Καλώς ήρθες… 2011

Καλώς ήρθες… 2011

Λίγες ημέρες πριν αποχαιρετίσουμε το 2020 η εικόνα της αγοράς εργασίας δείχνει ένα βομβαρδισμένο τοπίο, συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού και της τραγικής αντιμετώπισής της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η κατάρρευση της εποχικής εργασίας, η εκθετική αύξηση της τηλεργασίας, η απόλυτη κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας είχαν ως συνέπεια την κατακόρυφη πτώση των οικογενειακών εισοδημάτων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο δίνουν 16,1% ανεργία, μείωση των απασχολουμένων, μείωση των ανέργων αλλά το χειρότερο εκρηκτική άνοδο του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Δηλαδή όσων δεν εργάζονται μεν αλλά και δεν αναζητούν εργασία. Επίσης σημαντικότατη άνοδο παρουσιάζουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει μετά το γ’ τρίμηνο του 2021 κάτι που θα επιφέρει εκτόξευση των απολύσεων με επιστροφή της ανεργίας στο 2015.

Το ΙΝΕ στις δυσοίωνες προβλέψεις του περιμένει το βάρος της κρίσης να πέσει στους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας που όσο η οικονομία βυθίζεται τόσο ο αριθμός τους μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις δύο περιόδους του lockdown βρήκε την ευκαιρία να αλλάξει σε βάρος των εργαζομένων το θεσμικό τμήμα της εργατικής νομοθεσίας που είχε και αυτό συνέπεια τη μείωση των εισοδημάτων.

Και επειδή μείωση εισοδημάτων ίσον στάση εμπορίου, το πρόβλημα μετακυλίεται καθημερινά σε όλο και περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοιτάει αφ’ υψηλού την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας λαμβάνοντας μέτρα ασπιρίνες που τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ τα παρουσιάζουν ως απόρροια της οικονομικής «αριστείας» του πρωθυπουργού και των συμβούλων του.

Το λιανεμπόριο όμως που ψυχορραγεί, η εστίαση και ο τουρισμός που βρίσκονται στην εντατική και η πρόβλεψη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για 200.000 λουκέτα τους επόμενους μήνες δείχνουν την πραγματική κατάσταση στην οποία έχει φέρει την οικονομία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την οποία ποτέ δεν θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει ο ανέμελος σε όλα Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως τα τύμπανα έχουν αρχίσει να κτυπούν, γιατί όταν δεν έχεις να ταΐσεις την οικογένειά σου αντιδράς, ανεξάρτητα τι έχεις ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. 

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter