Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Αυτά είναι τα σημάδια - Εσείς τα έχετε;

Η εποχική κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάθε εποχή του χρόνου είναι γεμάτη “αφορμές”, που προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία πολλές φορές δεν τα συνειδητοποιούμε εύκολα.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε εκείνα τα σημάδια που προδίδουν ότι έχουμε εποχική κατάθλιψη, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να νιώσουμε καλύτερα.

Δείτε ποια είναι τα πιο έντονα σημάδια της καλοκαιρινής κατάθλιψης:

Νιώθετε μια ανεξήγητη αναστάτωση

Όταν ο κιρκαδικός ρυθμός βγαίνει εκτός ισορροπίας, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει από λίγες ώρες περισσότερη έκθεση στον ήλιο κάθε μέρα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Τι είναι ο κιρκαδικός ρυθμόςΟ κιρκάδιος ρυθμός (circadian rhythm) είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου. Αυτός ο ρυθμός ορίζεται από ένα κι έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, όπως σε , , και . Ο όρος κιρκάδιος προέρχεται από την λέξη circa, που σημαίνει "γύρω" (ή "περίπου") και diem ή dies, που σημαίνει "ημέρα". Παρόλο που οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι ενδογενείς, προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον από εξωγενείς παράγοντες, πιο σημαντικός από τους οποίους είναι το φως της ημέρας.

 Η εποχική κατάθλιψη του καλοκαιριού εκδηλώνεται περισσότερο ως υπερδιέγερση παρά ως λήθαργος, όπως γίνεται με την εποχική κατάθλιψη του χειμώνα. Εάν δεν νιώθετε να είστε ο εαυτός σας και αν είστε πολύ νευρικοί στον ύπνο, ή στην συνήθη ρουτίνα σας, μπορεί να έχετε καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Προσμονή και απογοήτευση

Όταν περιμένετε κάτι με ανυπομονησία και μεγάλες προσδοκίες, τότε πολλές φορές απογοητεύεστε από την πραγματικότητα και το αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει και με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και διακοπές, τις οποίες μπορεί να προγραμματίζετε καιρό πριν και τελικά απογοητεύεστε από την εξέλιξή τους. Αυτό σας αφήνει με ένα συναίσθημα κατάθλιψης ενόψει του χειμώνα και των υποχρεώσεων που μοιάζουν “βουνό”, επειδή δεν ξεκουραστήκατε και δεν διασκεδάσατε αρκετά μέσα στο καλοκαίρι.

Ελλιπής ύπνος

Η αυξημένη ηλιοφάνεια, κάνει τον εγκέφαλο να νομίζει ότι πρέπει να παραμείνει ξύπνιος για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και γι' αυτόν το λόγο εκκρίνει λιγότερη μελατονίνη (γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου) και περισσότερη κορτιζόλη (γνωστή και ως η ορμόνη του στρες). Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Αυξημένες αρμοδιότητες και στρες στην εργασία

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών συνεπάγονται και την απουσία πολλών συναδέλφων από την δουλειά. Αυτό “υποχρεώνει” εκείνους που μένουν πίσω να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνολικές απώλειες. Αυτό, μπορεί να σας κάνει πιο ευέξαπτους και εκνευρισμένους για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, ενώ εκτοξεύει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Φθόνος και κατάθλιψη από τα... social media

Οι συνεχείς “ενημερώσεις” των φίλων σας στο Facebook από ανέμελες στιγμές σε μέρη που έχουν πάει διακοπές, σας υπενθυμίζουν διαρκώς ότι εσείς συνεχίζετε να δουλεύετε την ώρα που άλλοι διασκεδάζουν. Αυτό αυξάνει το στρες και την καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Πηγή: iatropedia

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.