Καλοκαιρινές διακοπές στην Αθήνα

Καλοκαιρινές διακοπές στην Αθήνα

Χαλαρή διάθεση, δημιουργικές δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, υπαίθριο θερινό σινεμά σε γνωστές κι άγνωστες γωνιές της πόλης, δροσερές βουτιές σε συνδυασμό με εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και φυσικά πολλή διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους έχουν σχεδιαστεί για όσους θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές εντός των τειχών.

Πράσινο και δροσιά

Αρχικά, ο δήμος Αθηναίων έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για τον Κήπο και τα πάρκα αλλιώς, ανοίγοντας τον Εθνικό Κήπο, το πάρκο Ελευθερίας, το άλσος Προμπονά και το άλσος Παγκρατίου δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Με ελεύθερη είσοδο κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας μπορούν μέχρι τις 12 Ιουλίου να κάνουν γυμναστική, να ακούσουν μουσική, να χαλαρώσουν, αλλά και να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους για τα οποία έχει στηθεί ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις, εργαστήρι και παιχνίδια μουσικοκινητικής αγωγής.

«Πριν από τρία χρόνια έχουμε ξεκινήσει αυτήν την δράση με γνώμονα ότι αρκετά παιδιά μένουν στην πόλη καθώς δεν υπάρχει για όλους η δυνατότητα για διακοπές ή για μεγάλης διάρκειας διακοπές. Τα σημεία της πόλης, οι πλατείες κι οι ανοιχτοί χώροι δεν ήταν ό,τι καλύτερο καθώς οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Για αυτό και κοιτάξαμε για τα πιο δροσερά σημεία, τα πάρκα και τον Εθνικό κήπο» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ράνια Μελιανού, προϊσταμένη του τομέα Πολιτισμού στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτήν την πρωτοβουλία, ωστόσο «μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχουν μόνο οι κάτοικοι, αλλά και πολλοί τουρίστες που συμμετέχουν στις δράσεις μας. Είναι για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη και θέλουμε να συνεχίσουμε ώστε να εδραιωθεί ως θεσμός».

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι έχουν προγραμματίσει να επισκεφτούν τους κήπους και τα πάρκα της πόλης αγαπημένοι ήρωες παραμυθιών, ενώ οι μικροί μας φίλοι μέσα από παραστάσεις θεάτρου και μουσικής θα ανακαλύψουν την παράδοσή μας και άλλους πολιτισμούς, θα ενημερωθούν για το ασφαλές διαδίκτυο και κοινωνικά ζητήματα, όπως ο φυλετικός ρατσισμός και ο εκφοβισμός, καθώς και για τις αξίες του αλληλοσεβασμού και της ελευθερίας της γνώμης, ενώ θα συμμετέχουν στο πιο «αλλιώτικο» κυνήγι θησαυρού στη φύση.

Και το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες καθώς το πράσινο κυριαρχεί, η δροσιά είναι δεδομένη αλλά και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του πάρκου, το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό.

Μια βόλτα στην ξύλινη γέφυρα, οι άπειρες διαδρομές και πορείες στα μονοπάτια που διαθέτει το πάρκο δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους και επισκέπτες της Αττικής να κάνουν πεζοπορία να αναζωογονηθούν και βέβαια να αρχίσουν ή να κλείσουν την μέρα τους στη φύση. Το πάρκο είναι ανοικτό και προσβάσιμο όλο το 24ωρο, με ελεύθερη είσοδο.

Καλοκαιρινός κινηματογράφος

Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά φέτος, το 9th Athens Open Air Film Festival δίνει ραντεβού με τους σινεφίλ για προβολές σε καινούργιους χώρους προβολών και με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα ταινιών. Η μεγάλη οθόνη στήνεται σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Κοντά στο κύμα

Μικρές αποδράσεις στις κοντινές παραλίες λίγο έξω από την πόλη δίνουν τη λύση σε όσους επιθυμούν δόσεις δροσιάς. Μάλιστα, μια εναλλακτική πρόταση δίπλα στο κύμα για το Σάββατο 22 Ιουνίου έχει ετοιμάσει ο ηχοθεραπευτής, Νίκος Νικολακόπουλος στην παραλία ΚΑΠΕ στο Σούνιο. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικολακόπουλος «ο ήχος των κυμάτων μαζί με τους θεραπευτικούς ήχους των ευεργετικών μουσικών θα οδηγήσουν όσους συμμετέχουν στο event σε μια βιωματική εμπειρία βαθιάς χαλάρωσης, συναισθηματικής αναζωογόνησης και εξισορρόπησης ενέργειας. Το Sound Bath θα ξεκινήσει με κάποιες ασκήσεις αναπνοών ενώ θα ακολουθήσει η βαθιά χαλάρωση μέσω των ήχων και των δονήσεων». Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και θα αρχίσει στις 8 το βράδυ, «άρα όποιοι έρθουν, μπορούν να συνδυάσουν και το μπάνιο τους στη θάλασσα και μια ώρα χαλάρωσης».

Κατασκηνώσεις για μικρούς με παιχνίδια, γνώση αλλά και …κοινωνικό αντίκτυπο

Αρκετές είναι και οι επιλογές για τους μικρούς παραθεριστές που θα μείνουν τους καλοκαιρινούς μήνες στην Αθήνα. Από ρομποτική και εικαστικά μέχρι παιχνίδια με τους 12 θεούς του Ολύμπου και “θέατρο του καταπιεσμένου”, τα παιδιά θα περάσουν ανέμελα παίζοντας, μαθαίνονται και διασκεδάζοντας. Σε μια εναλλακτική κατασκήνωση προσκαλεί τους μικρούς του φίλου το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλοκαίρι στην πόλη». Παιδιά 5-12 ετών για δέκα ημέρες από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: εκθέσεις, προβολές εικονικής πραγματικότητας στην «Θόλο», παιχνίδια ανακαλύψεων αρχαίων θησαυρών, ταξίδια με τους 12 θεούς του Ολύμπου στους αγαπημένους τους προορισμούς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, ανάλογα με την ηλικία τους. Επίσης, παρέχεται πρόγευμα και γεύμα. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερα δεκαήμερα από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουνίου, από τις 2 μέχρι τις 13 Ιουλίου, 16 έως 27 Ιουλίου και τέλος 27 Αυγούστου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

Και η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έχει ετοιμάσει εκπλήξεις για ένα καλοκαίρι γεμάτο χαρά, γέλιο, ξεγνοιασιά, δημιουργικότητα, γνώση και φαντασία. Όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Φλώρου, υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων «το Summer Camp» στην Τεχνόπολη διοργανώνεται για 6η χρονιά με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον κάθε έτος. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο camp συνδυάζει με επιτυχία στοιχεία διασκέδασης και δημιουργικής μάθησης μέσα σε έναν χώρο που είναι μοναδικός λόγω της ιστορίας του, το κάνει πολύ ξεχωριστό για τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους.

Απλά αναφέρω ότι υπάρχουν παιδιά που έρχονται 3 ή 4 χρονιές συνεχόμενα και οι γονείς τους μας λένε πως το περιμένουν πώς και πώς μέχρι να διαβάσουν το πρόγραμμα που ανακοινώνουμε κάθε φορά την άνοιξη! Το φετινό summer camp διαρκεί από τις 18 Ιουνίου ως τις 12 Ιουλίου, για παιδιά από 5-11 ετών».

Συγκεκριμένα, το φετινό summer camp ανοίγει ένα παράθυρο στο σύμπαν, φανερώνει τι κρύβεται πίσω από το μαγικό κόσμο των αστεριών, ενώ με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων οι μικροί κατασκηνωτές παρατηρούν τον ήλιο μέσα από ένα ειδικό τηλεσκόπιο, κατασκευάζουν το δικό τους πύραυλο και τον εκτοξεύουν στην αυλή της Τεχνόπολης.

Στο μεταξύ, μαζεύουν λιθάνθρακα, την πρώτη ύλη για την παρασκευή φωταερίου, γεμίζουν τους φούρνους, «φτιάχνουν» φωταέριο, το «καθαρίζουν», το «αποθηκεύουν» και το «διανέμουν» από το εργοστάσιο σ’ ολόκληρη την πόλη και φυσικά τα παιχνίδια δεν σταματούν ποτέ. Το πρόγραμμα παρέχει καθημερινά μαγειρευτό φαγητό.

Σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση κοινωνικής αλλαγής προσκαλεί τους μικρούς παραθεριστές της Αθήνας η Δημοτική Αγορά Κυψέλης. «Αυτό που σχεδιάσαμε αντικατοπτρίζει απόλυτα την φιλοσοφία του Impact Hub, ήδη από μικρές ηλικίες κατορθώνει να δημιουργήσει ένα καινοτόμο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κωνσταντίνα Ράπτη, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. «Μαζί με τα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούμε σε διάφορα κοινωνικά θέματα της ειδικής αγωγής, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς θα μελετήσουμε τα σύνορα, τις έννοιες μετανάστης και πρόσφυγας, θα δώσουμε φωνή στους αδύναμους μέσα από το θέατρο του καταπιεσμένου, θα διερευνήσουμε την διαφορά μεταξύ της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, θα γνωρίσουμε τα κινήματα αλληλεγγύης ανά τον κόσμο μέσα από την φιλοσοφία. Το πρόγραμμα αφορά σε δυο ηλικιακές ομάδες παιδιών 6-10 ετών και 11-16 ετών» καταλήγει η κ. Ράπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter