«Καλλιέργεια» οργάνων ζώων

«Καλλιέργεια» οργάνων ζώων

Δυστοπικό μέλλον ή αναγκαιότητα τα πρώτα ζώα-χίμαιρες που εμφανίστηκαν;

Η είδηση ήρθε από τη μακρινή Κίνα και διχάζει την επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα. Βιολόγοι στο Κρατικό Εργαστήριο Βλαστικών Κυττάρων και Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο Πεκίνο τροποποίησαν γενετικά κύτταρα πιθήκου (μακάκου) με σκοπό να

παραγάγουν μια φθορίζουσα πρωτεΐνη (GFP). Ετσι μπορούν να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τα κύτταρα και τους απογόνους τους.

Στη συνέχεια έλαβαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα από τα τροποποιημένα αυτά κύτταρα και τα τοποθέτησαν σε έμβρυα χοίρων που είχαν γονιμοποιηθεί πέντε ημέρες νωρίτερα. Τα υβρίδια που γεννήθηκαν (χίμαιρες) έμοιαζαν με συνηθισμένα γουρούνια, ωστόσο τα όργανά τους (καρδιά, ήπαρ, σπλήνα, πνεύμονες και δέρμα) αποτελούνταν και από κύτταρα πιθήκων, σε μικρό ωστόσο ποσοστό – 1 στα 1.000 και 1 στα 10.000. Και τα δέκα γουρουνάκια απεβίωσαν μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν προσδιορίσει ακόμη τα αίτια.

Επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να δημιουργήσει υγιή ζώα με μεγαλύτερο ποσοστό κυττάρων πιθηκοειδών. Εάν αυτές οι δοκιμές είναι επιτυχείς, το επόμενο βήμα θα ήταν η δημιουργία χοίρων στους οποίους τουλάχιστον ένα όργανο θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από κύτταρα πιθήκου. Κάτι τέτοιο έχει ήδη επιτευχθεί στα τρωκτικά. Το 2010 ο Χιρομίτσου Νακάουτσι κατάφερε να δημιουργήσει ποντίκια με πάγκρεας αρουραίων τροποποιώντάς τα γενετικά.

Τον περασμένο Αύγουστο ο Τζορτζ Τσερτς, καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, και η ομάδα του κατάφεραν να τροποποιήσουν το DNA των κυττάρων των χοίρων έτσι ώστε να ταιριάζει καλύτερα με το ανθρώπινο. Με την τεχνική CRISPR-Cas9 κατόρθωσαν να απενεργοποιήσουν γενετικά έναν ρετροϊό (PERV) στα κύτταρα των χοίρων που θεωρείται ότι μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Κάνοντας δοκιμές σε έμβρυα χοίρων, οι ερευνητές εξαφάνισαν και τα 62 αντίγραφα των δυνητικά επικίνδυνων ρετροϊών από τα αντίστοιχα σημεία του γονιδιώματος των πειραματόζωων.

Ο Αμερικανός γενετιστής είναι συνιδρυτής της εταιρείας βιοτεχνολογίας eGenesis η οποία σκοπεύει να παράγει χοίρους που τα όργανά τους θα χρησιμοποιούνται ως μοσχεύματα. Ακόμη κι αν διευθετηθεί το ζήτημα της ασφάλειας κατά την ξενομεταμόσχευση, πόσο έτοιμη είναι η κοινή γνώμη να αποδεχτεί τόσο ευρεία χρήση οργάνων χοίρων στους ανθρώπους;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter