Καλεί ξανά τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί ο Αντόνιο Κόστα

Καλεί ξανά τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί ο Αντόνιο Κόστα

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κάλεσε εκ νέου χθες τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Ολλανδού για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες κατ’ αυτόν σπαταλούν τα χρήματά τους για «αλκοόλ» και «γυναίκες».

Σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ισπανική ραδιοφωνία, ο Κόστα απάντησε «ασφαλώς ναι» στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση της οποίας ηγείται συνεχίζει να θεωρεί πως ο Ντάισελμπλουμ οφείλει να εγκαταλείψει την προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης.

«Τα λόγια (του Ντάισελμπλουμ) είναι ανυπόφορα (…), αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, να εργαζόμαστε για τα ουσιώδη», δήλωσε ο Κόστα, ο οποίος συμμετείχε χθες στη σύνοδο των κρατών του ευρωπαϊκού νότου στη Μαδρίτη.

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι περαστικός, αλλά το ευρώ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα της δουλειάς της ΕΕ και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε, πρέπει να το στεριώσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Την 20ή Μαρτίου ο Ντάισελμπλουμ—ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας—είχε επιμείνει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι «χώρες του βορρά στην ευρωζώνη» θα συνεχίσουν να δείχνουν την «αλληλεγγύη» τους στις «χώρες σε κρίση», πριν προσθέσει: «Αλλά εκείνοι που τη ζητούν έχουν επίσης καθήκοντα. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα χρήματα στα σναπς και στις γυναίκες και μετά να ζητάω την υποστήριξή τους».

Δύο ημέρες αργότερα ο Κόστα απαίτησε την παραίτηση του Ολλανδού, κατηγορώντας τον πως έκανε σχόλια με «ρατσιστικό, ξενοφοβικό και σεξιστικό» χαρακτήρα εναντίον ενός «μέρους των ευρωπαϊκών χωρών».

Χθες ο Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του επισήμανε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant πως η αγανάκτηση την οποία ξεσήκωσαν τα σχόλιά του μάλλον οφείλεται στις διόλου δημοφιλείς πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη: πρόκειται για «την οργή εναντίον οκτώ χρόνων διαχείρισης της κρίσης», έκρινε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter