Καλάβρυτα: Πώς σκοτώθηκαν οι τρεις ορειβάτες – Τα αίτια της τραγωδίας

Καλάβρυτα: Πώς σκοτώθηκαν οι τρεις ορειβάτες – Τα αίτια της τραγωδίας

Τραγικός ήταν ο επίλογος που γράφτηκε στις πλαγιές των Καλαβρύτων στην επιχείρηση αναζήτησης των τριών ορειβατών που είχαν εξαφανιστεί. Οι σοροί και των τριών βρέθηκαν σε μια χαράδρα στα Ύδατα της Στυγός μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ που εξελίχθηκε στις πλαγιές των Καλαβρύτων. Η επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το συγκεκριμένο σημείο είναι δύσβατο ενώ και η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω της ομίχλης που δυσχέραινε τις έρευνες των διασωστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διασώστες προσέγγισαν τέσσερις φορές την περιοχή που βρίσκονταν οι τρεις ορειβάτες αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν καθώς το έδαφος ήταν σαθρό από το χιόνι ενώ υπήρχαν και ίχνη χιονοστιβάδας.

Σύμφωνα με το kalavrytanews.com τα στοιχεία που οδήγησαν τους άνδρες της ΕΜΑΚ στη χαράδρα ήταν ένα κόκκινο κράνος, ένα μπουφάν και ένα σακίδιο που εντόπισε το ελικόπτερο της πυροσβεστικής σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, στον Χελμό είχε στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, με την σημαντική συμβολή, του Διευθυντή και των εργαζομένων του Χιονοδρομικού Κέντρου καθώς επίσης και ομάδας χιονοδρόμων στην οποία συμμετείχαν 23 πυροσβέστες, η ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, 2 ελικόπτερα καθώς και ομάδα χειριστών drones.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ένας ιδιώτης χιονοδρόμος-ορειβάτης εντόπισε τον έναν από τους τρεις ορειβάτες και ειδοποίησε την πυροσβεστική. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο και μετά από έρευνες εντόπισαν μια ώρα αργότερα και τους άλλους δύο της παρέας.

Αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας, οι διασώστες εκτιμούν πως οι τρεις ορειβάτες είτε παρασύρθηκαν από μια μεγάλη χιονοστιβάδα σε απόσταση δυο χιλιομέτρων είτε πάτησαν σε παγωμένο μονοπάτι που έσπασε με αποτέλεσμα να πέσουν από μεγάλο ύψος στο κενό.

Οι μεταφορά των τριών σορών

Οι σοροί των τριών ορειβατών που εντοπίστηκαν νεκροί σε απόκρημνη χαράδρα στα Υδατα της Στυγός, στο Χελμό, αρχικά μεταφέρθηκαν στο χωριό Μεσορούγι Ακράτας.
Η επιχείρηση μεταφοράς ήταν πολύωρη, λόγω του δύσβατου της περιοχής αλλά και του μεγάλου όγκου του χιονιού.
Στη συνέχεια με ασθενοφόρα που ανέμεναν στο σημείο μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών θα προσδιορίσει η ιατροδικαστική εξέταση.
Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων που περίμεναν στο χωριό Μεσορούγγι Ακράτας. Οι σύζυγοι και οι στενοί συγγενείς των άτυχων ορειβατών προσεύχονταν για ένα θαύμα στα Καλάβρυτα που όμως δεν έγινε.
Νεκροί βρέθηκαν ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, ο Ιωάννης Τορέλλι, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και ο Παναγιώτης Πέκος προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κορινθίας, όλοι κάτοικοι εν ζωή Πατρών.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter