«Καλώς ήρθε το δολάριο»: Η ελπίδα και το όραμα επιστρέφουν στον μπασκετικό πλανήτη Άρη

«Καλώς ήρθε το δολάριο»: Η ελπίδα και το όραμα επιστρέφουν στον μπασκετικό πλανήτη Άρη

Η εποχή Ρίτσαρντ Χσιάο στον Αρη ξεκίνησε με καπνογόνα, ουρανομήκεις ζητωκραυγές, νοσταλγικές αφηγήσεις και όνειρα για νέους θριάμβους. Τα εμπόδια όμως είναι αμέτρητα, τα χρέη υπέρογκα και ο δρόμος προς την πρόοδο δύσβατος. Οι σώφρονες που προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί μπίζνεσμεν περιμένουν χειροπιαστή ανταπόδοση μιας επένδυσης στοχοποιούνται: «Χωρίς τον Αρη δεν θα υπήρχατε». Με όρους 2025 η άλλοτε κραταιά ομάδα δεν έχει ούτε παίκτες ούτε προπονητή ούτε γήπεδο ούτε περιουσιακά στοιχεία ούτε διοικητικά στελέχη. Από πού πάνε προς το 1990;

Το ποσό που καλείται να εκταμιεύσει η νέα διοίκηση, εφόσον ισχύει η εξαγγελία για προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, πλησιάζει επικίνδυνα το οκταψήφιο νούμερο. Αναλυτικά:

Το 1,4 εκατ. που οφείλεται στο δημόσιο καταργεί αυτομάτως –όταν δεν υπάρχει ρύθμιση– τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, σαμποτάροντας μεταγραφές.

Τα χρέη της τελευταίας διετίας προς «πιστωτές» (παίκτες, προπονητές και λογής λογής συνεργάτες) αγγίζουν, αν δεν υπερβαίνουν, το 1 εκατ. ευρώ.

Το ποσό που έχει δανείσει στην ομάδα –ασφαλώς όχι αγύριστο– ο νυν χρηματοδότης Αχιλλέας Ρουσιαμάνης φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Ο Ερασιτέχνης έχει λαμβάνειν από δανεισμό και δικαιώματα επί της χρήσης του σήματος του Αρη από την ΚΑΕ περίπου 500 χιλιάρικα, τα οποία λέγεται ότι θα αποπληρωθούν σε βάθος πενταετίας.

Ο περσινός προϋπολογισμός της ομάδας εκτοξεύτηκε από τις 750.000 ευρώ στο 1,3 εκατ. ευρώ εξαιτίας των αλλαγών που χρειάστηκε να γίνουν στο έμψυχο δυναμικό. Για τις αμοιβές παικτών υπολογίζεται φέτος διπλασιασμός του ποσού, χώρια τα υπόλοιπα έξοδα. «Ξεκινάμε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, που μεγάλο μέρος του θα αποπληρώσει τα χρέη, με τελική ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2025» δήλωσε σε κρεσέντο αισιοδοξίας ο πρόεδρος του ΑΣ Αρης Λευτέρης Αρβανίτης. Ο έλεγχος από την πλευρά των Αμερικανών κράτησε περίπου τέσσερις μήνες. Ας σημειωθεί ότι οι –ολιγάριθμοι– εύποροι αρειανοί της Θεσσαλονίκης έχουν αποστασιοποιηθεί από τον σύλλογο, ενώ ο Νίκος Γκάλης αρνήθηκε ρόλο άμισθου πρεσβευτή. Ακούγεται εσχάτως και το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο γρίφος του προπονητή

Ο ευπρόσδεκτος Νίκος Ζήσης έπιασε δουλειά σε ρόλο γενικού διευθυντή, αλλά η εξεύρεση προπονητή και παικτών (μέσα σε βροχή προτάσεων από μάνατζερ που μυρίστηκαν ψητό) εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ονόματα τύπου Κατσικάρη και Ζούρου απορρίπτονται εξ ορισμού ως «λίγοι», αλλά ο Ζήσης δεν θέλει να ποντάρει τυφλά σε άγνωστους «–ιτς», όπως ο συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν Μπόγκνταν Κάραϊτσιτς.

«Είχαμε αρχίσει να ράβουμε κίτρινες φανέλες με το όνομα του Παπαπέτρου στην πλάτη» μας έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει το τοπίο. Η απόκτηση του τέως αρχηγού του Παναθηναϊκού ήταν ένα βάσιμο ποντάρισμα μέχρι που ο «Πάπι» αποφάσισε να κρεμάσει τη φανέλα. Η σκέψη να ζητηθεί δανεισμός του Βασίλη Τολιόπουλου από τον –γνώριμο του Χσιάο– Δημήτρη Γιαννακόπουλο εγκαταλείφθηκε, αφού ο Αταμάν υπολογίζει κανονικά στον μέχρι πρόσφατα ηγέτη του Αρη.

Οι στενές σχέσεις του νέου ιδιοκτήτη με την οικογένεια Αντετοκούνμπο ίσως ντύσουν στα κίτρινα κάποια από τα τρία αδέλφια του Γιάννη, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τον εγκατεστημένο στη Λιθουανία Γιώργο Καλαϊτζάκη. Πρωτοκλασάτοι Ελληνες παίκτες ικανοί να κάνουν τη διαφορά δεν υπάρχουν. Μολαταύτα, οι βιαστικοί ονειρεύονται κατάκτηση του Eurocup και… εισβολή στο σαλόνι. «Εάν δεν έχουμε φτάσει στη Euroleague τον τρίτο χρόνο, θα έχουμε αποτύχει» έλεγε άνθρωπος της ΚΑΕ.

Το αγκάθι του γηπέδου

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το γηπεδικό, αφού οι μελέτες που έγιναν απέρριψαν κάθε πιθανότητα αύξησης της χωρητικότητας του Αλεξάνδρειου (5.000 θέσεων). Το γκουβέρνο ονειρεύεται επένδυση τύπου Ελληνικού με κατασκευή κολοσσιαίου ξενοδοχείου 50 ορόφων περίπου στον ίδιο χώρο, ενώ άλλοι πυρήνες υποστηρίζουν την κατασκευή μητροπολιτικού πάρκου. Οταν ο Αρης ζήτησε το Παλέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε αρνητική απάντηση, ενώ και κάποιες κρούσεις της απερχόμενης διοίκησης προς τον Γιάννη Βρούτση έπεσαν στο κενό.

Ιδανικά ο Αρης θα ήθελε να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ και να αποκτήσει δικαίωμα εκμετάλλευσης των –περιορισμένης έκτασης– χώρων που βρίσκονται στο ισόγειο του ηλικίας 60 ετών Παλέ. Το σενάριο κατασκευής νέου γηπέδου μοιάζει ουτοπικό, αφού δεν υφίσταται διαθέσιμος χώρος στην πόλη ούτε αρκετό χρήμα πέρα από πιθανό δανεισμό τύπου ΠΑΕ ΑΕΚ ούτε φυσικά διάθεση συγκατοίκησης με τον άσπονδο συμπολίτη. Υπάρχουν πάντως ελπίδα και όραμα. Και αυτό είναι κάτι που ο ξεπεσμένος «αυτοκράτορας» είχε στερηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης

Μεσοχώρια Εύβοιας: Εφιαλτική νύχτα, κοντά στα σπίτια οι φλόγες – Μήνυμα 112 για εκκένωση

Βοσκοτόπι μαύρων προβάτων το Μαξίμου – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Η Μαρία Καρυστιανού καταθέτει τη Δευτέρα στη Βουλή 1,3 εκατ. υπογραφές – «Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο»

Η Σοφία Χιλλ στο Docville την Κυριακή μαζί με το Documento

Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες – Αναζητείται ο δράστης (Photo)

Documento Newsletter