Κακοκαιρία Daniel: Κατακλύζει τη Λάρισα ο Πηνειός – Μεγάλες καταστροφές στον Βόλο (Video)

Κακοκαιρία Daniel: Κατακλύζει τη Λάρισα ο Πηνειός – Μεγάλες καταστροφές στον Βόλο (Video)

Tους δέκα έφτασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, ενώ τέσσερα άτομα είναι ακόμα αγνοούμενα όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολλές περισσότερες ανθρώπινες απώλειες όταν αποτραβηχτούν τα λασπόνερα και αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Αγωνία στη Λάρισα

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τη στάθμη του Πηνειού στην περιοχή της πόλης της Λάρισας, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής κ. Κώστας Τσίγκας.

«Σήμερα δυστυχώς βλέπουμε τη στάθμη του ποταμού Πηνειού να έχει ανέβει λίγο. Τα στοιχεία τα πρωινά λένε ότι στις Εργατικές Κατοικίες και στον Άγιο Θωμά είναι το πρόβλημα. Στήνονται αναχώματα, είναι εκεί συνάδελφοι και με αντλίες και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας όπου απαιτείται…» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η στάθμη του Πηνειού το πρωί του Σαββάτου έχει υπερβεί τα 10 μέτρα όταν το όριο ασφαλείας είναι 6,40 μέτρα. “Αν επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες θα είναι η μόνη καλή είδηση για τη Λάρισας, φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί η στάθμη που φαίνεται ότι δεν έρχονται νέες ποσότητες” πρόσθεσε.

Εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων εμφανίζουν, ειδικά οι δυτικές συνοικίες της Λάρισας. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο…» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα. Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ’ επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Λιμνοθάλασσα το Συκούριο

Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου η περιοχή στο δρόμο προς Συκούριο στο ύψος της λαχαναγοράς σύμφωνα με το onlarissa.gr

Ήδη έχουν προκληθεί πλημμυρικά φαινόμενα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε επιχειρήσεις. Στην INTERCOM FOODS το ύψος του νερού υπερβαίνει τα δύο μέτρα!

Μιλώντας στο onlarissa.gr, περίοικοι εκτιμούν πως προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η πόλη της Λάρισας, οι αρμόδιες αρχές «έσπασαν» το φράγμα της Γυρτώνης για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Τα ορμητικά νερά πέρασαν και πάνω από τη νέα εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να κοπεί η χώρα στα δύο.

Ανυπολόγιστες καταστροφές και στον Βόλο

Θαμμένος στη λάσπη και τα μπάζα είναι ο Βόλος. Εντελώς κατεστραμμένο το δίκτυο υδροδότησης, νερό εκ περιτροπής στους κατοίκους μόνο για χρήση και όχι για πόση. Στο Νότιο Πήλιο, 11 οικισμοί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα για τέταρτη συνεχή ημέρα. Μία εβδομάδα αργότερα μετατίθεται η έναρξη του σχολικού έτους στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Προτεραιότητα η διάσωση όσων ανθρώπων κινδυνεύουν και αμέσως μετά η αποκατάσταση των ζημιών», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Διαβεβαίωσε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια για την καταβολή των αποζημιώσεων και την επισκευή όλων των υποδομών, υπάρχουν, και θα υπάρξει και η απαιτούμενη ενίσχυση από ευρωπαϊκούς πόρους. Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στήθηκε μεταλλική γέφυρα στα Καλά Νερά Μαγνησίας από τον στρατό

Mεταλλική γέφυρα κατασκευάστηκε στα Καλά Νερά από το 730 Τάγμα Μηχανικού της 1ης Στρατιάς και είναι έτοιμη να παραδοθεί για χρήση, πιθανότατα και σήμερα. Έτσι, θα συνδεθεί έτσι οδικώς το Νότιο Πήλιο, ξανά, με τον Βόλο και θα αποφευχθεί η μετακίνηση (και επιπλέον ταλαιπωρία) μέσω Μηλεών – Πινακατών – Καλών Νερών.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter