«Καλπάζει» ο κορονοϊός: 427 οι νεκροί – 6,8 δισ. δολάρια από το Πεκίνο για να ελέγξει την εξάπλωσή του

«Καλπάζει» ο κορονοϊός: 427 οι νεκροί – 6,8 δισ. δολάρια από το Πεκίνο για να ελέγξει την εξάπλωσή του

Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην Κίνα ξεπέρασε τους 20.400 μετά την καταγραφή 3.235 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το Πεκίνο διέθεσε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως τώρα για να ελέγξει την εξάπλωση του ιού. Η Hyundai αναστέλλει τη λειτουργία μιας γραμμής παραγωγής εξαιτίας έλλειψης εξαρτημάτων.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TVB σήμερα. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που καταγράφεται εξαιτίας του 2019-nCoV εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ασθενής που υπέκυψε, 39 ετών, αντιμετώπιζε επίσης υποκείμενη πάθηση.

Στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα στο οποίο πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε σε αυτήν.

Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του κοροναϊού είναι πλέον 427, αν προστεθούν τα θύματα στο Χονγκ Κονγκ και στις Φιλιππίνες στα 425 που θρηνεί η Κίνα.

Το σύνολο των κρουσμάτων στην Κίνα ανερχόταν ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα σε 20.438.

Θετικός στον ιό Βέλγος που επαναπαρίστηκε

Ένας Βέλγος από τους εννέα που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν της Κίνας την Κυριακή βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η υγειονομική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εννεά επαναπατρισθέντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο των Βρυξελλών.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ταυτότητα του ατόμου που βρέθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό, όμως η υπηρεσία επεσήμανε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και προς το παρόν δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Ακόμη ένα άτομο από τη Δανία, που δεν κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα του την Κυριακή και παρέμεινε στο Βέλγιο, βρέθηκε αρνητικό στον νέο κοροναϊό.

6,8 δισ. δολάρια από το Πεκίνο

Το Πεκίνο διέθεσε συνολικά 47 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Φεβρουαρίου, για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και τον έλεγχο της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και για την χορήγηση προσωρινών αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και στο προσωπικό της πρόληψης εξάπλωσης επιδημιών, όπως επίσης και για την αγορά ιατρικού και εξοπλισμού και αντιδραστηρίων διάγνωσης, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο των Οικονομικών.

Ο ιός βάζει… φρένο στη Hyundai

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, η Hyundai, ανέστειλε σήμερα την παραγωγή της σε γραμμή συναρμολόγησης λόγω έλλειψης εξαρτημάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα και εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει ευρύτερα μέτρα, ανακοίνωσε η διοίκηση της.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα.

Το 2011, ο σεισμός και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είχε καταστρέψει εργοστάσιο της Renesas Electronics, ιαπωνικής εταιρείας εξειδικευμένης στην παραγωγή διάφορων ημιαγωγών, κυκλωμάτων ελέγχου και ηλεκτρονικών για αυτοκίνητα.

Η εκδήλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας εξαιτίας του 2019-nCoV στην Κίνα δημιουργεί πλέον προσκόμματα στον εφοδιασμό με εξαρτήματα για την καλωδίωση των αυτοκινήτων της Hyundai, εξήγησε μια εκπρόσωπός της.

«Για την ώρα, η αλυσίδα παραγωγής των σεντάν Genesis στο εργοστάσιο υπ’ αριθμόν 5 στην Ουλσάν αναστέλλεται προσωρινά», τόνισε η ίδια.

Η εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να προβλέψει πότε θα ξαναρχίσει η παραγωγή, ενώ σημείωσε ότι η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας συζητά με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων της το ενδεχόμενο και άλλες μονάδες να αναγκαστούν να αναστείλουν την παραγωγή τους.

«Η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι καλή», σχολίασε.

Η επιδημία εκδηλώθηκε στην Ουχάν, σημαντικό κόμβο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου έχουν επίσης τις περισσότερες εγκαταστάσεις τους οι γαλλικοί όμιλοι PSA και Renault.

Η Hyundai έχει ανοίξει πολλά εργοστάσια εκτός Νότιας Κορέας, ειδικά στην Κίνα.

Σήμερα η τελευταία πτήση της United Airlines

Η αεροπορική εταιρία United Airlines δήλωσε χθες ότι θα αλλάξει κατά μία ημέρα την πραγματοποίηση της τελευταίας πτήσης της από την Κίνα.

Έτσι, η πτήση αυτή από την Κίνα θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Η United Airlines, η οποία είναι η τελευταία αμερικανική αεροπορική εταιρία που εξακολουθεί να πραγματοποιεί πτήσεις προς την Κίνα, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει την τελευταία πτήση της από την Κίνα αύριο, Τετάρτη, εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Η Delta Air Lines ανέστειλε τις πτήσεις της, το Σαββατοκύριακο.

Η United ανακοίνωσε χθες ότι προγραμματίζει να αρχίσει και πάλι τις πτήσεις της από και προς την Κίνα στις 28 Μαρτίου.

Η American Airlines τερμάτισε τις πτήσεις της από την Κίνα την Παρασκευή.

Τη συνέλαβαν γιατί… απέκρυψε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό

Η αστυνομία της Κίνας συνέλαβε μια γυναίκα διότι «απέκρυψε εσκεμμένα» ότι είχε έλθει σε επαφή με κάποιον από περιοχή που πλήττεται από τον νέο κορονοϊό και την κατηγορεί πως έθεσε σε κίνδυνο τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας, μετέδωσε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλλει σαρωτικά μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση του ιού. Έχουν πρακτικά θέσει σε καραντίνα ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV τον Δεκέμβριο, και απαιτούν όποιος την επισκέφθηκε να τίθεται σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Δείτε επίσης: Κίνα: Συνέλαβαν 36χρονη γιατί… απέκρυψε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό

Σε καραντίνα δύο μεγάλες πόλεις

Δύο μεγάλες πόλεις στην ανατολική Κίνα, πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των κατοίκων τους προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Οι δημοτικές αρχές της Ταϊζού και τρεις περιοχές της πόλης Χανγκζού (περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σανγκάης) επιτρέπουν μόνο σε ένα άτομο ανά νοικοκυριό να βγαίνει από το σπίτι κάθε δύο ημέρες για να κάνει ψώνια.

Συνολικά οι περιορισμοί αφορούν εννέα εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ταϊζού ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει από σήμερα 95 δρομολόγια τρένων προς την πόλη.

Εξάλλου οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν θα μπορούν πλέον να τα ενοικιάζουν σε ανθρώπους που προέρχονται «από περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία, όπως η επαρχία Χουμπέι», επίκεντρο της επιδημίας, εκτός κι αν δεν έχουν μεταβεί σε αυτές πρόσφατα, ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πόλης.

Εξάλλου όλα τα συγκροτήματα κατοικιών θα διατηρήσουν ανοικτή μόνο μία είσοδο για τους πεζούς και όλοι όσοι περνούν από αυτή θα πρέπει να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους.

Γερμανία: Δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού

Δύο νέα κρούσματα του κινεζικού κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ, ανεβάζοντας των αριθμό των ασθενών στη Γερμανία σε δώδεκα.

Πρόκειται για έναν ακόμη εργαζόμενο της εταιρίας Webasto, στην Βαυαρία, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα έπειτα από επίσκεψη Κινέζας συνεργάτιδας της εταιρίας, καθώς και για παιδί εργαζόμενου της ίδιας εταιρίας. Θετικές ήταν ήδη οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ο πατέρας του και η αδελφή του.

Τα δέκα από τα μέχρι στιγμής δώδεκα κρούσματα του κορονοϊού συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Webasto, η οποία στο μεταξύ έχει αναστείλει την λειτουργία της προς το παρόν.

Η εταιρία επρόκειτο να επαναλειτουργήσει αύριο, αλλά πριν από λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως τις 11 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθούν 14 ημέρες (η περίοδος επώασης του 2019-nCoV) από το πρώτο κρούσμα.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έχουν ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις και τα αποτελέσματα για 143 ανθρώπους αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Πάνω από 1.000 μέλη του προσωπικού εργάζονται αυτές τις μέρες από το σπίτι, ενώ 20 εργαζόμενοι πήγαν σήμερα οικειοθελώς στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στο Στόκντορφ της Βαυαρίας.

Υπήκοος Νότιας Κορέα έχει προσβληθεί έπειτα από ταξίδι της στην Ταϊλάνδη

Μια υπήκοος Νότιας Κορέας επαληθεύτηκε ότι έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό έπειτα από επίσκεψή της στην Ταϊλάνδη, δήλωσαν Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Πρόκειται για την πρώτη ξένη επισκέπτρια που προσβάλλεται από τον 2019-nCoV έπειτα από επίσκεψή της στην τουριστική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η 42χρονη γυναίκα, την οποία οι αξιωματούχοι αποκάλεσαν «Ασθενή 16», χωρίς να αποκαλύψουν κανένα άλλο στοιχείο για αυτήν, επέστρεψε αεροπορικώς στη Νότια Κορέα τη 19η Ιανουαρίου έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Ταϊλάνδη, γνωστοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (ΚΕΠΑΚ) με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η γυναίκα, που είχε ρίγη και άλλα συμπτώματα από την 25η Ιανουαρίου, δεν παρουσίασε βελτίωση μέχρι την Κυριακή και επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV την Τρίτη, έπειτα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο νοσοκομείο του εθνικού πανεπιστημίου Τσονάμ.

Ωστόσο η ανακοίνωση της υπηρεσίας δεν αποκλείει ρητώς το ενδεχόμενο η γυναίκα να είχε επισκεφθεί την Κίνα.

Θρίλερ με κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία

Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν σήμερα την κατάσταση υγείας των 3.711 επιβαινόντων σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Τόκιο, έπειτα από ένα κρούσμα του κορονοϊού μεταξύ των επιβατών· πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα πολλών αξιωματικών καραντίνας που επιβιβάστηκαν στο Diamond Princess, πλοίο κρουαζιέρας της αμερικανικής εταιρείας Princess Cruises (όμιλος Carnival Corp.), για να επαληθεύσουν την κατάσταση της υγείας των 2.666 επιβατών και των 1.045 μελών του πληρώματος.

Τα μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν μετά το θετικό αποτέλεσμα για την παρουσία του φονικού ιού στον οργανισμό 80χρονου επιβάτη που κατέβηκε από το πλοίο στο Χονγκ Κονγκ την 25η Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το πλοίο, που έφθασε στη Γιοκοχάμα (δυτικά της πρωτεύουσας), επρόκειτο να τεθεί σε καραντίνα.

Μια νέα περίπου 20 ετών που ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της δήλωσε σήμερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS ότι «ζητήθηκε από όλους τους επιβάτες να μείνουν μέσα στις καμπίνες τους εν αναμονή της υποβολής τους σε εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού».

Διευκρίνισε ότι περιμένει μαζί με τη μητέρα της μέσα στην καμπίνα τους από χθες και ότι ακόμα σήμερα το πρωί δεν είχε καμία πληροφορία για το πότε θα εξεταστούν.

Το πλοίο είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα από το Σάββατο στη Νάχα, στο νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας. Αλλά αυτό έγινε για δεύτερη φορά, μετά τον εντοπισμό του κοροναϊού στον οργανισμό του ογδοντάρη που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει στην επικράτειά της 20 κρούσματα του 2019-nCoV, τα τέσσερα χωρίς κανένα σύμπτωμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα.

Από το Σάββατο, η χώρα αρνείται να επιτρέψει την είσοδο σε ξένους που διέμειναν πρόσφατα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, στην κεντρική Κίνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σούγκα απάντησε όταν ερωτήθηκε σχετικά ότι θεωρεί πως οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι ανάρμοστοι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση μίσθωσε μέχρι σήμερα τρία αεροσκάφη για να επαναπατριστούν 565 ιάπωνες υπήκοοι από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι.

Κινέζοι είναι το 30% του συνόλου των τουριστών που επισκέπτονται την Ιαπωνία, οι οποίοι δαπανούν σχεδόν το 40% του συνόλου που ξόδεψαν οι ξένοι επισκέπτες πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα για τον κλάδο του τουρισμού στην Ιαπωνία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter