Κάλεσμα Μελισσανίδη για το Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού

Κάλεσμα Μελισσανίδη για το Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού

Ύστερα από πρόσκληση του Δημήτρη Μελισσανίδη επισκέφθηκαν το Μουσείου του Ποντιακού Ελληνισμού – που θα ανοίξει επισήμως τις πύλες του στις 15 Δεκεμβρίου- ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος στη δήλωσή του αναφέρθηκε στους ξεριζωμούς του Ποντιακού Ελληνισμού και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και τόνισε ότι δεν πρέπει ποτέ «να γυρίσουμε σε τέτοιου είδους βάρβαρες συμπεριφορές. Και το λέω, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Μη θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο. Ούτε η ειρήνη, ούτε η δημοκρατία, ούτε ο ανθρωπισμός είναι δεδομένα. Αν δεν τα υπερασπιζόμαστε θα γυρίσουμε στη βαρβαρότητα».

Αναλυτικά η δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου

«Το γήπεδο της ΑΕΚ, της ομάδας της προσφυγιάς, όπως χτίστηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, είναι ένας χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Κυρίως είναι ένας χώρος ιστορίας, ο οποίος διδάσκει. Διδάσκει όλους τους Έλληνες όχι μόνο τους φιλάθλους, πέρα και έξω από οπαδικά κριτήρια. Διδάσκει, ότι δεν μπορεί να ξεχνάμε την ιστορία μας. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Μέσα από αυτόν τον χώρο η μνήμη μας γυρνάει πίσω, στους μεγάλους ξεριζωμούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας και ταυτοχρόνως σε εκείνες τις τραγωδίες των βάρβαρων γενοκτονιών του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Δεν μπορεί να ξεχνάμε αυτούς τους ξεριζωμούς και τις γενοκτονίες. Το λέω μέσα από αυτόν τον χώρο, όχι γιατί πρέπει να τρέφουμε μίσος απέναντι στους θύτες, έστω και αν δεν έχουν ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη, αλλά για να είμαστε αποφασισμένοι εμείς οι Έλληνες, με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, μαζί με όλους τους άλλους λαούς που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, να μπορέσουμε να επιβάλλουμε αυτό που έχει ανάγκη όλος ο κόσμος. Ποτέ ξανά. Να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ σε τέτοιου είδους βάρβαρες συμπεριφορές. Και το λέω, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Μη θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο. Ούτε η ειρήνη, ούτε η δημοκρατία, ούτε ο ανθρωπισμός είναι δεδομένα. Αν δεν τα υπερασπιζόμαστε θα γυρίσουμε στη βαρβαρότητα. Και κάτι τέτοιο εμείς ιδίως οι Έλληνες δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αποδεχτούμε! Συγχαρητήρια στον κ. Μελισσανίδη, κάθε επιτυχία στην ΑΕΚ, ως ελληνική ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα και εύχομαι να τη μιμηθούν και οι άλλοι».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter