Κακοκαιρία Elias: «Έχουμε εγκλωβισμένους στην Εύβοια» – Βγήκαν… βάρκες στους δρόμους (Photos)

Κακοκαιρία Elias: «Έχουμε εγκλωβισμένους στην Εύβοια» – Βγήκαν… βάρκες στους δρόμους (Photos)

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια που επλήγη βάναυσα από την κακοκαιρία Elias την Τετάρτη.

Χαρακτηριστικά δήλωσε στο evima.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης:

«Η κατάσταση είναι τραγική στους δύο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας. Στο κόκκινο για υπερχείλιση είναι ο ποταμός Κηρέας με ευθεία απειλή για το Μαντούδι. Έχουμε εγκλωβισμένους στο χωριό Πήλι και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε εκεί».

Στον δήμο Ιστιαίας Αιδηψού είπα ο τα πάντα πλημμυρισμένα, το βράδυ πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις στην Ιστιαία», είπε σε δραματικούς τόννους ο κ. Κελαϊδίτης.

Δύσκολες ώρες

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Βάρκες… στους δρόμους

Τεράστιες ποσότητες νερού έχουν πέσει στην Εύβοια από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία με αποτελέσματα να σχηματιστούν χείμαρροι που μετέφεραν φερτά υλικά προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Evima.gr, εκτός αυτού η μανία του νερού μετέφερε βάρκα σε κεντρικό δρόμο της Βόρειας Εύβοιας.

Κακοκαιρία Elias: Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια – Έκλεισαν ξανά δρόμοι, πλημμύρισαν οικισμοί, μήνυμα του 112
Η κακοκαιρία συνεχίζει να χτυπά με την ίδια σφοδρότητα την Εύβοια.

Μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και αυτή την ώρα στη βόρεια Εύβοια με αποτέλεσμα να προκαλέσουν νέα προβλήματα.

Έκκληση κάνει ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννα στους κατοίκους να μην μετακινούνται καθώς τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με την ίδια ένταση.

Το δραματικό μήνυμα Τσαπουρνιώτη στους κατοίκους

«Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο στα όρια του Δήμου μας. Αυτη την ώρα προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τα ακραία φαινόμενα συνεχίζονται με την ίδια σφοδρότητα».

Ωστοσο έκλεισε και πάλι ο δρόμος Προκόπι – Μαντούδι.

Ίδια είναι η κατάσταση και στο Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους περιοχών της Εύβοιας που αναφέρει: «Με εντολή του Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Δύσκολες ώρες και για το Ασμήνι Αρτεμισίου, με το ποτάμι να έχει υπερχειλίσει…

Ίδια εικόνα και στο Πευκί, τα πάντα έχουν πλημμυρίσει.

 

Εφιαλτική νύχτα στους Ωρεούς

Αντιμέτωποι με μία ακόμη φυσική καταστροφή βρίσκονται και πάλι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, λίγες εβδομάδες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Daniel”.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για το νοτιοδυτικό τμήμα της κοινότητας των Ωρεών, λόγω της αδιάκοπης και σφοδρής βροχόπτωσης, με τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις να πραγματοποιούν πέντε απεγκλωβισμούς.

Στο πλευρό των πληγέντων βρίσκεται από την πρώτη στιγμή (καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτα) ο Δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων, οι οποίοι μαζί με εθελοντές κατοίκους αγωνίζονται για τη διαφύλαξη των συνανθρώπων και των περιουσιών τους.

 

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter