Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Κλειστά και την Παρασκευή τα σχολεία

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Κλειστά και την Παρασκευή τα σχολεία

Στη δίνη της νέας κακοκαιρίας «Φίλιππος», βρίσκεται όλη τη χώρα, με χιόνια , βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ήδη, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η Πολιτική Προστασία απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους της Αττικής για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια.

Λίγο πριν τις 16:00 ξεκίνησε να χιονίζει έντονα σε Βριλήσσια, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Μαλακάσα, Τατόι, Ωρωπό, ενώ χιονόνερο ρίχνει στον Ασπρόπυργο, το Πέραμα, την Ελευσίνα, και τα Άνω Λιόσια και στα περισσότερα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια. Λίγο μετά τις 16:00 σημειώθηκε και έντονη χιονόπτωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τις 16:30 η χιονόπτωση σταμάτησε στα βόρεια προάστια και ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του.

Από το πρωί χιονοπτώσεις καταγράφηκαν σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Ψυχικό, Βίλια και Πεντέλη, ενώ πυκνό χιόνι έπεσε στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές.

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κίνηση στην Αθηνών – Λαμίας από το ύψος των Αφιδνών και πάνω με τον έλεγχο των οχημάτων να γίνεται στη γέφυρα Καλυφτάκη.

Απαγόρευση κυκλοφορίας για βαρέα οχήματα

Η εκ νέου απαγόρευση της εισόδου των βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος» και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Ακόμη, απαραίτητες θα είναι και αύριο οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων στην βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία.

Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Φίλιππος»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 8 Μαρτίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα – κακοκαιρία «Φίλιππος» (“Filippos”).

Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Πιο αναλυτικά:

Α. Σήμερα, Πέμπτη (10-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Β. Αύριο, Παρασκευή (11-03-2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Κλειστά θα είναι και την Παρασκευή τα σχολεία στην Αττική

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Μαρτίου δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής.

Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπου θα είναι όλα τα σχολεία ανοιχτά.
Στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Τα σχολεία που θα είναι ανοιχτά

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις παρακάτω Περιφερειακές ενότητες:

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα.
  • Στον Δυτικό τομέα Αθηνών.

Τι ισχύει για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών, αποτελεί ευθύνη των δήμων, οι οποίοι και είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται, στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, πως ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το υπουργείο Παιδείας. Για τον λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Πάνω από μισό μέτρο το χιόνι στο Πήλιο

Με ιδιαίτερη ένταση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πλήττεται η Μαγνησία από την κακοκαιρία με έντονες χιονοπτώσεις σε όλο τον ορεινό όγκο του Πηλίου, αλλά και την Όθρυ.

Πολύ χιόνι πέφτει και πάλι στο ανατολικό Πήλιο και κυρίως στην περιοχή της Ζαγοράς, όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. Η χιονόπτωση είναι επίσης έντονη και στις περιοχές της Τσαγκαράδας, του Νεοχωρίου, της Αργαλαστής και σε όλο το Νότιο Πήλιο. Συνεχής χιονόπτωση υπάρχει και στις δυτικές περιοχές του Πηλίου μέχρι και τα προάστια του Βόλου, όπως στην Ανακασιά, τον Άνω Βόλο και την Άλλη Μεριά.

Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 50 αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες για να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο του Πηλίου, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι επιβεβλημένη, αφού σε πολλά σημεία υπάρχει πάγος. Το ΚΤΕΛ Μαγνησίας δεν εκτελεί τα δρομολόγια προς τα χωριά του Πηλίου πλην εκείνων προς την Άφησσο, αφού ακόμη και τα παραθαλάσσια χωριά έχουν καλυφθεί από χιόνι που φθάνει ως το κύμα.

Κλειστά σχολεία στο Πήλιο

Κλειστά παραμένουν και σήμερα,όπως και χθες, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το χιόνι ξεπερνά τα 10 εκατοστά στα Καλά Νερά, την Μηλίνα και τον Λαύκο και επί 24ωρης βάσης στην περιοχή επιχειρούν αποχιονιστικά μηχανήματα και έχει δημιουργηθεί στο «Δέλτα» της Αργαλαστής σταθμός προμήθειας αλατιού. Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο από το πρωί και υπάρχουν περιοχές με πολύ χαμηλή ορατότητα, ενώ για τον αποχιονισμό βγήκαν γκρέιντερ και τρακτέρ, προκειμένου να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των μηχανημάτων που επιχειρούν. Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά και η θερμοκρασία είναι στους -6 βαθμούς. Από τον Άνω Βόλο και πάνω χρειάζονται αλυσίδες για όσα αυτοκίνητα κινούνται προς Πορταριά και Μακρυνίτσα». Πολύ έντονη επίσης είναι η χιονόπτωση και στα ορεινά της επαρχίας Αλμυρού, στην Όθρυ και μέχρι την Ανάβρα, αλλά και στο Κεραμίδι.

Κλειστά σχολεία και στα Χανιά

Κλειστές, λόγω της κακοκαιρίας που πλήτει την περιοχή των Χανίων, θα παραμείνουν σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας.

Aπό τον Δήμο Σφακίων έγινε γνωστό ότι λόγω επικινδυνότητας του οδοστρώματος από τη χιονόπτωση στον επαρχιακό δρόμο Βρύσες-Ασκύφου δεν κατέστη δυνατή η διέλευση των εκπαιδευτικών και των λεωφορείων μεταφοράς των μαθητών. Για αυτόν τον λόγο σήμερα θα παραμείνουν κλειστά το Γυμνάσιο και Λύκειο Χώρας Σφακίων, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ασκύφου και το Δημοτικό Σχολείο Βουβά.

Από τον Δήμο Κισσάμου ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Μυλωνάκη, για σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου και αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους αναστέλλεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 10 ετών

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το meteo.gr, τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών για τον μήνα Μάρτιο καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Φίλιππος».

Οι χιονοπτώσεις το πρωί της Πέμπτης 10 Μαρτίου 2022 εντοπίζονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Αν. Θεσσαλίας, των Β. Σποράδων, της Εύβοιας και πάνω από τα 200-300 μέτρα υψόμετρο στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα.

Ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων προβλέπεται να επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία, την Αν. Θεσσαλία, την Αν. Στερεά Ελλάδα, την Αν. Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη.

Στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 10/3.

Ο καιρός την Παρασκευή

Νεφώσεις με ασθενείς βροχές, τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός στα ηπειρωτικά, και θερμοκρασία σε πτώση στα νότια θα σημειωθούν την Παρασκευή σύμφωνα με το meteo.gr.

Πιο αναλυτικά:

Για την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 αρχικά τις πρωινές ώρες προβλέπεται τοπικά χιονόνερο ή χιόνι στα παραθαλάσσια της Αν. Θεσσαλίας, της Στερεάς, των Κυκλάδων και της Κρήτης, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Μετά το μεσημέρι προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, και κυρίως πλησίον ορεινών όγκων. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα μέχρι αργά το βράδυ θα είναι πυκνές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά και στο εσωτερικό της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 2 βαθμούς), -6 έως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -3 έως 7 βαθμούς), 4 έως 11 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 10 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 6 έως 12 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και νωρίς το πρωί στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικό χιονόνερο ή βροχή στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιο΄χες κυρίως τις απογευματινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά τις απογευματινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Συστάσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για χιονοπτώσεις και παγετό: https://bit.ly/3ItkUla

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter