περισσότερα βιβλία είχαν ήδη συσκευαστεί και αποσταλεί στα σχολεία ήδη- προς 16 ευρώ το τεμάχιο, ενώ σύμφωνα με έρευνα των εργαζομένων, η μέση τιμή αγοράς τεμαχίου είναι τα 8,5 ευρώ».

Οι βουλευτές ερωτούν την κ. Κεραμέως γιατί η διοίκηση του ΙΤΥΕ δεν έκανε καμιά προσπάθεια για μείωση του κόστους, γιατί προμηθεύτηκε τόσο μεγάλο όγκο παλετών και εάν προτίθεται έστω και τώρα να εξετάσει τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Για ανάδοχο τις ευρωπαλέτες προς 16 ευρώ το τεμάχιο και μάλιστα σε μία περίοδο που τα περισσότερα βιβλία είχαν ήδη συσκευαστεί και αποσταλεί στα σχολεία ήδη από τα μέσα Αυγούστου.

  • Πιέσεις στους εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι πιέσεις που δέχονται ως μέλη των εκάστοτε επιτροπών παρακολούθησης έργων, των οποίων σκοπός είναι ο ποιοτικός έλεγχος των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ανάδοχοι, είναι συνεχείς. Οι περισσότεροι ζουν με τον φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασης ή της απόλυσής τους, αν δεν υπακούσουν στις εντολές της διοίκησης και δεν υπογράψουν τα πρακτικά των επιτροπών ή εκφράσουν οποιαδήποτε διαφωνία.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

  1. Γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια από τη διοίκηση του ΙΤΥΕ για μείωση του κόστους ή διενέργεια περαιτέρω ελέγχου για την καταλληλότητα του χαρτιού από κάποιο άλλο εργαστήριο χημικών αναλύσεων;
  2. Πως δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα; Δηλαδή ότι το ΙΤΥΕ δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η ανάδοχος αθέτησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις και προέβη, στις 5 Μαΐου 2022, στη σύναψη νέας σύμβαση συνολικού ύψους 1.092.519,63 ευρώ;
  3. Γιατί, ενώ η διαδικασία διανομής των βιβλίων είχε ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, το ΙΤΥΕ αποφάσισε να προμηθευτεί έναν τόσο μεγάλο όγκο παλετών και όχι μόνο όσες παλέτες απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της συσκευασίας των εναπομεινάντων βιβλίων, εφόσον εκείνη την περίοδο το κόστος τους ήταν ιδιαιτέρως υψηλό;
  4. Θα εξετάσει τις καταγγελίες των εργαζόμενων; Θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια προκειμένου να σταματήσουν οι πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να συμμετέχουν στις εκάστοτε επιτροπές παρακολούθησης έργων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές Φίλης Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Αλεξιάδης

Τρύφων Αναγνωστοπούλου

Σία Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζουράρις Κώστας

Θραψανιώτης Μανόλης

Ηγουμενίδης Νίκος

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπάρκας Κώστας

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γιώργος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter